Propozycja nowego działu - Prace domowe

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
tasza
Użytkownik

Propozycja nowego działu - Prace domowe

Post autor: tasza » 08 lut 2008, 15:01

Poddaję temat pod dyskusję - czy nie byłoby warto u nas na forum założyć
specjalny dział na tego typu rzeczy?
W ten sposób unikniemy zasypywania działów tematycznych pracami domowymi,
referatami i temu podobnym wsadem przez "tych, co nie mają czasu"...
Na forum Radzia powstało takie coś i jak obserwacje wskazują - ma rację bytu:
http://forum.mikrokontrolery.net/viewforum.php?f=27

pozdrawiam,
Natasza

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 08 lut 2008, 15:18

Szczerze mówiąc nie widzę takiej potrzeby, każdy może napisać do odpowiadającego działu...

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 08 lut 2008, 15:43

Tranzystor pisze:Szczerze mówiąc nie widzę takiej potrzeby, każdy może napisać do odpowiadającego działu...
No właściwie wręcz przeciwnie. Nie ma na forum działu odpowiadającemu problemowi, który zasugerowała Tasza. Powstanie takiego działu byłoby krokiem do uporządkowania tego typu 'wątków' na forum.

Ze swojej strony mógłbym jeszcze zaproponować rozszerzenie tego działu nie tylko do prac domowych ale ogólnie do zadań, referatów, nie zrozumiałych informacji oraz problemów z którymi borykają się studenci oraz uczniowie technikum. W ten sposób można by zachować dla tego działu klimat typowo szkolny.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 lut 2008, 17:15

O, Mój pomysł wraca: "Laborki i zaliczenia". POPIERAM OBOMA RĘCAMI.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 08 lut 2008, 21:02

Jestem za!
Proponuję również założenie działu "kity AVT". Wiele postów ich dotyczy, byłoby łatwiej szukać informacji na ich temat.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 lut 2008, 21:21

To juz było bodajże dwa razy i "umarło" ale moze teraz jest lepszy ku temu klimat :)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 lut 2008, 11:04

Można utworzyć taki dział, co do kitów AVT to nie wiem, ale w sumie też mogło by być w końcu to mocno dotyczy samej EdW gdzie są one publikowane.

Jak już się zdecydujecie to napiszcie co jak i gdzie - utworzymy odpowiednie działy.

Awatar użytkownika
Artur1
-
Kontakt:

Post autor: Artur1 » 09 lut 2008, 11:51

Myślę, że warto byłoby utworzyć taki dział.
Łatwiejsze stałoby się odpowiadanie na tam zamieszczone tematy, a autorzy nie musieliby kombinować do jakiego działu napisać o swoim problemie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 lut 2008, 13:24

Może warto byłoby utworzyć taki dział, ale w wypadku zadań, gdzie potrzebna jest pomoc, a nie obliczcie mi to:, zróbcie tamto:.
Jak ktos będzie ciągle odpowiadał na takie pytania, to jak to zmusi te osoby do nauki? W koncu będziemy mieli mnóstwo elektroników z dyplomem, którzy nie wiedzą jak wygląda Attiny ;)
Pomoc, OK, ale "zróbcie za mnie" to nie to...

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 09 lut 2008, 13:52

Dobry pomysł tasza bo te prosby z zadankami zasmiecają tresc merytoryczną forum nie uważacie? Wrzucmy to do jednego wora i kłopot z głowy.

Kulpina teraz możesz sie uczyć całkiem dobrze mieć dyplom i wcale nie napotkasz sie na ATtiny bo go w programie nie ma :(

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 lut 2008, 14:47

Kulpina pisze:Może warto byłoby utworzyć taki dział, ale w wypadku zadań, gdzie potrzebna jest pomoc, a nie obliczcie mi to:, zróbcie tamto:.
Jest na to rada: omijać takie tematy szerokim łukiem. Zadania domowe są po to by je rozwiązywać samemu.
Kto będzie chciał pomóc to pomoże, kto nie to niestety. I nie będzie biadolenia potem, że "nikt nie wie jak to zrobić?", "czemu nikt nie odpowiada?". Zamieściłeś temat i czekaj.

End, nie zastanawiaj się nawet. Mamy już sporo tematów, które wymagają tam przeniesienia.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 09 lut 2008, 16:47

Na początku nie byłem przekonany do tego, ale po tym co napisał ZbeeGin również uważam to za dobry pomysł. Chodzi tu o to, że przy takich tematach nie można od wszystkich odrazu oczekiwać odp... W końcu to moje zadanie... Dlatego popieram ZbeeGina ;)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 lut 2008, 19:21

W sumie to może i fakt, ale można by naprzykład zamiaścić informacje, że nie jest to miejsce do uzyskiwania gotowych układów na zaliczenie, a jedynie pomocy ;)

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 09 lut 2008, 20:30

Kulpina pisze:W sumie to może i fakt, ale można by naprzykład zamiaścić informacje, że nie jest to miejsce do uzyskiwania gotowych układów na zaliczenie, a jedynie pomocy ;)
Prawda jest taka, że zwykłe informacje mają zerową skuteczność. Ludzie (pewien ich margines) są ślepi na uwagi, informacje i zasady. Myślą, że wszystko im wolno i że każdy przybiegnie do nich na palcach z rozwiązaniem zadania domowego, gdy tylko umieszczą notkę typu "Pomocy" z 25 wykrzyknikami i 0 chęci samodzielnej pracy.

Należy stworzyć te działy ze względu na czystość forum i wydzielenie tego, pewnego rodzaju, 'spamu leniowemu'.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 09 lut 2008, 20:42

No pewnie. Posty tego typu będą zawsze. A jeżeli wiadomo, że będą to lepiej żeby były w wydzielonym miejscu.

Zablokowany