Zakłócenia transformatora toroidalnego

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ghazi
-
Kontakt:

Zakłócenia transformatora toroidalnego

Post autor: ghazi » 02 lut 2008, 23:23

Witam Kolegów w swoim pierwszym poscie na Forum :)

Jesli pisze bzdury, prosze mnie poprawic, nie jestem zbyt gleboko w temacie...

Moje pytanie dotyczy rozkladu pola magnetycznego wokol transformatora toroidalnego. Mam problem z mala iloscia miejsca w obudowie do wzmacniacza audio i jestem zmuszony umiescic trafo "na stojaco" skierowane wprost w plytke koncowki mocy. Czy takie umiejscowienie spowoduje powstawanie jakichs zaklocen? Czy dobrze nazywam to polem magnetycznym...?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2008, 8:36

Witam,
z tego co wiem takie transformatory generują mniej zakłóceń. Na elektrodzie można zauważyć masę wzmacniaczy, które mają wbudowany zasilacz wraz z transformatorem we wzmacniacz, podobno działają i to bardzo dobrze. Jeżeli jednak będziesz miał jakiś problem zawsze możesz odgrodzić końcówki od trafo kawałkiem metalu, który zadziała jak ekran.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 03 lut 2008, 10:06

witam
dokldnie, toroidy teoretycznie generują mniej zaklucen(duzo mniej rozpraszaja pola magnetycznego), ale kiedys pamietam ze jak umiescilem przedwzmacniacz blisko trafa (toroid) to niestety mial on wpływ na sygnal i slychac bylo brum :sad: ale najlepszym sposobem jest sprawdzenie tego w praktyce a ewentualnie mozna pokombinowac z polozeniem płytek wzgledem trafa

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 03 lut 2008, 12:57

Umieszczenie trafa poziomo lub pionowonie nie powoduje większych różnic. Rozkład pola jest taki sam, z tą różnicą, że przy pionowym ustawieniu pole jest raczej emitowane bardziej w kierunku pionowym niż poziomym :wink:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 lut 2008, 14:14

Ekranowanie jeżeli chodzi o pole magneteczne jest nie realne, musiała by być blach o grubości kilku centymetrów aby wyeliminować pole magnetyczne trafa. Przewodzącym materiałem w warunkach amatorskich można jedynie wyeliminować pole elektryczne w układzie.

ODPOWIEDZ