mozna jeszcze liczyc na pomoc
mozna jeszcze liczyc na pomoc
Do kondensatora płaskiego powietrznego o wymiarach okładzin S=100cm^2 i odległosci między nimi d=4mm doprowadzono napięcie U=10kV. Następnie między okładziny kondensatora włożono płytkę szklaną o grubości 2mm i przenikalności elktrycznej Er=7.
Oblicz wartości
a)pojemności kondensatora przed i po włożeniu płytki szklanej
b) natęzenie pola elektrycznego w powietrzu przed i po włożeniu płytki szklanej
c)napięcia na poszczególnych warstwach izolacji
Oblicz wartości
a)pojemności kondensatora przed i po włożeniu płytki szklanej
b) natęzenie pola elektrycznego w powietrzu przed i po włożeniu płytki szklanej
c)napięcia na poszczególnych warstwach izolacji
Nie chce Ci się nawet policzyć tak podstawowego zadania? Dam Ci wszystko czego potrzeba Użytkowniku Kierko.
C=Eo*Er*s/l gdzie: C-pojemność
Eo-przenikalność dielektryczna próżni
Er-przenikalność dielektryczna ośrodka
s-powierzchnia okładzin
l-odległośc między okładzinami.
C=Q/U gdzie: Q-ładunek
U-napięcie
I tyle..siadaj do rozwiązywania. Jeśli trzeba Ci coś więcej to do wikipedii zaglądaj, a nie oczekuj gotowych rozwiązań.
C=Eo*Er*s/l gdzie: C-pojemność
Eo-przenikalność dielektryczna próżni
Er-przenikalność dielektryczna ośrodka
s-powierzchnia okładzin
l-odległośc między okładzinami.
C=Q/U gdzie: Q-ładunek
U-napięcie
I tyle..siadaj do rozwiązywania. Jeśli trzeba Ci coś więcej to do wikipedii zaglądaj, a nie oczekuj gotowych rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 10:58 przez Jasam, łącznie zmieniany 1 raz.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Książka z Elektrotechniki z serii tych czerwonych i wszystko tam znajdziesz to zadanie jest proste wystarczy dane wstawić do wzoru dostępnego na stronie:
http://fizyka.celary.net/tablice/index. ... sator.html
No i jeszcze Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kondensator
http://fizyka.celary.net/tablice/index. ... sator.html
No i jeszcze Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kondensator
-
000andrzej
- Użytkownik
-
000andrzej
- Użytkownik
do wzoru C=epsilon*S/d podstawilem wszystko razem z epsilon r i wyszlo mi przed wlozeniem 22,14pF i to jest dobry wynik...pozniej do wzoru E=u/d podstwailem wartości i wyszlo 25*10^5 V/m i to jest tez dobry wynik ...co teraz
[ Dodano: 2008-01-06, 12:41 ]
a pozniej wzialem i podstawilem epsilon r szkla do tego wzoru i wynik jest zly
[ Dodano: 2008-01-06, 12:41 ]
a pozniej wzialem i podstawilem epsilon r szkla do tego wzoru i wynik jest zly
-
000andrzej
- Użytkownik
Czyli ile przyjąłeś jako Er przy obliczeniu bez płytki?kierko pisze:do wzoru C=epsilon*S/d podstawilem wszystko razem z epsilon r ...
PS. Nie miożesz nm NAPISAĆ WSZYSTKIE Twoje obliczenia po kolei? Zgadywać to sobie możemy co jest źle. Chcesz pomocy, czy gotowca?
Dopóki nie zobaczę Twoich obliczeń omijam ten temat. [wycięto]
----
Proszę nie prowokować kłótni. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 13:57 przez 000andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
prosze tutaj dobre wyliczenia
link do zdjecia zlego
i zle
link z dobrymi wynikami jezeli sluzy Pan gotowcem to prosze
link do zdjecia zlego
i zle
link z dobrymi wynikami jezeli sluzy Pan gotowcem to prosze
-
000andrzej
- Użytkownik
W pierwszym"dobrym" masz według mnie też błąd w przeliczeniu cm2 na m2. 100cm2 = 0,01m2 a nie 0,001m2. Czyli wynik pojemności powinien być *10^-11.
Nie wiem jak Ci to wyszło potem, bo 10kV = 10000 V a nie 1000 Ale wynik spisałeś dobry.
W dalszym zadaniu nie wiem skąd wziąłeś odległość 6mm, skoro odległość jest 4mm i wsadzony dielektryk 2mm.
Musisz to w takim razie potraktować to jak złożenie 2 kondensatorów połączonych szeregowo jeden powietrzny z odległością 2mm, drugi szklany z odległością 2mm.
Jak masz jeszcze coś to daj szczegóły co obliczyłeś i spróbujemy dalej pomóc.
Nie wiem jak Ci to wyszło potem, bo 10kV = 10000 V a nie 1000 Ale wynik spisałeś dobry.
W dalszym zadaniu nie wiem skąd wziąłeś odległość 6mm, skoro odległość jest 4mm i wsadzony dielektryk 2mm.
Musisz to w takim razie potraktować to jak złożenie 2 kondensatorów połączonych szeregowo jeden powietrzny z odległością 2mm, drugi szklany z odległością 2mm.
Jak masz jeszcze coś to daj szczegóły co obliczyłeś i spróbujemy dalej pomóc.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 16:47 przez 000andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
000andrzej
- Użytkownik
Szukając jeszcze w necie czy mam rację, znalazłem "gotowca". Spróbuj tak: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 16#2000316
Według kolegi jest to szeregowe połącenie 2 kondensatorów, czyli szczelina powietrzna w jednym będzie 2mm i w drugim 2mm. Ładunek będzie taki sam, czyli napięcie się podzieli na obu kondensatorach.
Spróbuj w ten sposób.
Według kolegi jest to szeregowe połącenie 2 kondensatorów, czyli szczelina powietrzna w jednym będzie 2mm i w drugim 2mm. Ładunek będzie taki sam, czyli napięcie się podzieli na obu kondensatorach.
Spróbuj w ten sposób.