Witam....mam kilka pytań....
Na początku chce powiedzieć, że wiem jakie to denerwujace odpowiadac na pytania ludzi którzy nie znają sie rzeczy (sam na takie odpowiadam....ale z innej dziedziny)...więc prosze o cierpliwość.
1. Chce stworzyć czytnik kart (jeszcze nie wiem jakich dokładnie...magnetycznych, chipowych itp) który bedzie podpięty do RS232, chciałbym tez napisac program od obsługi tego sprzętu. Działac to ma następujace po włączeniu kompa na sie uruchomic ten program (po załadowaniu systemu) i poprosić o włożenie karty...jeśli odczyta dane prawidłowo to odblokuje komuter.
Dodatkowe pytania: jak programuje sie karty magnetyczne i chipwe...czy to droga inwestycja
2. chciałbym stworzyć pilot na podczerwien lub radiowy do komputera.
Dodatkowe pytanie: czy takie podzespoły są drogie i trudne do zrobienia??
3. chciałbym zrobic z komputera takie mini centrum dowodzienia domem :} czyli np. wyłaczanie światła na klikniecie itp....czy to jest możliwe?
Czekam na odpowiedz......
Jestem poczatkującym elektronikiem i szukam pomocy
Wszystko da się zrobić, tylko trzeba mieć dużo chęci i trochę wiedzy. O kartach meganetycznych, to proponuję zapomnieć, natomiast interesujące mogą okazać się kartu zbliżeniowe (RFID). Można w oparcia o niewielko procek (np 89C2051 lub AVR 2313) zbudować czytnik takiej karty i poprzez interfejsz szeregowy przesłać informacje do kompa, niech ten kombinuje dalej.
Wszystko jest do zrobienia, ale jeśli nie znasz się na elektronice to nie będzie to proste. Do napisania takiego programu na kompa też potrzeba dużo wiedzy na ten temat ... ale "dla chcącego nic trudnego", trzeba próbować