Witam. Mój pierwszy post i mam nadzieję, że w dobrym temacie. Dodam, że jestem słabiutki z elektroniki, ale jestem sprawny i polutowanie jakiegoś układu nie robi problemu, o ile mam oczywiście schemat.
Zająłem się trochę ostatnio modelarstwem kolejowym w skali TT (1:120), tabor stary 25-30 lat tato kupował), ale w dobrym stanie.
Chcę zrobić w lokomotywie oświetlenie zależne od kierunku jazdy. Idealnie by było z diod zapewne. Napięcie na tory 0-12V. Z każdej strony loki 3 światła białe( mogą być żółte) i dwa czerwone. Jeżeli wykorzystam światłowód to jedno białe i jedno czerwone na stronę. Najlepiej jak by świeciły przy ok. 3-4 V na maksa.
Czy ktoś mógłby mnie poratować jakimś schemacikiem, pewnie to jest proste, ale ja tego nie wiem.
Dziękuję!!!
Oświetlenie zmiennokierunkowe
Tutaj był poruszany podobny temat. Poczytaj może naprowadzi Cię to na rozwiązanie twojego problemu. Co do schematu to ten podany poniżej jest prosty. Diody LED połączone są równolegle, ale zamienione wyprowadzeniami. Dzięki temu rozwiązaniu zmiana kierunku ruchu lokomotywy przez zmianę biegunów napięcia zasilającego jej silnik będzie powodowała iż diody LED będą świeciły na przemian w zależności od polaryzacji napięcia je zasilającego. Rezystor powinien mieć wartość około 1,2k - 2,2k dla napięcia 12V i w zależności od wymaganej jasności świecenia diod LED i ich typu. Jeśli przez jeden rezystor będzie zasilanych więcej diod LED to powinien być on większej mocy. Gdyby diody LED nie świeciły równomiernie (np. dioda czerwona i żółta) to należy zastosować do nich odrębne odpowiednio dobrane rezystory, aby poziom ich jasności był w miarę jednakowy. Można stosować dwie odrębne diody LED połączone jak na tym schemacie, lub diodę dwukolorową, która jest już tak fabrycznie połączona i ma dwa wyprowadzenia.
- Załączniki
-
- led.png (1.04 KiB) Przejrzano 5953 razy