Kamerka czarno-biała podłączenie

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Kamerka czarno-biała podłączenie

Post autor: Thor » 17 sty 2008, 17:06

Witam.

Posiadam Mini kamere niestetny nie wiem jaki to model , ale jest to kamera płytkowa. Chciałbym sie czegos nauczyc o nich oraz wykorzystać ja do robota .Czy jest możliwość podłączenia tej kamerki do np ATmegi128 i przesłania obrazu w czasie rzeczywistym do np TV albo jakiegos LCD , powiedzmy jakis z aparatu cyfrowego itp .W jakis sposób to zrealizować.Posiada ta kamerka 3 przewody , pewnie zasilanie czerwony i czarny , a ten trzeci to sygnal , oraz jak ją podłączyc do TV aby wogóle działała?

Obrazek

Obrazek
Dziekuje za wszelką pomoc:)

Pozdrawiam Bartek

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 17 sty 2008, 18:21

Jakie kolwiek przetwarzanie obrazu przez atmege odpada - za wolna. Jak już to jakieś DSP. ale i tak byś musiał najpierw dać jakiś przetwornik, zależy co chcesz z obrazem robić.

Mało dokładne te zdjęcia. Na płytce nie ma opisów? Zapewne zasilanie, masa i wyjście video analogowe (composite) ale na 100% pewien to nie jestem.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 17 sty 2008, 20:15

Witam.

Niestety na plytce nic nie pisze jaka to jest kamerka itp. Wiec musiałbym szukac wsparcia w ARM-ach , i tu problem bo nie znam ich ,trzeba bedzie je poznac w bliskim czasie, a moze jakies AVR32 . A co do podłączenia pod TV w jaki sposob zrealizowac, chodzi mi o same podłączenie bez uC ?
A co do obrazu to chce go tylko wyświetlic , a w przyszlosci przesłac i wyświetlic np na LCD , ale to odlegla przyszlość.

Pozdrawiam Bartek

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 17 sty 2008, 20:22

Musisz mieć Chincha i zielony do "bolca" a mase na mase.

Na jakim LCD? Były próby ze zrobienie wyświetlania filmików z pamięci zew. ARM'a i chyba prędkość była rzędu 5kl/s (na ekranie od Siemensa S65) więc nie wiem czy cię to zadowoli. Poza tym ARM nie jest procesorem DSP, on jest 16/32bitowym prockiem RISC.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 17 sty 2008, 21:18

Witam.

Czyli jaki uC musiałbym zastosowac , znam tylko AVR , ARM poznac mam zamiar w bliskiej przyszłosci .To w jaki sposób jest to zrealizowane w Aparatach cyfrowych ? tez poprzez przetworniki cyfrowe zapewne.

Pozdrawiam Bartek

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 17 sty 2008, 21:31

Jaki procesor to dokładnie nie wiem, może jakiś Xillinx? Zazwyczaj urządzenia produkowane seryjnie mają dedykowane podzespoły (szczególnie gdy robione w milionach sztuk) zatem raczej są tam stosowane szybkie procesory i przetworniki - jakie? Trudno mi powiedzieć. Nie wiem czy dobrze kojarzę ale zdaje mi się że markosik20 robił coś z tym wyświetlaczem i ARM'em (opisane na elektrodzie) więc on pewnie byłby bardziej kompetentny w odpowiedzi na to pytanie. Była to raczej próba ładowania obrazów z pamięci jakiejś dopiętej do procesora.

ODPOWIEDZ