ktory mikrokontroler

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
blum1
-

ktory mikrokontroler

Post autor: blum1 » 05 maja 2007, 21:00

Witam
Chciał bym hobbystycznie poeksperymentowac z mikrokontrolerami.
Aktualnie pracuje jako programista webowy (głównie C# w ASP.NET i PHP)
programowałem troszke w C, C++, Asamblerze(x86) na studiach i w Asamblerze(x51) w technikum ale mało już pamietam a teraz chciał bym troszke pobawic sie mikrokontrolerami i po programować sobie głównie w C.

Chciałem kupić sobie jakiś zestaw uruchomieniowy i w zwiazku z tym proszę o pomoc.

Jaki procesor wybrać AVR, PIC czy może ARM ?
Wiem że najwieksze mozliwości oferuja ARMy ale chyba literatury jest najwiecej do AVR a to jest chyba ważny argument za tym wyborem. A może PIC?

Jaki konkretny zestaw kupić, chce kupić gotowy bo lutownicy juz dawno nieuzywałem :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 06 maja 2007, 16:16

Polecam AVR (Atmega8) albo 89s52 ( nowsza '51) ksązek jest najwiecej do 51 ale do avr też.Popatrz na allegro --------> RTV-Elektronika - elementy elektroniczne-moduły i płytki .Jest super zestaw do PIC i AVR-ek więc polecam.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 lis 2007, 18:05

polecam 8051 i zestaw uruchomieniowy DSM-51 do nauki

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 lis 2007, 19:33

Ja proponowałbym zająć się AVR-ami. skoro znasz juz C to kurs prowadzony na łamach EdW bedzie odpowiedni. Zestaw jest do kupienia w sklepie AVT jako kit 3505, a do tego planowana jest jeszcze ksiażka bazująca na tym samym mikrokontrolerze.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 lis 2007, 21:30

Jeśli możesz poświęcić ok. 300zł na zestaw uruchomieniowy to polecam wybrać rodzinę AVR i zestaw KAMAMI ZL10AVR lub EVB503 z oferty PROPOX z adaptorami. Ewentualnie możesz także wybrać firmowy zestaw ATMEL-a STK500. A i parę jeszcze innych prototypów się znajdzie.
Ostatecznie proste i średnie układy możesz uruchamiać na płytce stykowej. :wink:

Wyboru niestety będziesz musiał dokonać sam.

Osobiście PIC nie mogę polecić. Być może to przez ten niejasny i dość skompilkowany dla Mnie zestaw rozkazów języka maszynowego.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 28 lis 2007, 7:26

ZbeeGin pisze:Być może to przez ten niejasny i dość skompilkowany dla Mnie zestaw rozkazów języka maszynowego.
Zapewne kwestia przestawienia się ;) W każdym razie...

Polecałbym AVR jeżeli to ma być krótka przygoda z mikrokontrolerami. Jeżeli chcesz dłużej się tym zająć to lepszy (bo bardziej przyszłościowy) będzie ARM. Ceny zestawów podobne a jednak możliwości ARM'ów są znacznie większe.

Za wyborem AVR kosztem PIC'ow przemawia darmowe środowisko programistyczne C. Jeżeli asm to dla obu darmowe. ARM'y raczej w C.

Sam powoli przymierzam się do zapoznania z ARM'ami. AVR'ki są fajne jak na początek.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 lis 2007, 19:21

AVR wg. mnie to najlepszy sposób i (najtańszy)na poznanie procesorów, programator śmiesznie tani, Bascom AVR demo na początek starczy, a Help po polsku :D. Więc tylko zaczynać, chociaż znajomość Basica z PC przydaje sie czasami :P

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 29 lis 2007, 11:39

joon pisze:Bascom AVR demo na początek starczy, a Help po polsku :D . Więc tylko zaczynać, chociaż znajomość Basica z PC przydaje sie czasami :P
Tyle że kolega chce w C pisać :) Zresztą C jest bardziej uniwersalne niż Basic.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 lis 2007, 21:46

C jest trudniejsze, choć bascom jest znacznie łatwiejszy ale oferuje znacznie mniej możliwości...

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 29 lis 2007, 23:39

Ja przymierzałem się do Bascoma i ATtiny2313 .Miałem straszne problemy z LPT i programatorem.Pierszwy program jaki napisałem był dla PIC.Mam do nich sentyment.Pózniej wróciłem (równolegle ucząc sie pisać i tworzyć dla PIC) do AVR'ów konkretnie ATMEGA8 z skutkiem pozytywnym .Obie rodziny procków są super.Jednak polecam ci AVR.Ponieważ gdy bedziesz potrzbował pomocy to znajdziejsz ją prędzej bo sa dużo popularniejsze .No i Kostki Atmela (AVR) są śmiesznie tanie.PIC są około 3 razy droższe.Na zachodzie a szczególnie USA PIC od Microchipa są popularniejsze i to najbardziej u robotyków.

P.S. Jesli zdecydujesz sie na PIC oferuje pomocw początkach z tymi µKlockami.

ODPOWIEDZ