Problem z Kitem Avt 303

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
AngelOfDeath_20
-

Problem z Kitem Avt 303

Post autor: AngelOfDeath_20 » 16 sty 2008, 16:14

Witam, mam spory problem, kupilem kit AVT 303. Montowalem go 2 dni jako ze nie jestem jakims tam elektronikiem tylko tak czasem sobie zlutuje jak cos potrzebuje. Jednak teraz poleglem na calej linij :).. ale po kolei.

Schemacik i opis tego co robilem. -> http://download.yousendit.com/2BB8184C39623047

teraz co sie dzieje ?

1. Po podlaczeiu wszsytkiego (gitara - wzmacniacz) lecz bez wlozenia baterii do mojego ukladu sygnal jest czysty, jednak lekko wyciszony na moje oko nie powinno byc nic slychac ale jest jakies przebicie i slychac . czy dobrze mysle ??.

2. dioda sie nie zapala.

3. wlacznik - kiedy go wcisne i przytrzymam to nie slychac sygnau (czystego) w glosnikach jak gram jednak jak tylko puszcze to slychac.

4. podlaczenie baterii nic nie daje :) jest tak samo jak bylo..

Teraz napisze czego nie jestem pewien i co zrobilem inaczej.

1.nie wlutowalem C10 przy potencjometrze (jednak bez niego wewntualnie moge miec trzaski przy kreceniu wiec to nie moj problem chyba jest )

2.Wlacznik powinienem podpiac do punktu "P" ktorego nie ma na plytce albo ja jestem mega slepy wiec wydedukowalem ze podepne go do masy z ktora sie ma laczyc tylko.(foto ponizej jak ja to zrobilem)

3. na wejsciu powinno byc gniazdo stereo i takie jest jednak uzywam tylko jednej masy poniewaz kabel ktory wkladam do gniazdka jest mono wiec to zmostkowalem jak na rysunku.

4. Jako ze jest to moj pierwszy uklad z scalakami to nie jestem pewien czy dobrze kombinuje ktora to jest nozna nr 4. Poniewaz jest blad i na US1 pisze ze trzeba do 4 nozki dodac mase, wiec podpiolem 4 nozke (chyba 4) do punktu "H" gdzie moim zdaniem jest masa.

5. Zostalo wolne miejsce obok ukladu US2 oznaczone jako "O" mysle ze tam powinno byc cos ??

Bede naprawde bardzo bardzo wdzieczy za pomoc :) Pozdrawiam.Obrazek

jeszcze dam kilka fotek pogladowych moze cos pomoga ?
jesli idzie o luty to nie mam dobrej reki dlatego takie glutowate jednak wszystkie sie trzymaja i nie stykaja (choc wyglada inaczej gdzieniegdzie :) )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

na foto jest blad jeden (kabel niebieski jest za nisko przylutowany powinien byc wyzej w dziurce juz naprawilem to)

dodam ze na ukladach us1 i us2 nie ma nawet napiecia :/

bardzo prosze o pomoc

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 16 sty 2008, 16:49

Też kiedyś miałem z tym problem. Na początek połącz ze sobą ścieżki, które zaznaczyłem na zdjęciu. Tam jest właśnie przerwa odcinająca zasilanie od części układu.
Kliknij, aby powiększyć.
Obrazek

EDIT:
Punkt "O" to wyjście sygnału. Sprawdź jeszcze raz dokładność połączeń. Zrób to starannie i według schematu ideowego (na montażowym są błędy o ile dobrze pamiętam). Aha... i dolutuj ten C10 zgodnie ze schematem.

AngelOfDeath_20
-

Post autor: AngelOfDeath_20 » 16 sty 2008, 19:03

heh zrobilem cos takiego i ciagle to samo, brak napiecia na calym ukladzie dioda martwa. czy avt sprzedaje takie [...] z takimi bledami ?? i co z ta 4 nozka gdzie dokladnie powinna byc podpieta pod punkt "H" ?

masz moze fotki twojego ukladu ? bardzo by mi pomogly...

pozdrowionka ..

Obrazek

btw. czy ten uklad fajnie brzmi chociaz ?? masz jakies sample ??
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, 19:01 przez AngelOfDeath_20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 16 sty 2008, 21:27

Nie, nie, nie. Chodziło mi o to, abyś połączył te ścieżki, które zaznaczyłem kółkiem (tylko te dwa punkty). Składałem ten kit dwa lata temu (już dawno pozbawiłem go "peryferiów" na ważniejsze cele :wink:). 4. nóżka układu US1 ma być podłączona do masy - sprawdź, czy jest połączenie między nią a punktem "A". Poniżej są zdjęcia mojego AVT-303. Płytkę robiłem sam metodą termotransferu.

ObrazekObrazek

P.S. Jeżeli chodzi opłytki od AVT, niestety niektóre egzemplarze zawierają błędy. Dlatego też przed rozpoczęciem lutowania warto sprawdzić poprawność połączeń.

Aha... bym zapomniał:
B - wejście
O - wyjście
A - masa
M,N - przełącznik (w fazie testów można zamontować mikroswitch)
F,E,D - potencjometr P1
I,J - potencjometr P3 (jego boczna noga połączona jest kondensatorem C10 ze środkową nogą potencjometru P2)
G,H - skrajne nogi potencjometru P2
K,L - dioda LED
C - zasilanie (+9V)

AngelOfDeath_20
-

Post autor: AngelOfDeath_20 » 17 sty 2008, 12:23

noo wielkie dzieki, wczoraj z kolega przez gg w sumie za dnia 4 godziny robilismy to , jeszcze dzieki twoim rada jestem na etapie odpalenia diody i dzialania przelacznika on off, ale jak dioda sie zapala to nei ma dzwieku :/ a ta 4 nozke trzeba dac jakos do masy w us1 ?? bo jak zlapalem mase na "A" i dotknolem 4 nozke to bylo przejscie, chyba ze nie dotknolem 4 nogi ?? to co na foto zaznaczylem to jest 4 nozka ??

dzieki wielkie i pozdrawiam..

Edit:

Pomierzylem napiecia na us1 i us2 . Nie widze znacznych roznic w wlaczonym i wylaczonym ukladzie , moze blad na przycisku gdzies jest ??
kondensator juz podpiety ten C10.

teraz tylko jak dotkne strun to slychac takie buczenie jak bym mase dotykal, jednak dzwieku nie ma przy zapalonej diodzie, przy zgaszonej gdzie powinien byc czysty jest w miare czysty :)

a oto foto moich pomiarow..

Obrazek

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 17 sty 2008, 15:58

Ważna rzecz: usuń z pól lutowniczych i okolic nadmiar cyny oraz przytnij zbyt długie końcówki elementów - może to być przyczyną zwarć. Ew. popraw wątpliwie wyglądające luty. Koniecznie sprawdź też czy któreś ścieżki nie są przypadkowo zwarte!

Z 4. nóżką US1 nie musisz nic kombinaować; widzę, że jest połączenie z masą.
Podłącz baterię lub zasilacz 9V i sprawdź napięcie między 4(masa) i 7(zasilanie) nóżką US1 oraz pomiędzy 8(masa) a 16(zasilanie) pinem U2. Powinno wynosić mniej więcej tyle ile wynosi wartość napięcia zasilającego.

A więc multimetr w ręke i do roboty :D

AngelOfDeath_20
-

Post autor: AngelOfDeath_20 » 17 sty 2008, 16:04

ok sekund piec i zaedytuje posta i ci powiem :)

Edit:

us1 8,63V
us2 8,66V

co jest nie tak ze nie dziala teraz :/

Edit 2. sciezki sa juz ok, jeden blad bym to go naprawilem teraz. Zaczelo to "dzialac" nie wiem czemu jest tak jak jest zamieszczam filmik na youtube, jak sie da glosniej glosniki to slychac ze jak wlacze efekt to jest takie ciche pierdzenie , a na koncu filmika jak wyjme z gniazdka gitary wtyczke to ten szum sie nasila. Przy dotknieciu strun ten dziek tez jest jednak znacznie slabszy. nie wiem co teraz sie stalo :/

http://pl.youtube.com/watch?v=muLTwrqzn78

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 17 sty 2008, 20:07

Jednak ukrył się jakiś błąd.. Napięcia są ok. Te szumy są raczej normalne (szczególnie kiedy wyjmiesz wtyczkę). To nie jest jakiś sprzęt z wyższej półki, więc sam wiesz... Można trochę zredukować te szumy prowadząc odpowiednio masę (o tym powstał osobny temat). Miałem dosyć niedawno efekt firmy Exar, który po podkręceniu gałki "volume" strasznie buczał. Do eliminacji tego efektu można stosować Noise Gate.

AngelOfDeath_20
-

Post autor: AngelOfDeath_20 » 17 sty 2008, 20:12

hmmmm to dlaczego dalej nie dziala ten uklad ... zaraz za okno poleci chyba on :/

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 18 sty 2008, 22:41

Jesteś pewien w 100% co do poprawności montażu, braku zwarć? Czy wszystkie elementy na pewno są sprawne? Nie ma zimnych lutów (dosyć częsta przyczyna)?
Podczas uruchamiania mogłeś np. uszkodzić któryś z układów przypadkowym zwarciem, bądź nieprawidłowym podłączeniem całości...

Z Twojego filmu wynika, że jednak coś działa. Próbowałeś z różnymi ustawieniami? Dałeś "volume" w gitarze na max? Jak brzmią power-chord'y?

AngelOfDeath_20
-

Post autor: AngelOfDeath_20 » 19 sty 2008, 15:27

hmm no na 100% to nie moge powiedziec ze jest ok zmontowane , ale sprawdzalem diody rezystory kondensatorki czy jest przejscie i bylo :/ sprawdzalem po raz yyyy 4 chyba czy zwarcia nie ma i nie ma :/ mozliwe ze jeszcze jest blad w plytce i trzeba jeszcze jakis mostek zrobic :/

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 22 kwie 2008, 10:55

Witam. Jeśli nie możesz sobie poradzić z odpaleniem tego to mogę to dla Ciebie uruchomić, ale płacisz za wysyłki.
Sprawdź czy nie uszkodziłeś CMOS'a, bo zapewne dotykałeś go paluchami i grotem lutownicy transformatorowej co mogło go uszkodzić (ładunki elektrostatyczne w natarciu ;))

ODPOWIEDZ