Transformatory elektroniczne
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Transformatory elektroniczne
Witam mam pytanie odnośnie zastosowania czegoś takiego jako zasilacz: http://www.allegro.pl/item285879849_tra ... mocja.html Czy ktoś z was próbował już zastosować takie transformatory do zasilania urządzeń elektronicznych? Wiem że układy audio odpadają ze względu na zakłócenia ale jak się ma sprawa z innymi urządzeniami?
Również popieram przedmówców. Miałem problemy z tymi transformatorami.
Zobacz tutaj:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6082
Po wymianie na toroida działa wszstko dobrze do dziśiaj.
Zobacz tutaj:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6082
Po wymianie na toroida działa wszstko dobrze do dziśiaj.
Ale joon pytał co z zastosowaniem tego jako zasilacz
nie jaki transformator lepiej sie nadaje(...)
Osobiście nigdy nie miałem styczności z takim trafem, ale z tego co pisze na aukcji przy obciażeniu mniejszym niż 15W żarówka może migać lub trafo się wyłączy wnioskuje ze jest tam do niego napchane troche elektroniki. To może dosyć ograniczać jego zakres zastosowań, ale chyba nie jakoś strasznie wiec możesz spróbować
szczególnie że cena rzeczywiście niezbyt wysoka...
Osobiście nigdy nie miałem styczności z takim trafem, ale z tego co pisze na aukcji przy obciażeniu mniejszym niż 15W żarówka może migać lub trafo się wyłączy wnioskuje ze jest tam do niego napchane troche elektroniki. To może dosyć ograniczać jego zakres zastosowań, ale chyba nie jakoś strasznie wiec możesz spróbować
-
transpacyfic
- -
- Kontakt:
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Czasem używam prostych przetwornic, na napięcie niestabilizowane. Da sie wykorzystac w urządzeniach elektronicznych bez większych problemów. Niestety trzeba pamiętac o dośc dużych zakłóceniach w pobliżu przetwornicy, odpowiednie ekrenowanie daje dobre rezultaty. Na wyjściu wystarczy nawet zwykły elektrolit i ceramiczny, w ostatecznosci jeszcze dławik. Tylko nie zasilaj tym urządzeń precyzyjnych i pracujących w pobliżu częstotliwości przełaczania klucza-kluczów przetwornicy! Na początku miałem problemy, nie miałem ekranowania i impulsy indukowały sie w przewodach interfejsów procesora, co uniemożliwiało poprawna pracę.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyczytałem gdzieś na forum o tematyce CNC ( to chyba było forum cnc.info ), że procesory AVR- a zwłaszcza ATmega128 zupełnie nie radziły sobie z pracującymi w pobliżu układami przełączającymi zasilającymi cewki silników krokowych. Ponoć problem ten został teraz rozwiązany, ale i tak ponoć PICe są znacznie lepiej przygotowane na takie warunki pracy.
Witam!
Może sie da wykorzystać takie transformatory w roli zasilacza,w tym że prąd musiałby być prostowany dwópołówkowo (mostek prostowniczy z szybkich diod). Z pojedynczą diodą może nie ruszyć a jak ruszy to mogą polecieć klucze w przetwornicy-ja tak miałem u siebie gdy próbowałem zmusić do takiej pracy.Ostatnio buduję przetwornicę na TL494 to na wyjściu musiałem dać mostek z diod , bo przy pojedynczej diodzie,przetwornica pod obciążeniem pracowała nieprawidłowo jakby próbkowała.
Może sie da wykorzystać takie transformatory w roli zasilacza,w tym że prąd musiałby być prostowany dwópołówkowo (mostek prostowniczy z szybkich diod). Z pojedynczą diodą może nie ruszyć a jak ruszy to mogą polecieć klucze w przetwornicy-ja tak miałem u siebie gdy próbowałem zmusić do takiej pracy.Ostatnio buduję przetwornicę na TL494 to na wyjściu musiałem dać mostek z diod , bo przy pojedynczej diodzie,przetwornica pod obciążeniem pracowała nieprawidłowo jakby próbkowała.
Witam
Sam robię takie przetwornicę i wątpię żeby nadawały się do zasilania elektroniki. Do prawidłowej pracy potrzebują obciążenia rezystancyjnego. Po podłączeniu halogena można spróbować przez szybką diodę dodatkowo pobrać trochę energii, ale obawiam się że próba ładowania kondensatora elektrolitycznego załączy zabezpieczenie nad prądowe.
Miganie żarówek halogenowych jest spowodowane przepięciami w sieci, załącza się zabezpieczenie.
Gwozdex wykorzystałem ATMega128 w laserze dużej mocy, gdzie chodzą przetwornice o mocy do 100kW i jakoś nie zauważyłem problemów. Przy uruchamianiu prototypowego lasera, układ wzbudzał się na kilku MHz z taką mocą że stojący 1m dalej cyfrowy oscyloskop Tektronix zawiesił się a ATMega nie.
Sam robię takie przetwornicę i wątpię żeby nadawały się do zasilania elektroniki. Do prawidłowej pracy potrzebują obciążenia rezystancyjnego. Po podłączeniu halogena można spróbować przez szybką diodę dodatkowo pobrać trochę energii, ale obawiam się że próba ładowania kondensatora elektrolitycznego załączy zabezpieczenie nad prądowe.
Miganie żarówek halogenowych jest spowodowane przepięciami w sieci, załącza się zabezpieczenie.
Gwozdex wykorzystałem ATMega128 w laserze dużej mocy, gdzie chodzą przetwornice o mocy do 100kW i jakoś nie zauważyłem problemów. Przy uruchamianiu prototypowego lasera, układ wzbudzał się na kilku MHz z taką mocą że stojący 1m dalej cyfrowy oscyloskop Tektronix zawiesił się a ATMega nie.