Genarator Pierce'a - układ radiowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Genarator Pierce'a - układ radiowy

Post autor: timo66 » 28 gru 2007, 19:46

Witam
Chciałem zrobić takie dość "proste " radiowe zdalne sterowanie . Wiem że , żeby coś przesłać "radiem " potrzebny nadajnik, a żeby coś odebrać odbiornik [ to chyba nie tylko ja wiem :mrgreen: ] I tak nadajnik to nic innego jak generator [postawiłem na generator Pierce'a , dlatego że posiada stabilizację kwarcowa] i jakiś koder , a odbiornik .... no właśnie dekoder i wielka dziura ....

I tu moja prośba jak by Ktoś mogł mi to wytłumaczyć jak zbudować taki "najprostszy" ale stabilny odbiornik , i dzie "podlaczyć" koder w nadajniku . Dodam jeszce że w internecie napotkałem wiele gotowych nadajników odbiorników , ale niemoge dostrzec podobieństw [ wspolnych blokow] :???:

za wszelką pomoc bede wdzięczny
Załączniki
generator Pierce a.png
generator Pierce'a
generator Pierce a.png (2.48 KiB) Przejrzano 3082 razy

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 31 gru 2007, 13:25

A nie lepiej do zdalnego sterowania użyć gotowych zestawów nadawczo-odbiorczych np. na 433MHz? Do tego są gotowe układy szyfrujące Motoroli czy Holteka, opisane niedawno w EdW.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 gru 2007, 15:14

Witam
Ja niechce budować żadnej aparatury nadawczo odbiorczej do jakiegoś konkretnego celu , tylko zbudować eksperymentalny układ , który bedzie pokazywał zasadę działania :wink:

ps: Układ radiowy na MC14026/27 swego czasu zbudowałem . Niebyło łatwo , płytke projektowałem dwa razy , początkowy zasięg wynosił 1,5m . Po dokonaniu drobnych "nieznaczących" modyfikacji układ działał i miał zasięg ok. 70m

ODPOWIEDZ