Zabezpieczenia wzmacniacza i głośników na Amtega8.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Constictor
-
Kontakt:

Zabezpieczenia wzmacniacza i głośników na Amtega8.

Post autor: Constictor » 24 sty 2008, 11:31

Witam

Dostałem schemat zabezpieczeń wzmacniacza i głośników, lecz nie było tam wszystko, co mi potrzeba, więc przerobiłem go trochę. Problem jest w tym, że jestem początkującym elektronikiem i nie wiem czy są tam błędy (a zapewne są) oraz dobraniem brakujących elementów (nie było ich na tamtym schemacie).
Prosiłbym kogoś, kto się zna dobrze, aby rzucił okiem na ten schemacik i napisał, co jest nie tak :)
Schamet
Chodzi mi oto, żeby było tam:
- opóźnione załączanie kolumn
- wyłączanie kolumn i wzmacniacza w przypadku pojawienia się na wyjściu wzmacniacza napięcia dodatniego lub ujemnego
- wyłączenie kolumn i wzmacniacza w razie pojawienia się na wyjściu wzmacniacza zbyt silnego sygnału (przesterowanie, wzbudzanie się wzmacniacza)
- wyłączenie wzmacniacza w razie nadmiernego rozgrzania się układu scalonego (przy tym sterowanie wentylatorem, np. 40°C > 5V na wentylator, a przy 60°C > 12V)
- wyłączenie wzmacniacza w przypadku braku zasilania +40V bądź -40V
- włącz/wyłącz przyciskiem monostabilnym
- sterowanie pilotem (włącz/wyłącz, głośność, mute)
- stanby

Czy pilot od głośników komputerowych na scalaku SC9148B, będzie do tego dobry, jak nie to czy da sie zmienić coś w schemacie żeby dało rade na nim?

A drugi problem to, gdy już będzie dobry schemat zabezpieczeń, trzeba go zaprogramować, a ja na tym się jeszcze nie znam :|

Jakby ktoś mógł mi pomóc, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Constictor

ODPOWIEDZ