Teleportacja, cofanie czasu, czyli tematy nie warte uwagi :/

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 11 sty 2008, 15:55

Do jednej z najciekawszych teorii należy teoria tachionów. Tachiony teoretycznie są obdarzone masą urojoną (w przeciwieństwie do antymaterii- elektron wazy tyle samo co pozyton..obie cząstki maja dodatnią masę). Otóż teoria przewiduje istnienie tachinów jako cząsteczek o ujemnej masie. Według równania E=mc kwadrat takie cząstki moga się poruszać z prędkościami powyżej prędkości czasu czyli z naszego punktu widzenia wstecz czasu. Wykryty tachion (duzo trudniej byłoby je wykryc niż neutrina o znikomej masie...) więc przybywa do nas z przyszłości.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 sty 2008, 16:39

Ło niezły temat ciesze sie ze go poruszyłeś.Fizyka atomowa kwantowa ma przed nami jeszcze wiele zagadek.Jaki widzisz związek pomiędzy teleportacją a tachionami ?

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 11 sty 2008, 17:25

Należałoby rozważyć jeszcze błędy w tranmisji między "skanerem" a Punktem docelowym. Np. jeden błędny bajt i atom nie tam gdzie trzeba, komórka (np nerwowa) nie funkcjonuje poprawnie, co może doprowadzić utraty pamięci,lub nawet od śmierci do śmierci :(.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 sty 2008, 18:06

Proszę się nie śmiać.
Mianowicie jest teoria iż na początku XXI wieku konkretnie ma to być rok 2012 ludzkość czekają przełomowe zmiany (kto chce może o tym przeczytać w tym linku). O ile ludzkość to przetrwa to nastąpić gwałtowny rozwój cywilizacji i do teleportacji, komunikacji, itp., nie będą potrzebne ludziom skomplikowane urządzenia. Wystarczą siły natury (kosmosu) oraz siła ludzkiego umysłu (mózgu), który obecnie jest wykorzystywany w znikomym stopniu. Może brzmi to jak fantazja, ja jednak przeczytałem kilkadziesiąt książek o tej tematyce i kiedy się nad tym zastanowić to zaczyna mieć to sens. Myślę jednak, że nie ma tu co obiegać już dalej od głównego tematu.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 11 sty 2008, 19:01

Jakie jest powiązanie tachionów z teleportacją? Zauważcie, że jak do tej pory udało się teleportować tylko stany kwantowe cząstek (co daje efekt w zasadzie taki sam jak teleportowanie całych cząstek. Przenoszona jest informacja o wszystkich stanach cząstki w danym momencie). Jeślibyśmy tak samo nauczyli sie teleportować stany kwantowe tachionu to potrafilibyśmy przenosić w czasie informację. Moglibyśmy wysyłać wstecz informację o stanach kwantowych co byłoby równaczne z teleportacją w przeszłość.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 sty 2008, 20:40

KrzysiekK pisze:ma to być rok 2012
Oj i tu już zaczynasz to co wszyscy. Era wodnika i ryb tak jak w New Age (tak przy okazji może troche zbocze z tematu, ale radze unikać New Age - nikogo to nie uszczęśliwi nawet jeśli się tak na początku wydaje) albo tak jak w tym jakimś kalendarzu co sie konczy w 2012. Żadnych zmian nie bedzie i to ci moge obiecać, a swoje też troche wiem na ten temat. Może pogadajmy na gg żeby nie robić offtopa. Przy okazji zmienie nazwe tematu. :) bo zaczynamy gadać nie tylko o teleportacji. A co do tachionów i całej reszty. To się zaczyna robić sprzeczne z logiką. Zamiast wierzyć w coś co prawdopodobnie nie istnieje a napewno nie zostało udowodnione, lepiej zająć się tym co jest bardziej logiczne. Nie sądze żeby czas dało się cofnąć dlatego że nie mamy się gdzie cofnąć przecież tego co było już nie ma i nie wróci. Dostaliśmy od Boga wielki dar - rozum i nim sie kierujmy. Oj obawiam się że zaczynamy zbaczać z tematu do tego stopnia że niedługo zaczniemy gadać o wróżkach, horoskopach lub (oby nikt nie miał z tym styczności) okultyźmie i sataniżmie... A co do Astrologi jak powiedział Andrzej Wronka: "Trzeba mieć pół mózgu amputowane żeby w to uwierzyć. I jeszcze drugie pół żeby za to zapłacić". To tak jak z tachonami niektórzy wierż że gwiazdy mogą mieć na nich wpływ. logicznie i fizycznie naukowo i w każdej innej płaszczyźnie nie mają żadnego wpływu szczerze mówić liczyłem wpływ najbliższej gwiazdy do układu słonecznego na człowieka i wyszło że noszenie jednogroszówki ma tak olbrzymią ilość razy większy wpływ że... szkoda gadać... To jest stek bzdur. no to teraz ja zboczyłem troche z tematu
MODERATORÓW PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZE ZAMKNIĘCIE BO TO JUŻ PRZESTAJE MIEĆ SENS... (nie krzycze tylko chciałem żeby było widać :D)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 sty 2008, 20:44

OK. Nie ma sprawy.

Zablokowany