Czytał kolega książkę "Szatan z siódmej klasy"? Najlepszym sposobem by uczniowie coś robili od siebie to zachęcić ich do tego podstępem. Tam też główny bohater miał odgadnąć w jaki sposób profesor zmieni system losowania ucznów do odpytywania. Co zrobił profesor? Nic, nie zmienił systemu, gdyż na to najtrudniej by było wpaść!kopytko pisze:Sam się nad tym głowię od kiedy wróciłem z zajęć, ale nic mi nie wychodzi. Tzn nie moge błędu znaleźć.
Problem z bramką logiczną
-
ZbeeGin
Eeee, to ja nie chcę. Z takimi księżniczkami, to o prockach nie można pogadać.ZbeeGin pisze:To są te cztery co się w reklamie googla pokazują pod właściwym zdjęciem.
No w rzeczy samej, nie jestem zwolenikiem odrabiania za kogoś lekcji. Dlatego zamiast gotowca zamiściłem poprawny schemat z użyciem bramek. Na jego podstawie kopytko może sobie zrobić schemat w technologii hydrauliczno-klepanej inteligencji (czytaj: przekaźniki).ZbeeGin pisze: Poza tym, My się mamy męczyć, a kolega ocenkę zarobi? I co się wtedy nauczy? Oj przydałby się dział "Laborki i zaliczenia"...
Tylko ciekawe czemu wg tego schematu zbudowany układ nie dawał spodziewanych wyników. Dla 1 i 1 daje 1.ZbeeGin pisze:Czytał kolega książkę "Szatan z siódmej klasy"? Najlepszym sposobem by uczniowie coś robili od siebie to zachęcić ich do tego podstępem. Tam też główny bohater miał odgadnąć w jaki sposób profesor zmieni system losowania ucznów do odpytywania. Co zrobił profesor? Nic, nie zmienił systemu, gdyż na to najtrudniej by było wpaść!
Schemat podany przez nauczyciela jest w 100% poprawny. Przeanalizowałem jego działanie i porównałem z tablicą prawdy dla bramki EX-OR. Jeżeli stany na wejściach są identyczne, to na wyjściu jest stan niski, jeżeli stany wejść są różne, to na wyjściu jest stan wysoki. W ukłazie nie będzie żadnych zwarć. W takim razie może źle podłączyłeś układ na zajęciach.
PS. Dodatkowy przekaźnik jest błędem. Schematy rysuje się w stanie beznapięciowym, więc na schemacie są trzy przekaźniki NO i trzy przekaźniki NC.joon pisze:Ten ostatni przekaźnik i wszystko gra. Ale jeżli nie pojmiesz działania bramek to zapomnij o cyfrówce. No, chyba że od razu wsiądziesz na procki :p
Układ pod względem logicznym jest poprawny, ale w układzie na skutek opóźnień (jeden przekaznik nie żądzy pościć a drugi załączył już plus zasilania) może powstać zwarcie.
Tak samo dwa ostatnie przekaźnika pracują raz na właściwej a raz na odwrotnej polaryzacji.
I tak wygląda poprawny schemat w krokodylu, i nie jestem autorem tego schematu, bo nie pierwszy raz widzę już te zadanie.
Tak samo dwa ostatnie przekaźnika pracują raz na właściwej a raz na odwrotnej polaryzacji.
I tak wygląda poprawny schemat w krokodylu, i nie jestem autorem tego schematu, bo nie pierwszy raz widzę już te zadanie.
Wyjątkowo obrotne to Kopytko, mamiąc czarami bliżej nieokreślonej księżniczki i połową bliżej nieokreślonego królestwa (nie wiadomo czy niezadłużonego) zatrudniło ludzi na dwóch portalach. To samo zadanko zostało wrzucone na Elektrodzie 
A problem może tkwić w tym czego nie ma na schemacie a jest w tej makiecie gdzie łączyli te bramki - diody tłumiące przepięcia przez co te wyjściowe przekaźniki pracują poprawnie tylko przy jednej polaryzacji a przy drugiej nie przyciągają.
Po prostu trzeba je wysterować plusem przez naprzemienne styki przekaźników obu wejść:
plus -> NO1 -> NC2 -> cewki_wy - masa
i równolegle
plus -> NC1 -> NO2 -> cewki_wy -> masa
NOx - normalnie otwarty styk wejścia x
NCx - normalnie zamknięty styk wejścia x
cewki_wy - połączone równolegle cewki przekaźników wyjściowych
A problem może tkwić w tym czego nie ma na schemacie a jest w tej makiecie gdzie łączyli te bramki - diody tłumiące przepięcia przez co te wyjściowe przekaźniki pracują poprawnie tylko przy jednej polaryzacji a przy drugiej nie przyciągają.
Po prostu trzeba je wysterować plusem przez naprzemienne styki przekaźników obu wejść:
plus -> NO1 -> NC2 -> cewki_wy - masa
i równolegle
plus -> NC1 -> NO2 -> cewki_wy -> masa
NOx - normalnie otwarty styk wejścia x
NCx - normalnie zamknięty styk wejścia x
cewki_wy - połączone równolegle cewki przekaźników wyjściowych
Początkującym adeptom techniki cyfrowej może się przydać Symulator TTL . Program w sam raz dla tych, którzy nie wiedzą jak działają podstawowe bramki. Dostępne są także do "symulacji" bardziej złożone układy cyfrowe. Interesujący jest także program Proteus 7 który ma wbudowane symulatory analogowy i cyfrowy, różne narzędzia pomiarowe i większą bazę cyfrowych układów scalonych. Tu natomiast można zobaczyć Symulator TTL w działaniu:

Tam nic nie trzeba dodawać, w tym układzie jest i tak za dużo przekaźników 
A XOR B= /A*B+A*/B
Powyższa realizacja jest do układów gdzie jeden koniec cewki przekaźnika jest na masie a drugi sterujemy.
operację /A (lub /B) realizuje przekaźnik rozwierający styki po zasileniu cewki
iloczyn to połączenie szeregowe odpowiednich styków
suma to połączenie równoległe styków (lub obwodów styków)
Oczywiście powyższą funkcję można zrealizować na jednym przekaźniku z cewką niewrażliwą na polaryzację (niektóre przekaźniki są wrażliwe).
Można też zrealizować na dwóch przekaźnikach o stykach przełącznych (styki stałe łączymy na krzyż a sygnał wyjściowy przechodzi przez styki przełączne)
Możliwości jest wiele
A XOR B= /A*B+A*/B
Powyższa realizacja jest do układów gdzie jeden koniec cewki przekaźnika jest na masie a drugi sterujemy.
operację /A (lub /B) realizuje przekaźnik rozwierający styki po zasileniu cewki
iloczyn to połączenie szeregowe odpowiednich styków
suma to połączenie równoległe styków (lub obwodów styków)
Oczywiście powyższą funkcję można zrealizować na jednym przekaźniku z cewką niewrażliwą na polaryzację (niektóre przekaźniki są wrażliwe).
Można też zrealizować na dwóch przekaźnikach o stykach przełącznych (styki stałe łączymy na krzyż a sygnał wyjściowy przechodzi przez styki przełączne)
Możliwości jest wiele