Projekt Semestralny

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
Laik
Użytkownik

Projekt Semestralny

Post autor: Laik » 10 sty 2008, 20:02

Witam. Muszę wykonać do szkoły pracę semestralną. Mam z nią wielkie kłopoty więc proszę was o pomoc. Treść pracy:

Zaprojektuj i wykonaj miniaturowy model kolejki (platformy szynowej) która ma za zadanie jeździć według ustalonego porządku. Na trasie powinno być minimalnie 6 sektorów na których kolejka musi się zatrzymać (wg. polecenia nauczyciela) i po pewnym krótkim czasie ruszyć dalej. Aż do ostatniej stacji wybranej stacji. Oczywiście nie moge użyć scalaków. Projekt ten ma być wykonany na przekaźnikach.

Zadanie to będzie na zasadzie takiej że nauczyciel poda mi stacje na których kolejka ma sie zatrzymać (np. 2, 4, 6) ja ustawie to i wcisnę start i kolejka ma wykonać ten ruch. Cały sęk w tym że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać (Dodam że nigdy w szkole nie robiliśmy nic elektronicznego. Była tylko specyfikacja elementów).
Jak mam się za to zabrać ??
Podstawowa sprawa - zmiana biegunowości (kolejka musi jeździć w dwie strony) z tym niema problemu użyje przekaźnika. Lecz teraz sektory. Jak wymusić zatrzymanie na danej stacji ?? Wg. podpowiedzi profesora tory trzeba podzielić na 6 części (każda część to sektor) więc to będzie mniej więcej tak:
[center] _______________
__ __ __ __ __ __ [/center]
równolegle do tych sektorów będą krańcówki które pozwolą na odpalenie układu czasowego i puszczenie kolejki dalej.
Tyle wiem. Lecz to za mało żeby to działało. Mógłby mi ktoś z tym pomóc ??
Dodaje do załącznika to co dotychczas zrobiłem ( symulacja w Crocodile Clips). Na razie sama zmiana biegunowości.
Załączniki
projekt.JPG

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 12 sty 2008, 20:14

Nadsyłam schemat, ale ma on jedną wadę: tor musi mieć aż cztery szyny.
W kolejce trzeba zrobić coś takiego, że gdy wjeżdża na sektor n, to zwiera szyny Xn i Y.
Jeśli chodzi o zmianę biegunowości, to nie trzeba od razu prekaźnika, wystarczy prełącznik, jak na schemacie.
I ostatnia sprawa, uniwibrator. Napisałeś, że ma być bez scalaów. Jeśli możesz na tranzystorach, to jesteś uratowany.
Jeśli nie, to musisz pokombnować, bo ja nie wiem, jak zrobić uniwibrator na prekaźniku.
Załączniki
kolejka.GIF
(1.67 KiB) Pobrany 12339 razy

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 13 sty 2008, 8:30

Dzięki olo16 lecz cztery tory nie za bardzo pasują. Ten uniwibrator to w ogolę inna bajka. Jeszcze tego nie mieliśmy więc mi nie zaliczy. Może jeszcze jakieś propozycje ??

BTW. Jak zrobić układ czasowy aby działał do tego mojego projektu ?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 13 sty 2008, 20:40

Skoro nie uniwibrator, to jest problem, bo nie wiem, jaki mógłby być do tego układ czasowy :sad: .
I w ogóle, to jakie już miałeś?
Co do torów, to udało mi się zrobić, by były trzy :wink: .
W kolejce trzeba zrobić coś takiego, że gdy wjeżdża na sektor n, to zwiera szyny + i Xn.
Jeśli chcesz mieć dwa tory, to będzie duży problem :sad: .
Załączniki
kolejka2.GIF
(2.02 KiB) Pobrany 12247 razy

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 13 sty 2008, 21:54

olo16 pisze:Skoro nie uniwibrator, to jest problem, bo nie wiem, jaki mógłby być do tego układ czasowy
Kiedys joon podał mi schemat na kondensatorze który załączał przekaźnik na określony czas. Jakby tak go przerobić troszkę to może by sie nadał tu.
olo16 pisze:W kolejce trzeba zrobić coś takiego, że gdy wjeżdża na sektor n, to zwiera szyny + i Xn.
Po co te zwieranie szyn ?? Ja mam taką koncepcję:
Są 2 szyny jedna cała druga pocięta na 6 części. 1wsza podłączona jest tak jak widać na schemacie do 6 przycisków (każdy przycisk na inny tor) a druga jako masowa szyna. Gdy włącze prąd kolejka przejedzie z jednego końca na drugi. Załóżmy że kolejka stoi na 1 peronie, wyłączę np 2,4,5 przycisk to do szyn przestaje płynąć prąd pociąg. Pociąg jedzie zatrzymuje się na 2 peronie. Krańcówka w tym czasie załącza układ czasowy, który po jakimś czasie puści kolejkę dalej. Kolejka przejedzie do 4 itp. Aż dojedzie do ostatniej wybranej stacji.

Ps. Może da się zrobić to na Ne555 ?? (układ czasowy)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 sty 2008, 1:43

Napisz mi Laik na maila cale zadanie a postaram sie coś namalować ok? Bo troszkę pobieżnie opisałeś problem :p

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 14 sty 2008, 16:08

Zaprojektuj i wykonaj miniaturowy model kolejki (platformy szynowej) która ma za zadanie jeździć według ustalonego porządku. Na trasie powinno być minimalnie 6 sektorów na których kolejka musi się zatrzymać (wg. polecenia nauczyciela) i po pewnym krótkim czasie ruszyć dalej. Aż do ostatniej stacji wybranej stacji.
Joon to właśnie cale zadanie.
Nic więcej profesor nie napisał. Tylko trochę opowiadał o jego przemyśleniach na ten temat. Powiedz co Ci jest niejasne a postaram się to sprostować. Do końca projektu mam nie wiele a nic mi nie wychodzi :(

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 sty 2008, 18:33

Ok. Teraz pytania: sterowanie przez krańcówki czy przez co? Czy na każdym sektorze kolejka musi się zatrzymać?

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 14 sty 2008, 18:54

joon pisze:sterowanie przez krańcówki czy przez co?
Tak krańcówki będą najbardziej odpowiednie (jak widac na tym moim projekcie te przyciski na górze maja role krańcówek)
joon pisze:Czy na każdym sektorze kolejka musi się zatrzymać?
Niee ! Kolejka powinna zatrzymać się na sektorach które poda mi profesor czyli powie np. 2,4,5 i kolejka ma tak sie zatrzymywać. (Najlepiej żeby z ostatniej stacji wybranej już nie odjeżdżała ale to już wyższa szkoła jazdy.)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 sty 2008, 19:25

Laik zaraz będzie, jedna stacja już jest :D

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 14 sty 2008, 19:32

dzięki wielkie joon :)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 14 sty 2008, 19:35

Laik pisze:Może da się zrobić to na Ne555 ?? (układ czasowy)
Po pierwsze: to będzie uniwibrator
po drugie: NE555 to scalak.

I co to są te krańcówki?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 sty 2008, 19:52

To protoplasta na odcinki, tam gdzie są żarówki mają być odcinki toru resztę rób analogicznie. Pamiętaj że to tylko teoria, w realu małe szanse na zadziałanie są. Powodzenia
Załączniki
kolejka.jpg

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 14 sty 2008, 20:22

olo16 pisze:Po pierwsze: to będzie uniwibrator

Sorry nie wiedziałem co to jest :P
po drugie: NE555 to scalak.
Powiem tak: Jak sie niema co się lubi to się lubi co się ma. Jak coś nie będzie się podobać to niech zrobi to lepiej (a co :P)
olo16 pisze:I co to są te krańcówki?
Łączniki krańcowe, uruchamiane krzywkami i zderzakami, sygnalizują osiągnięcie przez ruchomy zespół maszyny, np sanie obrabiarki, określonego położenia lub położenia krańcowego (przy współpracy z ogranicznikiem ruchu).
joon pisze:w realu małe szanse na zadziałanie są
Hmmm nie rozumiem ?? Ja ten projekt mam wykonać w realu więc potrzebuje schematu który działa. Ale i tak wielkie dzięki za pomoc ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 sty 2008, 20:38

Zadziała ale musisz zastosować odpowiedniej pojemności kondensatory. tym masz uruchomić to? Jeśli tak to od razu musisz znaleźć przekaźniki na jak najmniejszy prąd pracy dzięki czemu nie będziesz musiał stosować ogromnych kondensatorów. W jakiej szkole takie prace semestralne zadają? I jak masz zamiar zrealizować krańcówki?

ODPOWIEDZ