Sterowanie Anod LED z mikrokontrolera - sposoby

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Sterowanie Anod LED z mikrokontrolera - sposoby

Post autor: mariusz_edw » 31 gru 2007, 17:54

Witam. Do załączania diod LED bezpośrednio z portów mikrokontrolera wykorzystuje się sterowanie katodami (z reguły prościej jest na linii portu wystawić 0V niż 5V).

Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy z różnych powodów wygodnie byłoby posługiwać sie logiką dodatnią, i tutaj mam do was pytanie, bo pomysłów jest sporo - do wybranego portu można dołączyć m. in:

- kostkę 4050 (bufory nieodwracające, niestety tylko 6 w kostce)
- kostkę 4010 (praktycznie to samo co wyżej)
- 8 rezystorów + 8 tranzystorów NPN

Tradycyjny sposób z tranzystorami nie koniecznie jest pomysłem trafionym, również ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim dlatego, że zabiera sporo miejsca na płytce drukowanej.

Kostki buforów nieodwracających mają średnio wygodny rozkład wyprowadzeń. Przydało by się coś podobnego do ULN 2803 (świetny rozkład wyprowadzeń) tyle, że nieodwracającego. Zna ktoś coś takiego?

A może jeszcze jakieś inne rozwiązania?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 gru 2007, 18:22

No to może zostaniesz przy trzeciej opcji z Twojej listy, z tym, że zastosujesz elementy SMD- myślę ze zarówno ekonomicznie jaki i pod względem zajmowanego miejsca takie rozwiązanie plasuje się dość wysoko!

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 31 gru 2007, 20:15

Witam,
ja proponuję rozwiązanie na UDN2981, nie jestem pewny czy ten układ odwraca stan, ale to chyba nie jest najważniejsze... Dla Ciebie ważne jest chyba to co na wyjściu...

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 27 mar 2008, 11:38

Ja tam zamierzam użyć MAX6969. Jest do zamówienia za darmo w firmie Maxim-Dallas, ma 16-bitowy rejestr z wpisem szeregowym i zatrzaskiem i obciążalność każdego z wyjść do 55mA (max. 65, jeśli dobrze pamiętam). Jest dedykowany specjalnie do sterowania LEDami. od mikrokontrolera wymaga jedynie 2-3 wyprowadzeń. Może sterować do 16 diod.

Link do strony z zamówieniami

Notka katalogowa

ODPOWIEDZ