Przestrojenie radia aneta R-605
Przestrojenie radia aneta R-605
Witam, potrzebuję schematu tego radia z zaznaczonymi elementami do usunięcia, aby przestroić.
-
000andrzej
- Użytkownik
Zobacz tutaj - http://www.elektrotech.info/html/viewto ... =2559#2559 Nie ma R605 ale są ogólne zasady, schemat R605 jak też przestrojenia innych pokrewnych. Jeśli coś kumasz to sobie dobierzesz
Nie bardzo rozumiem, przełącznik zakresów bym miał wymontować czy co?mathieiov pisze:Dlatego też niech autor tematu się wypowie czy nie przeszkadza mu przełącznik zakresów, czy chce całkowicie przestroić.
Ale chyba aby zamontować nową głowicę lub konwerter trzeba zdjąć obudowę radia. Mam coś co wyjąłem z radia i chyba to jest ten konwerter, bo radio stare a jednak odbierało wszystkie stacje. Poniżej zdjęciegwozdex pisze:może użyj gotowej głowicy do przestrojenia- do kupienia w każdymsklpie lekronicznym. Na dobrą sprawę nawet nie musisz rozbierać radia.

Chodzi o to, że nowy zakres jest ponad 2x szerszy od starego, dlatego też aby móc odbierać cały nowy FM, nowe pasmo trzeba podzielić na 2 części, które zmieszczą się na skali radioodbiornika.doman30 pisze:Nie bardzo rozumiem, przełącznik zakresów bym miał wymontować czy co?
A ten układ, którego zdjęcie podałeś to konwerter, bo zawiera scalak z rodziny LA, kwarc i kondensatory.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Po zakupie głowicy dostaniesz instrukcje uzytkowania i instalacji- chociaż nie wiem czy można to nazwać instrukcją... To raptem 4 zdaniadoman30 pisze:i Jak ten konwerter wmontować?
Jeżeli chodzi o tą którą ja mam to sprawa ma się tak:
- wpina się ją pomiędzy antenę a gniazdo antenowe w radioodbiorniku ( dwa przewody ekranowane)
- oprócz w/w posiada 3 przewody do przełączania zakresu
- 2 przewody zasilające (max. 15V)