Witam. Do załączania diod LED bezpośrednio z portów mikrokontrolera wykorzystuje się sterowanie katodami (z reguły prościej jest na linii portu wystawić 0V niż 5V).
Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy z różnych powodów wygodnie byłoby posługiwać sie logiką dodatnią, i tutaj mam do was pytanie, bo pomysłów jest sporo - do wybranego portu można dołączyć m. in:
- kostkę 4050 (bufory nieodwracające, niestety tylko 6 w kostce)
- kostkę 4010 (praktycznie to samo co wyżej)
- 8 rezystorów + 8 tranzystorów NPN
Tradycyjny sposób z tranzystorami nie koniecznie jest pomysłem trafionym, również ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim dlatego, że zabiera sporo miejsca na płytce drukowanej.
Kostki buforów nieodwracających mają średnio wygodny rozkład wyprowadzeń. Przydało by się coś podobnego do ULN 2803 (świetny rozkład wyprowadzeń) tyle, że nieodwracającego. Zna ktoś coś takiego?
A może jeszcze jakieś inne rozwiązania?
Sterowanie Anod LED z mikrokontrolera - sposoby
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja tam zamierzam użyć MAX6969. Jest do zamówienia za darmo w firmie Maxim-Dallas, ma 16-bitowy rejestr z wpisem szeregowym i zatrzaskiem i obciążalność każdego z wyjść do 55mA (max. 65, jeśli dobrze pamiętam). Jest dedykowany specjalnie do sterowania LEDami. od mikrokontrolera wymaga jedynie 2-3 wyprowadzeń. Może sterować do 16 diod.
Link do strony z zamówieniami
Notka katalogowa
Link do strony z zamówieniami
Notka katalogowa