lutownica do smd
lutownica do smd
witam , zamierzam kupić stację lut. do przede wszystkim elementów smd , znalazłem taką co mi pasuje (cena) , zakres temp. 200-480st.C , jak z Waszego doświadczenia , czy taki zakres temperatur wystarcza do pracy przy lutowanie elem. smd ?
za każdą podpowiedź/sugestię z góry dzięki .
za każdą podpowiedź/sugestię z góry dzięki .
lutownica do smd
Zakres jest wystarczający, u mnie pracownicy używają stacji firmy PACE. Problem tkwi w dobrym (płynnym) topniku i odpowiednim grocie - tzw. "mini fala", jest to grot z zagłębieniem, w którym zbiera się cyna, podczas lutowania przesuwa się po wszystkich pinach scalaka i nie ma zwarć, oczywiście trzeba wcześniej posmarować piny topnikiem. Można używać również zwykłego, tyle że cienkiego grotu, oczywiście proces lutowania się wydłuża.
Czsść
W całej rozciągłości popieram Wojtka, ja pracuję na ELWIKU, zakres ten sam. Oczywiście problem z grotami, często używam pasty lutowniczej i nawet się ona sprawdza.
Odnośnie pytania Kolegi, to zakres odpowiedni przydałaby się rozlutownica i oczywiście stacja byłaby dodatkowo na gorące powietrze, to z SMD /lutowaniem i zrozlutowaniem/ nie byłoby żadnych problemów.
W całej rozciągłości popieram Wojtka, ja pracuję na ELWIKU, zakres ten sam. Oczywiście problem z grotami, często używam pasty lutowniczej i nawet się ona sprawdza.
Odnośnie pytania Kolegi, to zakres odpowiedni przydałaby się rozlutownica i oczywiście stacja byłaby dodatkowo na gorące powietrze, to z SMD /lutowaniem i zrozlutowaniem/ nie byłoby żadnych problemów.
Maniek napisał
Tak ale taka zabawka trochę kosztuje, z praktyki wiem, że jeśli już trzeba wylutować uszkodzony smd to można to wyciąć i pozostałość odessać zwykłym odsysaczem. Można też zastosować (przy wylutowywaniu) stalowy drucik (są takie specjalne), który wsuwa się pod smd i lutownicą podgrzewa piny jednocześnie podnosząc je (tym drucikiem).przydałaby się rozlutownica i oczywiście stacja byłaby dodatkowo na gorące powietrze, to z SMD /lutowaniem i zrozlutowaniem/ nie byłoby żadnych problemów.
Panowie, jeżeli ktoś pracuje głownie na smd, to najlepsze jest hotair. Za 900 chiński NET852 np. Lutownica grotówka do wylutowania np flesha z Nokia 5110 (jest tam smd) to zabójstwo. Nie twierdzę że sie nie da, bo kiedyś tak robiłem, ale zajmowało mi to z 30-40min. a teraz może 2 ? Pytanie co ktoś zamierza tym lutować. Hot air że tak ujmę bierze jeszcze uBGA, a grotówką to sie tego napewno nie ugryzie. Pozdro.
Zobacz zhu jak interesująco rozwinął się ten temat. Proponuję również przyglądnąć się wyrobom firmy PACE - to nie jest reklama, ja po prostu mam takie w firmie i doskonale od 5 lat się spisują (to chyba jednak jest reklama
). Przedstawicielem w Polsce jest RENEX, ale od jakiegoś czasu ceny są dostępne tylko na telefon.
http://www.renex.com.pl/c/pace1.htm
http://www.renex.com.pl/c/pace1.htm
Witam wszystkich, mam NDN-a 988, to stacja lutująco - rozlutowująca, ale w standarcie ma tylko grot i odsysarkę. HAP-a czyli pencil na gorące powietrze trzeba sobie dokupić. Osobiście uważam, że wydmuch z tej stacji jest za duży. Jakieś wielkie krowy to sie tym wylutuje, ale jak coś małego będzie w pobliżu to trzeba tego szukać (po lutowaniu ta stacją) na podłodze. Nie ma tam agregatu, tylko zwykła pompka, która po wyzwoleniu wali na max-a powietrzem. Używam tej stacji nie powiem, ale do innych celów. Pracuje teraz na taniej stacji NET852, ale to chińskie badziewie jest naprawdę dobre. Pomiar cyfrowy temperatury, pomiar realnej temp, wychyłowy wskaźnik siły wydmuchu, no i oczywiście to co tygryski lubią najbardziej, a mianowicie regulację temperatury i siły wydmuchu. Bardzo precyzyjna. Koszt 1000zł. Teraz chińczyki wymyślili coś co sie nazywa net808 ta jest i wydmuch i grot, ale grot jest cienki jak dupa węża, poprostu sie spala. Te NDN-owskie sa 100 razy lepsze. Rok lutowania i grot jest jak z fabryki. 
Witam
Kupilem jakies 3 miesiace temu stacje NDN 988 za 1500+Vat.
W Sklad zestawu wchodzi:
1 Stacja
2 Lutownica kolbowa ESD 107
3 Hot Air HAP 60
4 Odsysacz DIA 60A
5 Lutownica pensetowa (do drobnych elementow SMD)
No i pod wszystkie kolby sa podstawki, czysciki, filtry do odsysacza
oraz 5 penset.
Mam tez stacje 852.
Wzajemnie sie uzupelniaja
.
Kupilem jakies 3 miesiace temu stacje NDN 988 za 1500+Vat.
W Sklad zestawu wchodzi:
1 Stacja
2 Lutownica kolbowa ESD 107
3 Hot Air HAP 60
4 Odsysacz DIA 60A
5 Lutownica pensetowa (do drobnych elementow SMD)
No i pod wszystkie kolby sa podstawki, czysciki, filtry do odsysacza
oraz 5 penset.
Mam tez stacje 852.
Wzajemnie sie uzupelniaja