Laptop Toshiba Satellite 2520CDS - problem
Laptop Toshiba Satellite 2520CDS - problem
Witam, trzy dni temu kupiłem od kumpla laptopa Toshiba Satellite 2520CDS, laptop jest w 99% sprawny pozatym, że nie działa w nim wbudowany ekran, po podłączeniu zewnętrznego monitora wszystko jest OK, wie ktoś co może być przyczyną ?
Sprawdzałem to, z początku jak próbowałem uruchomić tego lapciaka, to w ogóle nie było widać nic, ani na wbudowanym ekranie, ani na zewnętrznym monitorze, pomyślałem, że może jak nacisnę odpowiedni klawisz funkcyjny, to coś to pomoże i rzeczywiście, po wciśnięciu odpowiedniego klawisza obraz na zewnętrznym monitorze się pojawił, ale po przełączeniu z powrotem na wbudowany ekran nic się nie pokazało 
-
ZbeeGin
Jeśli podświetlenie jest wykonane na lampach to powiem tak: wypala dziurkę w palcu, i w zasadzie podczas tego "zabiegu" nic nie czujesz ponad to że czuć swąd skóry. Przetestowane organoleptycznie. Bez sondy WN raczej nie ma co podchodzić do tego.
Jeśli podświetlenie w postaci "plastra" FL to panuje tam napięcie ok. 300V o częstotliwości 400Hz. Sam panel FL mozna sprawdzić podłączając go do 230V 50Hz (przez transformator bezpieczeństwa najlepiej!!) z rezystorem ok. 100Ohm/2W w szeregu. Powinien się zaświecić. Tylko nie trzymać go pod takim napięciem, gdyż panel może ulec trwałemu uszkodzeniu.
Jeśli podświetlenie w postaci "plastra" FL to panuje tam napięcie ok. 300V o częstotliwości 400Hz. Sam panel FL mozna sprawdzić podłączając go do 230V 50Hz (przez transformator bezpieczeństwa najlepiej!!) z rezystorem ok. 100Ohm/2W w szeregu. Powinien się zaświecić. Tylko nie trzymać go pod takim napięciem, gdyż panel może ulec trwałemu uszkodzeniu.