Podstawy tworzenia schematu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
mlody_elfan
-

Podstawy tworzenia schematu

Post autor: mlody_elfan » 31 sty 2008, 12:36

Od pewnego czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Widziałem kilka utworzonych schematów, np. w Eaglu. Na niektórych z nich jedna lub kilka części nie są połączone zwykłą linią z innymi, tylko po prostu znajdują się "obok". Przykład na tym schemacie: http://www.instructables.com/files/deri ... MEDIUM.jpg
Kondensator C3 jest obok obwodu połączony z Vcc i GND. Oczywiście takich przykładów można mnożyć. Jakie są zasady tworzenia tego typu układów. Czy wtedy te elementy łączą się z najbliższym Vcc i GND, czy gdzie indziej?

Mam nadzieję, że w miarę precyzyjnie określiłem o co mi chodzi :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 sty 2008, 12:47

Taki zabieg jest dosyć często stosowany, głównie po to aby nie "zaciemniać schematu". Dla programu nie ma to najmniejszego znaczenia- dla niego ważna jest tylko informacja, do której ścieżki ma podłączyć dany element- w tym przypadku bedą to Vcc i GND. Natomiast miejscie w którym zostaną one podłączone zależy od miejsca położenia na płytce. Ja na przykład umieściłbym ten kondensator jak najbliżej ukłądu IC1 ponieważ najprawdopodobniej jest on po to żeby odsprzęgnąć napięcie zasilania doprowadzone do tego układu. Zatem umieszczasz ten kondensator na jak najbliżej nóżki 20 układu a resztą zajmie się program ( zresztą możesz sprawdzić sobie miernikiem ze będzie ten kondensator podłączony z GND oraz z Vcc). Pozdrawiam

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 31 sty 2008, 12:49

Vcc i GND to są tzw. Power porty. Zastępują one normalne linie i czynią schemat czytelniejszym a elektrycznie zastępują ścieżki.
mlody_elfan pisze:Czy wtedy te elementy łączą się z najbliższym Vcc i GND, czy gdzie indziej?
Nie łączą się z najbliższym, poprostu zamiast ciągnąć liniami tworzysz te porty. W edytorze PCB będą to normalne ścieżki

Dodatkowo ma to taką zalete (nie wiem czy akurat w Eagle) że podczas tworzenia płytki możesz sobie utworzyć osobne reguły co do grubości ścieżek dla każdego portu zatem możesz zrobić naprzykład mase grubszą, zasilanie cieńsze a linie sygnałowe najcieńsze (szczególnie się przydaje przy autorouterze).

mlody_elfan
-

Post autor: mlody_elfan » 01 lut 2008, 11:50

Czyli jakbym połączył wszystkie Vcc jedną linią, GND też jedną linią i narysował na schemacie tylko jedną masę i zasilanie, do nich przyłączył to wszystko, to było by równoznaczne z tego typu "power portami" ??

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 01 lut 2008, 11:58

Tak

ODPOWIEDZ