Zigbee

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Zigbee

Post autor: Nick_2 » 15 sty 2008, 8:06

Witam
Czy ktos moze zajmowal sie tymi modulami? da sie je obsluzyc z poziomu bascoma i wykorzystac do sterowania urzadzeniami?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 sty 2008, 19:38

"ZigBee – specyfikacja protokołów transmisji danych w sieciach bezprzewodowych typu mesh, cluster tree. Sieci oparte na ZigBee charakteryzują się niewielkim poborem energii, niewielkimi przepływnościami (do 250kbps) oraz zasięgiem między węzłami rzędu do 100 m. Typowymi zastosowaniami są sieci sensorowe, sieci personalne (WPAN), automatyka domowa, systemy alarmowe, systemy monitoringu.

Specyfikacja ZigBee dla niższych warstw PHY i MAC wykorzystuje standard IEEE 802.15.4, który zapewnia transmisję bezprzewodową w pasmach 868 MHz, 915 MHz lub 2,4 GHz. Metoda dostępu do medium to CSMA/CA. Modulacja dla 868/915 MHz to BPSK, a dla 2,4 GHz to O-QPSK. W paśmie 2,4 GHz przewidziano 16 kanałów szerokości 5MHz.

Urządzenia ZigBee można podzielić na 3 typy:

* koordynator (ZigBee Coordinator - ZC): dla każdej sieci może występować tylko jedno takie urządzenie, służy jako węzeł początkowy do którego mogą się przyłączać pozostałe urządzenia, zazwyczaj pełni rolę urządzenia zbierającego dane.
* router (ZigBee Router - ZR): przekazuje pakiety dalej, umożliwia wiele przeskoków (multihop routing).
* urządzenie końcowe (ZigBee End Device - ZED): przesyła dane do routera do którego jest przyłączone, może być czasowo usypiane w celu zmniejszenia zużycia energii.

Technologia ZigBee jest rozwijana przez ZigBee Alliance. Jest to organizacja zrzeszająca ponad 150 firm z całego świata w celu wspólnego rozwoju specyfikacji ZigBee. 14 grudnia 2004 powstała wersja 1.0 specyfikacji ZigBee."
To jest definicja z Wiki.
Czy nie prościej wykorzystać standard WiFi? Lepsze osiągi i prostsze sterowanie z poziomu nawet mikro ATX.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 sty 2008, 21:21

Od czasu gdy ZigBee ujrzał światło dzienne powstało wiele układów integrujących w sobie wszystko co potrzebne do poprawnego nawiązania połączenia w tym standardzie!
Osobiście nie "wgryzałem" się w to dostatecznie głęboko aby służyć radą... Jedyne co mogę zrobić w tej sprawie dla Kolegi to polecić czasopismo EP+ poświęconą w całości bezprzewodowym przesyłaniem danych- w tym ZigBee.

Noite
-

Post autor: Noite » 16 sty 2008, 13:25

od siebie dodam, ze Maritex wprowadzil ostatnio moduly ZigBee z wbudowanym mikrokontrolerem 128kB:

http://maritex.com.pl/index.php/pl/shop ... ggid/11755

do tego dochodzi darmowy stos oprogramowania.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 16 sty 2008, 16:16

Witam.

Tez chciałbym sie dowiedziec coś. Umiał byś mi powiedzieć w jakich nr bylo to opisywane ?

Pozdrawiam Bartek

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 sty 2008, 17:28

:arrow: Thor

Jesli to pytanie do mnie to mialem na mysli dodatkowe wydanie ELEKTRONIKA PTAKTYCZNA plus na temat sieci bezprzewodowych.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 sty 2008, 20:15

A jest jakiś link masz?

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 17 sty 2008, 16:59

Witam.

acha to ja tego nie mam ;/ mam zwykła prenumerate EP ;/
Dopisuje sie do poprzednika , ma ktos jakies linki na ten temat ?

Pozdrawiam Bartek

ODPOWIEDZ