czy wie ktoś jak idą sygnały w micro jacku. tj mikrozestaw.
chodzi mi o zrobienie przejściówki z takiego małego jacka 2,5 na jacka 3,5 ażebym sobie mógł do telefonu podpiąć zwykłe słuchawki.
sprawa jest o tyle niezwyczajna że przez te cztery końcóweczki idzie sygnał na głośniki (mam nadzieję stereo) sygnał z mikrofonu i jeszcze nie wiem jak tam obsługiwany jest przycisk na mikrofonie.
micro jack "czterozłączowy"
Witam
Prawdopodobnie lewy kanał słuchawki , prawy kanał słuchawki , sygnał z mikrofonu , no i masa , ale jak jest kolejność to ciężko powiedzieć . Można sprawdzić multimetrem o ile podrodze niebedzie żadnego układu [ elektroniki] . Do styku najbliżej kabelka [na 90% jest to masa ] przykładasz COM z miernika , a przewod czerwony do pozostałych . Rezystancje z słuchawek powinny być takie same [rzedu dziesiątek omów ] a mikrofonu bardzo duża
POzdrawiam
Prawdopodobnie lewy kanał słuchawki , prawy kanał słuchawki , sygnał z mikrofonu , no i masa , ale jak jest kolejność to ciężko powiedzieć . Można sprawdzić multimetrem o ile podrodze niebedzie żadnego układu [ elektroniki] . Do styku najbliżej kabelka [na 90% jest to masa ] przykładasz COM z miernika , a przewod czerwony do pozostałych . Rezystancje z słuchawek powinny być takie same [rzedu dziesiątek omów ] a mikrofonu bardzo duża
POzdrawiam