Problem z bramką logiczną

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 23 sty 2008, 0:56

kopytko pisze:Sam się nad tym głowię od kiedy wróciłem z zajęć, ale nic mi nie wychodzi. Tzn nie moge błędu znaleźć.
Czytał kolega książkę "Szatan z siódmej klasy"? Najlepszym sposobem by uczniowie coś robili od siebie to zachęcić ich do tego podstępem. Tam też główny bohater miał odgadnąć w jaki sposób profesor zmieni system losowania ucznów do odpytywania. Co zrobił profesor? Nic, nie zmienił systemu, gdyż na to najtrudniej by było wpaść!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 23 sty 2008, 0:56

ZbeeGin pisze:To są te cztery co się w reklamie googla pokazują pod właściwym zdjęciem.
Eeee, to ja nie chcę. Z takimi księżniczkami, to o prockach nie można pogadać.
ZbeeGin pisze: Poza tym, My się mamy męczyć, a kolega ocenkę zarobi? I co się wtedy nauczy? Oj przydałby się dział "Laborki i zaliczenia"...
No w rzeczy samej, nie jestem zwolenikiem odrabiania za kogoś lekcji. Dlatego zamiast gotowca zamiściłem poprawny schemat z użyciem bramek. Na jego podstawie kopytko może sobie zrobić schemat w technologii hydrauliczno-klepanej inteligencji (czytaj: przekaźniki).

kopytko
-

Post autor: kopytko » 23 sty 2008, 1:01

ZbeeGin pisze:Czytał kolega książkę "Szatan z siódmej klasy"? Najlepszym sposobem by uczniowie coś robili od siebie to zachęcić ich do tego podstępem. Tam też główny bohater miał odgadnąć w jaki sposób profesor zmieni system losowania ucznów do odpytywania. Co zrobił profesor? Nic, nie zmienił systemu, gdyż na to najtrudniej by było wpaść!
Tylko ciekawe czemu wg tego schematu zbudowany układ nie dawał spodziewanych wyników. Dla 1 i 1 daje 1. :roll:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 sty 2008, 1:06

Ten ostatni przekaźnik i wszystko gra. Ale jeżli nie pojmiesz działania bramek to zapomnij o cyfrówce. No, chyba że od razu wsiądziesz na procki :p

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 23 sty 2008, 1:48

Schemat podany przez nauczyciela jest w 100% poprawny. Przeanalizowałem jego działanie i porównałem z tablicą prawdy dla bramki EX-OR. Jeżeli stany na wejściach są identyczne, to na wyjściu jest stan niski, jeżeli stany wejść są różne, to na wyjściu jest stan wysoki. W ukłazie nie będzie żadnych zwarć. W takim razie może źle podłączyłeś układ na zajęciach.
joon pisze:Ten ostatni przekaźnik i wszystko gra. Ale jeżli nie pojmiesz działania bramek to zapomnij o cyfrówce. No, chyba że od razu wsiądziesz na procki :p
PS. Dodatkowy przekaźnik jest błędem. Schematy rysuje się w stanie beznapięciowym, więc na schemacie są trzy przekaźniki NO i trzy przekaźniki NC.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 sty 2008, 10:08

Układ pod względem logicznym jest poprawny, ale w układzie na skutek opóźnień (jeden przekaznik nie żądzy pościć a drugi załączył już plus zasilania) może powstać zwarcie.
Tak samo dwa ostatnie przekaźnika pracują raz na właściwej a raz na odwrotnej polaryzacji.
I tak wygląda poprawny schemat w krokodylu, i nie jestem autorem tego schematu, bo nie pierwszy raz widzę już te zadanie.
Załączniki
sss.JPG

Paweł Es.
-

Post autor: Paweł Es. » 23 sty 2008, 14:06

Wyjątkowo obrotne to Kopytko, mamiąc czarami bliżej nieokreślonej księżniczki i połową bliżej nieokreślonego królestwa (nie wiadomo czy niezadłużonego) zatrudniło ludzi na dwóch portalach. To samo zadanko zostało wrzucone na Elektrodzie :)

A problem może tkwić w tym czego nie ma na schemacie a jest w tej makiecie gdzie łączyli te bramki - diody tłumiące przepięcia przez co te wyjściowe przekaźniki pracują poprawnie tylko przy jednej polaryzacji a przy drugiej nie przyciągają.

Po prostu trzeba je wysterować plusem przez naprzemienne styki przekaźników obu wejść:

plus -> NO1 -> NC2 -> cewki_wy - masa

i równolegle

plus -> NC1 -> NO2 -> cewki_wy -> masa

NOx - normalnie otwarty styk wejścia x
NCx - normalnie zamknięty styk wejścia x

cewki_wy - połączone równolegle cewki przekaźników wyjściowych

kopytko
-

Post autor: kopytko » 23 sty 2008, 17:06

No na dwóch portalach umieściłem, bo czas tylko do piątku. Dziś gadałem z kolegą, z którym to mamy dojść gdzie jest błąd i on mówił jakoś że coś z napięciem jest i powinny być jeszcze dwa AND.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 23 sty 2008, 21:34

Początkującym adeptom techniki cyfrowej może się przydać Symulator TTL . Program w sam raz dla tych, którzy nie wiedzą jak działają podstawowe bramki. Dostępne są także do "symulacji" bardziej złożone układy cyfrowe. Interesujący jest także program Proteus 7 który ma wbudowane symulatory analogowy i cyfrowy, różne narzędzia pomiarowe i większą bazę cyfrowych układów scalonych. Tu natomiast można zobaczyć Symulator TTL w działaniu:
Obrazek

Paweł Es.
-

Post autor: Paweł Es. » 24 sty 2008, 10:09

Tam nic nie trzeba dodawać, w tym układzie jest i tak za dużo przekaźników :)

A XOR B= /A*B+A*/B

Powyższa realizacja jest do układów gdzie jeden koniec cewki przekaźnika jest na masie a drugi sterujemy.

operację /A (lub /B) realizuje przekaźnik rozwierający styki po zasileniu cewki

iloczyn to połączenie szeregowe odpowiednich styków

suma to połączenie równoległe styków (lub obwodów styków)

Oczywiście powyższą funkcję można zrealizować na jednym przekaźniku z cewką niewrażliwą na polaryzację (niektóre przekaźniki są wrażliwe).

Można też zrealizować na dwóch przekaźnikach o stykach przełącznych (styki stałe łączymy na krzyż a sygnał wyjściowy przechodzi przez styki przełączne)

Możliwości jest wiele :)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 25 sty 2008, 20:56

Paweł Es. pisze:Możliwości jest wiele
Nawet bardzo wiele. Ja zamiast (/A*B)+(A*/B) wolę (/(A*B))*(A+B). Po pierwsze mniej bramek, po drugie to pierwsze trochę przypmina mi... przerzutnik :grin:. A tak w ogóle, to się zrobiła niezła matematya :wink:.

ODPOWIEDZ