jak podłączyć ten przekaźnik

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
b0ss
-

jak podłączyć ten przekaźnik

Post autor: b0ss » 18 gru 2007, 19:55

Witam. Mam pytanko jak podłączyć przekaźnik do układu pokazanego na rysunku, dokładnie chodzi mi o to gdzie i jaki kabelek podłączyć bo za bardzo to nie kumam jak to zrobić :cry: Cała idea tego schematu ma polegać na tym, że przekaźnik ma załączać obieg od akumulatora do dodatkowych wtryskiwaczy w samochodzie, a impuls z którego ma załączać się ten układ będzie czujnik ciśnienia w samochodzie. Dobra czujnik ciśnienia ma normalnie styki zwarte i przewodzi prąd, kiedy ciśnienie wzrasta styki są rozwarte i jest brak prądu i ten właśnie impuls ma załączać przekaźnik żeby prąd dochodził z akumulatora do wtryskiwaczy, a gdy ciśnienie spada to z powrotem odłączyć prąd.
Jednym słowem:
styki zwarte w czujniku to brak prądu miedzy przekaźnikiem a wtryskami
styki zwarte w czujniku to prąd dochodzi z przekaźnika do wtryskiwaczy.[shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow][shadow=darkred][/shadow]
Załączniki
przekaznik2.JPG
przekaznik2.JPG (8.47 KiB) Przejrzano 6112 razy
schemat ideowy.JPG
schemat ideowy.JPG (7.62 KiB) Przejrzano 6112 razy

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 gru 2007, 20:11

Chyba miało być: styki czujnika zwarte - przekaźnik załącza, styki czujnika rozwarte - przekaźnik rozłącza. Wobec tego popatrz na obrazek ze schematem połączeń.
Załączniki
schemat_ideowy.jpg
schemat_ideowy.jpg (8.82 KiB) Przejrzano 6103 razy

b0ss
-

Post autor: b0ss » 18 gru 2007, 23:34

Sorry, mój błąd. walnołem gafe przy najważniejszym. Powinno być tak:
styki czujnika zwarte - przekaźnik rozłącza, styki czujnika rozwarte - przekaźnik załącza. Bo gdyby by było tak jak napisałeś ZbeeGin to nie miał bym konieczności montażu przekaźnika, poprowadził bym (+) z akumulatora bezposrednio do czujnika a z czujnika do wtryskiwczy i po problemie. A dylemat jest w tym, że przekaźnik ma załączać gdy styki w czujniku są rozwarte.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 gru 2007, 23:41

A czy ten przekaźnik nie posiada styków normalnie zwartych? Jeśli tak to podłącz do styków zwartych tak jak narysował kolega ZbeeGin i wszystko będzie grało.

b0ss
-

Post autor: b0ss » 19 gru 2007, 0:01

Już chyba sam to rozgryzłem :mrgreen: zakładając, ze normalnie w przekaźniku są zwarte styki 30 i 87a to jeżeli na styki 86 i 85 poprowadze prąd to wtedy włącze przekaźnik i bedzie przejscie między 30 i 87 (styki czujnika ciśnienia są wtedy zwarte) a jak czujnik ciśnienia sie rozłączy ( styki będą rozwarte) to na przekaźniku styk spowrotem wróci 30 i 87a. Tak więc podsumowując zeby wtryski mi działały to kabelek zasilający prodpinam pod 30 a od wtrysków musze podłączyć pod 87a (lub pod pod 87 przy założeniu, ze normalnie w przekaźniku są zwarte styki 30 i 87) . Dobrze to wymyśliłem ??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 19 gru 2007, 7:04

b0ss pisze:Tak więc podsumowując zeby wtryski mi działały to kabelek zasilający prodpinam pod 30 a od wtrysków musze podłączyć pod 87a (lub pod pod 87 przy założeniu, ze normalnie w przekaźniku są zwarte styki 30 i 87). Dobrze to wymyśliłem ??
Tak, dobrze. Zauważ, że styki normlanie zwarte to 30 i 87a - jest to narysowane na obudowie przekaźnika - a tam rysuje się zwykle układ w stanie spoczynku.

ODPOWIEDZ