Brama przesowna. Fotokomorka
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
Brama przesowna. Fotokomorka
witam. zamierzam zbudować sobie sterowanie do bramy przesownej. kiedyś już robiłem, ale miałem gotowa fotokomórke... z firmowej bramy... teraz sobie sobie. więc pytanie, w jaki sposób rozwiązać kwestie fotokomórki? w nadajniku oczywiście nieśmiertelna 555 i dioda ired w tulejce by maksymalnie skupić wiązkę(najlepszą była by soczewka skupiająca ale nie nam...) ale co w odbiorniku? wystarczy fotoelement i wzmak operacyjny do wykrywania przerwania wiązki? za wzmakiem oczywiście 555 w roli generatora monostabilnego. żeby załączyk mały przekaźnik. macie jakieś inne pomysły? rady?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli chcesz jedynie sprawdzić czy na drodze bramy nie znajduje się żaden przedmiot (np. auto) to możesz wykorzystać IR. Ale czy skuteczniejszym rozwiązaniem nie będzie zastosowanie dwóch barier laserowych (mam na myśli wykorzystanie dwóch wskaźników laserowych, przy których przy okazji nie musimy martwic się o skupienie wiązki)po obu stronach bramy? Myślę że będzie i prościej i taniej 
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
piotrek7700, tu masz ciekawe rozwiązanie:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT730.pdf
Sam z niego korzystam w garażu i spisuje się świetnie. Nawet nie mam tej diody IR LD274 tylko zwykłą IR w tulejce i odległość kilku metrów nie jest żadnym problemem.
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT730.pdf
Sam z niego korzystam w garażu i spisuje się świetnie. Nawet nie mam tej diody IR LD274 tylko zwykłą IR w tulejce i odległość kilku metrów nie jest żadnym problemem.
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Fabryczne rozwiązania też bazują na optyce w większości i nic złego nie dzieje się podczas eksplatacji w zimie, czy jesieni. Wystarczy od czasu do czasu przetrzeć ochronna szybkę
. A co do żywotności to dioda laserowa za parę złotych przy odpowiednim traktowaniu też będzie miała sporą żywotność, którą zresztą możemy wydłużyć za pomocą kluczowania.