Spróbowałem przed chwilą zaprogramować BASCOM'em, ale nic z tego :/ Niby programuje ale na samym końcu jak czyta zawartość procka to wywala: "Diference at 0000", a jak kliknę "Identify chip", wyskakuje: "Could not identify chip with ID:FFFFFF"
Co sie z tym dzieje ?!??
Czyżby procek od nowości spieprzony?
edit: wziąłem procek na 100% dobry, wsadziłem do programatora. BASCOM odstawiał dalej to samo, a avrdude coś tam zrobił. Tylko że nie programowałem teraz ISP tylko osobno procka bez układu. Autor multimetru pisał o programowaniu isp, nie wiem czy ma jakieś znaczenie jak zaprogramuję normalnie i potem wlutuję. Spróbuję, tylko teraz muszę wylutować tą mege co siedzi w układzie :/
Załączam screena tego co dał mi teraz avrdude. Coś poszło, tylko tam jest coś o zapisie do pliku i pisze failed, więc zaprogramowało czy nie?
<screen>
a i jeszcze pisze coś o tym hexie "Invalid format" :/
edit kolejny:
Zapomniałem przed chwilą o giveio, teraz zaprogramowało

Trzeba teraz tylko podmienić procka w układzie.
teraz mam:
<screeeen>
[ Dodano: 2008-01-20, 12:33 ]
EDIT:
Przed chwilą obejrzałem płytkę i schemat układu i okazało się, że nie miałem szans zaprogramować tego procka przez ISP
. Autor pisze o programowaniu ISP a sam taką możliwość zablokował
. Nóżki MISO i /RESET są wpięte do VCC, a MOSI do GND
. Przeciąłem na płytce te ścieżki i spróbowałem zaprogramować. Tym razem poszło ale na końcu avrdude pyta się o fusebity :/ Proszę o jak najszybszą pomoc. Mam wybrać "yes" czy "no" ???
>> >>FUSE<< <<
Dodam, że autor napisał:
# ustawić fusebity tak, żeby µC pracował z wewnętrznym zegarem 1MHz;
# włączyć układ "Brown Out Detector". Próg zadziałania ustawić na 4V;
# wykonać weryfikację zapisu;
# odłączyć multimetr od programatora.
fusebity mam chyba ustawić na końcu, więc co to mi wyskoczyło? dlaczego?
[ Dodano: 2008-01-20, 13:54 ]
Nie chciało mi się długo czekać na odpowiedź, więc porobiłem coś sam i spróbowałem zaprogramować jeszcze raz. Tym razem nic o fuse'ach nie wyskoczyło. Spróbuję teraz zaprogramować fusebity na osc wewn 1MHZ i Brown-Out Detection.
Ustawiłem lfuse 0x21, hfuse 0xD9. Sprawdzę, może wkońcu zadziała.
Edit: nie działa. Podświetlenie w wyświetlaczu się włączyło, ale lcd nic nie wyświetla.
Już lepiej zrobię sobie sam od podstaw multimetr do zasila. Już mam dość tego, że jak zrobie kogoś projekt to przeważnie nie działa.