Dwa zadania z elektroniki... nie wiem jak się do nich zabrać

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
madmike
-

Dwa zadania z elektroniki... nie wiem jak się do nich zabrać

Post autor: madmike » 24 sty 2008, 20:50

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum i od razu gorąca prośba o pomoc :oops: Mam do zrobienia dwa zadania, niestety nie mam pojęcia jak się do nich zabrać... tzn. konkretnie nie wiem jak ugryźć to pierwsze zadanie, natomiast co do drugiego, nie wiem jak zrobić do niego tabelę Carnaugh... Jeżeli ktokolwiek z Was mógłby mi pomóc, byłbym niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich, zadania przedstawiam poniżej:

Zad. 1.

Zaprojektować i zasymulować działanie układu sumująco – mnożącego. Na wejście podawane są dwie liczby 3 bitowe oraz sygnał mówiący o operacji arytmetycznej (0 – sumowania; 1 – mnożenia). Na wyjściu pojawia się wynik operacji.

Zad. 2.

Zaprojktować konwerter kodu:
a) Binarnego na „2” z „4”
b) Z „2” na „4” na binarny
Dla liczb 0-5. Kody przedstawione są w tablicy. Użyć elementów NAND lub NOR. Dane tylko afirmacje zmiennych.

Liczba:|kod"2" |kod"2" na "4"
0........|000.......|0011
1........|001.......|0101
2........|010.......|1001
3........|011.......|0110
4........|100.......|1010
5........|101.......|1100

Z góry dzięki za pomoc… mam nadzieję, że ktoś się podejmie 
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 21:27 przez madmike, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 sty 2008, 21:22

madmike pisze:mam nadzieję, że ktoś się podejmie
A my mamy nadzieję, że kolega sam spróbuje. I nad ewentualnymi niejasnościami czy wątpliowściami będziemy wspólnie mogli podyskutować.

Na początek takie dorbne zadanie-pytanie. Jakie elementy logiczne wykonują mnożenie, a jakie dodawanie? Jeśli poprawnie odpowiesz to będziesz już blisko rozwiązania zadania pierwszego...

madmike
-

Post autor: madmike » 24 sty 2008, 21:39

Dodawanie - bramka OR
Mnożenie - bramka AND

Jeśli chodzi o zadanie nr 2, to nie mogę dojść do tego jak zrobić tabelę Carnaugh z przedstawionej tam tabeli prawdy... do tej pory nikt nie mógł mi tego w "przystępny" (czytaj prosty) sposób wytłumaczyć :cry: stąd właśnie moja prośba...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 sty 2008, 21:48

madmike pisze:Dodawanie - bramka OR
Mnożenie - bramka AND
No to program DigiLab w dłoń i malować. http://www.elektroda.net/download/file1356.html
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, 14:18 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

madmike
-

Post autor: madmike » 24 sty 2008, 22:10

Ja robie to na MultimediaLogic ale cały problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak się zabrać do tego pierwszego zadania, natomiast co do zadania numer 2 to już napisałem jaki mam z nim problem...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 sty 2008, 22:28

No nie. Wiesz przecież jakie elementy wykonują działania. Najpierw zaprojektuj dwie rzeczy:
1. Sumator 3 wejściowy (Y = A + B + C)
2. Iloczyn 3 wejściowy (Y = A x B x C)

I pokaż rysunki. Działać!

madmike
-

Post autor: madmike » 24 sty 2008, 22:54

Dobra, zrobiłem to tak: (mam nadzieję, że dobrze :oops: )
Załączniki
sumator.GIF
sumator
(1.36 KiB) Pobrany 12241 razy
iloczyn.GIF
iloczyn
(1.34 KiB) Pobrany 12231 razy
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 23:28 przez madmike, łącznie zmieniany 3 razy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 sty 2008, 23:10

Niestety źle. Sumator nie sumuje tylko mnoży, a iloczyn nie mnoży tylko sumuje. Ponadto miałem nadzieję, że zrobisz to na dwuwejściowych bramkach - aby było nieco trudniej. Zamiast włączników mają być zadajniki stanów.

Próbuj dalej. I możesz to zrobić w Multimedia Logic - już zamieniłem DigiLab-a na niego. :)

madmike
-

Post autor: madmike » 24 sty 2008, 23:21

Faktycznie, na odwrót miało być :lol: Ale w jaki sposób to zrobić na dwuwejściowych bramkach :?: Nie mam zielonego pojęcia...

[ Dodano: 2008-01-24, 23:31 ]
No to może o taki sumator Ci chodzi :?:
Załączniki
sumator2.GIF
sumator
(2.97 KiB) Pobrany 12254 razy

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 25 sty 2008, 1:08

Cóż... nadszedł czas zaliczeń i egzaminów ....
madmike pisze:Z góry dzięki za pomoc… mam nadzieję, że ktoś się podejmie
To forum nie jest miejscem, gdzie ktoś oczekuje gotowych rozwiązań. Tak jak napisał ZbeeGin, to Ty powinieneś sam rozwiązać zadania, a tu ewentualnie można pdyskutować o szczegółowych problemach. W końcu to Ty dostaniesz ocenę za zadanie.
madmike pisze:Ale w jaki sposób to zrobić na dwuwejściowych bramkach :?: Nie mam zielonego pojęcia...
A gdzie jest powiedziane, że ma być na bramkach dwuwejściowych?

Przy okazji, to nie rozwiązuje zadania, bo wynik sumy lub iloczynu należy zmultipleksować do wymaganego wyniku.

W drugim zadaniu, jak dobrze rozumiem, to masz 3-bitową liczbę wejściową oraz 4-bitową liczbę wyjściową. Przykładowe rozwiązanie to: robisz 4 tabelki opisujące po jednym bicie funkcji wyjściowych. Dane z tabelki przenosisz do 4 tablic Karnaugh'a, którę będą proste, bo dla liczb 3-bitowych (kabela Karnaugh'a: 2 wiersze i 4 kolumny). Wypisujesz z tabeli minimalne iloczyny, w oparciu o które realizujesz logikę na bramkach.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 sty 2008, 6:43

madmike pisze:No to może o taki sumator Ci chodzi
Dokładnie o taki. Oczywiście iloczyn zrobiłeś podobnie mam nadzieję?
gaweł pisze:A gdzie jest powiedziane, że ma być na bramkach dwuwejściowych?
Nigdzie, ale chciałem aby jednak kolega madmike ruszył szarymi komórkami.
gaweł pisze:Przy okazji, to nie rozwiązuje zadania, bo wynik sumy lub iloczynu należy zmultipleksować do wymaganego wyniku.
Gdyż do tej części jeszcze nie doszliśmy. Po kolei. Jak już będą dwa układy iloczyn oraz sumator to przejdziemy dalej właśnie do wspomnianego przez ciebie multipleksera - oczywiście też z bramek (2 x AND, 1 x NOT, 1 x OR).

madmike
-

Post autor: madmike » 25 sty 2008, 13:40

Oki, dwa iloczyny oraz sumator już mam:
Załączniki
bez tytułu.GIF
(5.2 KiB) Pobrany 12177 razy

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 sty 2008, 14:28

Niestety nasze działania wzięły w łeb. Przecież zadanie nie polega na zrobieniu iloczynu Y=AxBxC i sumy Y=A+B+C tylko XYZ = ABC + A'B'C' albo XYZ = ABC x A'B'C.
Na wejście podawane są dwie liczby 3 bitowe oraz sygnał mówiący o operacji arytmetycznej (0 – sumowania; 1 – mnożenia). Na wyjściu pojawia się wynik operacji.
Zatem w/w sumy i iloczyny trójwejściowe nie będą nam tutaj wogóle potzebne!. :cry:

madmike
-

Post autor: madmike » 25 sty 2008, 19:43

To ja już nie mam pojęcia jak to zrobić :cry:

Alechaw
-

Post autor: Alechaw » 25 sty 2008, 20:30

Musisz się trochę zastanowić. Masz dwie liczby 3-bitowe + 1 bit informacyjny czy układ ma dodawać, czy mnożyć. Zadanie możesz wykonać na bramkach w stylu:
układ 4-ro wejściowy realizujący odpowiednią funkcję wyjściową. Ponieważ mnożenie 2 liczby 3-bitowych może dać wynik nawet 6-cio bitowy więc wymagałoby to zrobienia 6-ciu tablic Karnough-a o wymiarach 4x4.

ODPOWIEDZ