NanoBoard

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Andu
-

NanoBoard

Post autor: Andu » 11 lis 2007, 22:02

Chciałbym wywołać na forum pewną dyskusje.
Niedawno byłem na RoadShow organizowanym przez firmę Evatronix z Bielska-Białej. Impreza (reklamowana także na stronie EdW) była prezentacją nowej wersji oprogramowania Altium Designer w wersji 6.7 firmy Altium. Ale nie oprogramowanie (zresztą doskonałe i bardzo drogie) wzbudziło mój zachwyt, ale płyta uruchomieniowa NanoBoard wer.2. Jest to bardzo przemyślana konstrukcja o olbrzymich mozliwościach i dość sporej cenie. Płytka ma budowę modułową, przeznaczona jest na układy programowalne FPGA i o rdzeniu ARM, jak na razie są dostępne przy moduły procesorów (a ma ich być w sumie około kilkudziesięciu), różne moduły peryferyjne, złącza RS, USB, IRDA, BlueTooth, GSM, audio, video itp, najdroższa wersja zawiera także wyświetlacz TFT o sporych możliwościach, bardzo ważną cechą płyty uruchomieniowej jest dołączone oprogramowanie, szczegóły są dostępne na stronie firmy Altium. Po tym przydługim wstępie chce przejść do sedna sprawy: czytelnicy EdW mieli już przyjemność zapoznania się z procesorami '51, AVR (poprze Bascoma i C). Może należałoby zrobić następny krok w edukacji i poznawaniu środowiska mikroprocesorów i rozszerzyć o kości 32-bitowe (układy o rdzeniu ARM i układy programowalne FPGA). Może udałoby się nawiązać współpracę z firmą Evatronix o udostępnieniu kilku płyt uruchomieniowych firmy Altium (nie muszą być wcale te najdroższe), może udałoby się nawet nawiązać współpracę z firmą Altium która służyłaby pomocą w opracowaniu własnej (w EdW) płytki uruchomieniowej, oczywiście nie musi być kopią płytki NanoBoard (prawa licencyjne) chodzi tylko o samą idee. Może udałoby się nawiązać współprace z redakcją EP i/lub Elektronika i po pewnym okresie przygotowawczym zacząć przygodę z tymi układami. Myśle, że podstawą byłaby dobra płyka bazowa, do której mogłyby być dołączane kolejne moduły (np. kwarce o różnej częstotliwości, moduły różnych procesorów, moduły złącz, moduły we/wy itp). Płytka bazowa pozwalałaby na start, a moduły o rozszerzenie możliwości płytki bazowej. Bardzo prosze o gorącą dyskusje na ten temat

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 12 lis 2007, 0:10

Witam!
Zapewne nie wiesz że redakcja EdW już jakiś czas temu poprosiła o wyrażenie swojej opinii na temat ewentualnego pojawienia się cyklu na temat logiki programowalnej- FPGA. Co prawda nie było tam mowy o NanoBoard, ale jak słusznie stwierdziłeś kto nam każe zrobić dokładnie taki sam zestaw startowy? Ponadto cena takiego zestawu musi być dostępna dla jak najszerszego grona odbiorców, a jak się łatwo domyślić zestaw ALTIUMa nie jest takim.

Wszystko zależy od tego jak "głosowaliśmy"- my czyelnicy EdW. Jeśli większość była na TAK to wcale się nie zdziwię jeśli prace już trwają.
Osobiście jestem zainteresowany tematem. Pozdrawiam!

Andu
-

Post autor: Andu » 12 lis 2007, 6:03

Wiem, że jakiś czas temu redakcja EdW zwróciła się do czytelników gazety - poprzez miniankiete z pytaniem o FPGA i ARM może coś na kształt NanoBoard byłby kolejnym "stopniem wtajemniczenia"w układy mikroprocesorowe, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 12 lis 2007, 15:00

He he ja sie na to moge pisać .Gorzej byłoby zaczynac od np 5 odcinka kursu a tak to jestem gotów na Starcie i mam nadzieje ze w jakims przyszłym EDW pojawi sie coś o ARM choć FPGA to też interesujące układziki.W sam raz na zimowe wieczory.

ODPOWIEDZ