Siemens C75 po kąpieli w krupniku

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Siemens C75 po kąpieli w krupniku

Post autor: Doc Brown » 12 gru 2007, 21:11

Witam
Dwa dni temu moja znajoma "utopiła" w krupniku Siemensa C75, fon został szybko "odłowiony", wyjęto z niego sim i baterię i dokładnie wysuszono, jednak pomimo tego nie działa on prawidłowo. Czasem się włącza, ale zdecydowanie częściej nie chce się włączyć, bywa też, że wszystko działa w miare poprawnie, ale nie działają niektóre klawisze i podświetlenie ekranu, czasem fon działa w 100% normalnie.
Rozmontowałem go, wyczyściłem styki spirytusem, ale nic to nie pomogło, telefon nie chce się włączyć, wie ktoś może jaka może być tego przyczyna ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 gru 2007, 22:19

Przelotki na płycie głównej mogły skorodować. Jeżeli masz HOTa to podgrzej lekko płytki tam gdzie są przelotki + dokładne czyszczenie spirytusem lub acetonem całej płytki.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 12 gru 2007, 22:56

HOTa nie mam, wszelakie styki oczyściłem spirytusem, te przelotki to właściwie co to ?
To te styki, do których dotykają sprężyste blaszki np. od płytki z klawiaturą ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 gru 2007, 23:01

Przelotki są to miejsca gdzie płytka jest przewiercona i jest połączenie galwaniczne obu stron płytki ze sobą. Bez HOTa to ciężko będzie :(

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 12 gru 2007, 23:17

To może ja powiem, że miałem podobną sytuację z Nokią 3310. Utopiła się w szamponie. Stwierdziłem, że skoro się w nim utopiła, i nie chce chodzić, to trochę szamponu zostało gdzieś na stykach. Zaryzykowałem i dokładnie wypłukałem ją pod bieżącą mocno ciepłą wodą - oczywiście samą płytę główną. Ku mojemu zdziwieniu - po dokładnym wysuszeniu suszarką - .....ożyła :twisted: Pewnie zostało jeszcze gdzieś na stykach trochę szamponu - jest bardzo gęsty - podobnie jak krupnik i robił zwarcie. Nie wiem ile jeszcze pochodziła, bo za około miesiąc ją sprzedałem. Nie namawiam Cię do takich praktyk, ale możesz wziąć to pod uwagę - mi pomogło.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 12 gru 2007, 23:44

Jutro zobacze, czy przelotki są OK i ewentualnie z nimi pokombinuje, jak to nie pomoże, to będę próbował inne sposoby (jeśli będą mniej drastyczne niż Twój) jak one zawiodą, to wypróbuje Twój sposób :twisted:

[ Dodano: 2007-12-12, 23:50 ]
Jeszcze jedno, jak przelotki skorodowały to wtedy starczy tylko je wyczyścić i będzie dobrze ?
Bo z tego co napisał JOON przelotki to miejsca, gdzie płytka jest wiercona i połączona z drugą stroną, czyli jest to normalna ścieżka na płytce, tylko przeciągnięta na jej drugą stronę, więc moim zdaniem nawet jak powierzchniowo skoroduje to nic nie powinno się z tego powodu dziać

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 13 gru 2007, 15:55

Spróbuj całą płytę wypłukać w spirytusie. Włóż ją do jakiegoś naczynka wlej spirytusu i od czasu do czasu potrząśnij naczynkiem aby wprawić spirytus w ruch aby lepiej wypłukało. Potem wysusz ją na ręczniku papierowym w pokojowej temperaturze. Oczywiście przed płukaniem radziłbym odjąć od płyty osprzęt typu aparat wyświetlacz itp.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 13 gru 2007, 17:24

Spróbuje z tym spirytusem, wyświetlacz da się wymontować, co do aparatu, to nie jestem pewien, ale pewno też, głośnik też wymontować, czy może zostać ?

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 13 gru 2007, 18:48

Najlepiej wymontuj tez głośnik i aparat bo płukanie tych elementów nie jest potrzebne a w najgorszym wypadku może je uszkodzić.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 13 gru 2007, 19:54

OK wymontuje jutro te części i spróbuje wypłukać fona w spirytusie, po przepłukaniu spirytusem spłukać jego resztki wodą i dopiero wtedy wysuszyć fona, czy nie spłukiwać płytki wodą ?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 13 gru 2007, 20:58

Nie zaszkodzi spłukać wodą, byle tylko dobrze wysuszyć!

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 gru 2007, 22:36

Wodą tak ale nie kranówką tylko destylowaną a o wiele lepszy jest spirytus. A jeżeli chodzi o suszenie to nie powinno się suszyć suszarką tylko postawić w ciepłym miejscu (np. kolo grzejnika (a nie na nim!) na okres dnia, czasami dłużej) i dopiero wtedy przeczyścić lekko wszystkie miejsca stykowe.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 15 gru 2007, 11:34

Macie może jakiś sposób na demontaż aparatu z takiego siemensa bez jego uszkodzenia ?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 gru 2007, 17:56

raczej ciężko będzie, bardziej niemożliwe bez rozlutowania...

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 15 gru 2007, 18:49

Już sobie z tym poradziłem :mrgreen:
Aparat w tym fonie jest na wcisk montowany, ma gniazdo jak niektóre typy scalaków :grin:

[ Dodano: 2007-12-16, 16:15 ]
Fon po kąpieli w spirytusie ożył, z tym, że czasem wysiada podświetlenie, co może być tego przyczyną ?
Jak to naprawić :?

Zablokowany