Wkładka gramofonowa stara!
Wkładka gramofonowa stara!
Witam. Poszukuję wkładki gramofonowej. Nie znam typu. Jest to piezoelektryczna wkładka dwuigłowa (drobno i normalnorowkowa).
Były takie używane w starych gramofonach polskiej produkcji.
Charakterystyczną cechą było występowanie na "łapie" gramofonu dwóch guzików: czerwonego i zielonego do przechylania wkładki (zmiana igły).
Jeśli ktoś ma takie cudo-proszę, niech da mi znak.
Były takie używane w starych gramofonach polskiej produkcji.
Charakterystyczną cechą było występowanie na "łapie" gramofonu dwóch guzików: czerwonego i zielonego do przechylania wkładki (zmiana igły).
Jeśli ktoś ma takie cudo-proszę, niech da mi znak.
-
Gość
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam gramofon bambino, stuningowany (gdzies w latach 70): zrobiono mu w srodku wzmacniacz na ECL86, co ciekawe bez wymiany czegokolwiek dziala nadal, mimo ze elka filtrujaca zasilanie zrobiona zostala w 1966... brumi tylko troszeczke. Ale do rzeczy: ma wkladke z dwoma iglami, nie ruszana od dawna (ok 30 lat?), jest to Uk8 i jest calkiem sprawna. Jak zauwazylem, wkladki piezoelektryczne sa bardzo delikatne, wiec trzeba uwazac zeby nie zepsuc piezoelektrycznego 'czegos'. Wkladka wyprodukowana przez zaklady Fonica, mierzona od czybkow elektrod ma ok 48mm (mierzone ekierka, suwmiarke gdzies wcielo...).
Podobna wkladka tez byla w jakims innym przenosnym gramofonie, nie pamietam niestety jak sie nazywal ani jaki byl typ wkladki.
pozdrawiam
Witek
Podobna wkladka tez byla w jakims innym przenosnym gramofonie, nie pamietam niestety jak sie nazywal ani jaki byl typ wkladki.
pozdrawiam
Witek