Przetwornik kodu binarnego na dziesiątkowy
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Przetwornik kodu binarnego na dziesiątkowy
Witam
Poszukuje jakiegoś przetwornika kodu dwójkowego na system dziesiątkowy, by móc przedstawić wynik na wyświetlaczach LED. Mógłby być schemat albo chociaz numer układu scalonego.
Poszukuje jakiegoś przetwornika kodu dwójkowego na system dziesiątkowy, by móc przedstawić wynik na wyświetlaczach LED. Mógłby być schemat albo chociaz numer układu scalonego.
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
jeśli nie w te to może spytajmy inaczej...ZbeeGin pisze:Skoro nie wiesz jak dokładnie wygląda sygnał wyjściowy, to nie oczekuj od Nas, że podamy jakieś konkretne rozwiązanie.
w jaki sposób kod binarny jest wprowadzony do układu?
manualnie, czy poprzez jakieś złącze?
jeśli przez to drugie to skąd dokładnie?
a szkoda,ZbeeGin pisze:Nie jesteśmy wróźbitami.
pomachać sobie różdżką od czasu do czasu w elektronice byłoby bardzo wskazane...
Myslę, że ten układ będzie akurat :
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11718
"wyprowadzenia na diody" wpinasz w miejsce "zadajnika kodu" (być może konieczne będzie zanegowanie sygnału).
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11718
"wyprowadzenia na diody" wpinasz w miejsce "zadajnika kodu" (być może konieczne będzie zanegowanie sygnału).
Re: Przetwornik kodu binarnego na dziesiątkowy
To zależy do czego ci to będzie potrzebne. Kolega radzio wskazał przykład rozwiązania. Można zaproponować inne, z użyciem jakiegoś mikrokontrolera. Oprogramowanie jest proste ale rodzi się tu pytanie dotyczące zastosowania, bo nie bardzo jest sens stosować procka, który przetworzy liczbę binarną do postaci BCD, które powędrują do następnego procka, który je wyświetli lub do jakiegoś zespołu cyfrowego, który je wyświetli. W takim przypadku wystarczy jeden procek, w którym oprogramowanie dokona konwersji zapisu oraz wysteruje proces wyświetlania na 7-segm. wyśw. LED.lutownik pisze:Witam
Musisz trochę więcej opisać swoje zastosowanie.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Jest takie małe sprytnę urządzenie sterowane przez port LPT. Z komputera wysyłane są cyfry w postaci kodu bodajrze tego najprostszego 213=11010101 a 255=11111111 .
Jaki jest to kod nie powiem bo sam nie wiem. Głównie chodzi o to by urządzenie pokazywało np: użycie transferu neostrady itp. Na samym początku myślałem dać 2x4081 a potem jakiś sterownik ULN.
Jaki jest to kod nie powiem bo sam nie wiem. Głównie chodzi o to by urządzenie pokazywało np: użycie transferu neostrady itp. Na samym początku myślałem dać 2x4081 a potem jakiś sterownik ULN.
-
ZbeeGin
Zatem kod NKB (Naturalny Kod Binarny). Hmm... Dekoder 8 na 21 by się przydał. Sporo tych tablic Carnaugh'a by trzeba było utworzyć no i sporo bramek NAND, NOR i NOT. Zatem lepiej użyć układu CPLD, lub FPGA; a cały kod napisać w języku HDL. W ostateczności dwa układy GAL20V10.lutownik pisze:Jest takie małe sprytnę urządzenie sterowane przez port LPT. Z komputera wysyłane są cyfry w postaci kodu bodajrze tego najprostszego 213=11010101 a 255=11111111 .
To dla ambitnych.
A dla szybko-decydujących to rozwiązanie przedstawione przez kol. radzio.
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Aby zapisać liczbę od 0 do 255 potrzeba ośmiu bitów, prawda? Aby wysterować wyświetlacz LED - prostą ósemką to potrzeba 7 bitów (tyle ile segmentów), prawda? Aby móc wyświetlić na tych wyświetlaczach liczbę z zakresu 0-255 potrzeba trzech takich wyświetlaczy, prawda? A teraz policz: 8 bitów wejścia, 3 razy 7 bitów wyjścia.
Analogicznie, drugi przypadek:
Aby wyświetlić liczbę 0 - 100 potrzeba siedmiu bitów (100 = 1100100b). Aby wyświetlić tą liczbę potrzeba 2 wyświetlaczy = 14 bitów sterujących, oraz wystarczy jednen bit by załączyć dwa segmenty (B, C) tak by świeciła się jedynka. Zatem 7 bitów wejścia i 15 bitów wyjścia.
Można i zrobić dekodery 8 bit na 2xBCD + jednynka (co da 8 na 9), a potem skorzystać z transkoderów BCD -> 7seg (vide TTL: 7447, 74247) ale skoro już mamy układ programowalny to można to wszystko zoptymalizować i upchać razem.
Czy wszystko jest już jasne?
Analogicznie, drugi przypadek:
Aby wyświetlić liczbę 0 - 100 potrzeba siedmiu bitów (100 = 1100100b). Aby wyświetlić tą liczbę potrzeba 2 wyświetlaczy = 14 bitów sterujących, oraz wystarczy jednen bit by załączyć dwa segmenty (B, C) tak by świeciła się jedynka. Zatem 7 bitów wejścia i 15 bitów wyjścia.
Można i zrobić dekodery 8 bit na 2xBCD + jednynka (co da 8 na 9), a potem skorzystać z transkoderów BCD -> 7seg (vide TTL: 7447, 74247) ale skoro już mamy układ programowalny to można to wszystko zoptymalizować i upchać razem.
Czy wszystko jest już jasne?
-
elektronWielki
- Użytkownik
lutownik
moze podejdz do problemu z innej strony - jezeli tworzysz samodzielnie oprogramowanie dla tego urzadzenia przyjmij inne zalozenia, np. zbuduj wyswietlacz na 3 ukladach 4033, na wyjsciu lpt podajesz wtedy 3 sygnaly: clk, reset i latch, dla liczby 45 najpierw generujesz reset, pozniej 45 impulsow i na koniec impuls latch
moze podejdz do problemu z innej strony - jezeli tworzysz samodzielnie oprogramowanie dla tego urzadzenia przyjmij inne zalozenia, np. zbuduj wyswietlacz na 3 ukladach 4033, na wyjsciu lpt podajesz wtedy 3 sygnaly: clk, reset i latch, dla liczby 45 najpierw generujesz reset, pozniej 45 impulsow i na koniec impuls latch
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Aha. Już rozumiem te dekodery, wielkie dzięki.
Idąc (może) na łatwiznę dało by się zrobić układ na linijce z diod, choć mi się zdaje że wtedy układ będzie jeszcze bardziej rozbudowany. Jeżeli ma ktoś coś takiego na zbyciu proszę o kontakt na pw lub gg.
Faktycznie nie pomyślałem o tym, że by sterować za pomocą impulsów. A czy w tedy nie można było by użyć portu usb? Kłopot w tym że jedynym programem w którym mogę napisać program jest VB 2005 visual studio express edition, a tu się troszkę ciężko programuję. Jeżeli miałby ktoś ksiązkę na temat tego VB proszę o kontakt. Sorki za zboczenie z tematu.
Idąc (może) na łatwiznę dało by się zrobić układ na linijce z diod, choć mi się zdaje że wtedy układ będzie jeszcze bardziej rozbudowany. Jeżeli ma ktoś coś takiego na zbyciu proszę o kontakt na pw lub gg.
Faktycznie nie pomyślałem o tym, że by sterować za pomocą impulsów. A czy w tedy nie można było by użyć portu usb? Kłopot w tym że jedynym programem w którym mogę napisać program jest VB 2005 visual studio express edition, a tu się troszkę ciężko programuję. Jeżeli miałby ktoś ksiązkę na temat tego VB proszę o kontakt. Sorki za zboczenie z tematu.