Pytanie projektor laserowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
doktor5
-
Kontakt:

Pytanie projektor laserowy

Post autor: doktor5 » 10 lis 2007, 21:55

Witam !

Mam pytanie odnośnie takiej diody laserowej

http://www.allegro.pl/item267008016_dio ... czerw.html

czy mogę ją zamontować w projektorze laserowym bez obaw o zdrowie ??

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 lis 2007, 0:19

Patrzenie bezpośrednio w wiązkę nawet taniego wskaźnika laserowego może zakończyć się "mało zabawnie" (czytaj: utrata wzroku, odklejenie się siatkówki oka itp.)- tutaj mamy to czynienia ze znacznie mocniejszym źródłem "wiązki laserowej".
Generalnie gdybyś podwiesił projektor pod sufitem i nie starał się patrzeć w laser to nic nie powinno się stać- swego czasu dość często chodziłem na dyskoteki i nie słyszałem, żeby komuś oczy wypaliło...

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 11 lis 2007, 1:12

Pozwolę sobie podważyć odwieczną plotkę o wypalaniu siatkówek laserkami z bazaru. Do uszkodzenia wzroku potrzebna jest MOC(ew. razy czas działania przez powierzchnię). Tanie lasery jej NIE MAJĄ (zresztą dlatego są dopuszczone do obrotu). Prościej uszkodzić sobie wzrok dużym LED'em, niż laserem.

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 11 lis 2007, 9:08

Witam!

Gdybym nawet podwiesił laser pod sufit to i tak bym się obawiał że wiązka odbije się od czegoś :???: Zastosuje laserek z bazarku :razz: nie ma takiej mocy ale i tak przy dymie wygląda nieźle. Profesjonalne projektory są dopuszczone do użytku i spełniają wszystkie normy.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 lis 2007, 10:42

MiW pisze:Pozwolę sobie podważyć odwieczną plotkę o wypalaniu siatkówek laserkami z bazaru. Do uszkodzenia wzroku potrzebna jest MOC(ew. razy czas działania przez powierzchnię). Tanie lasery jej NIE MAJĄ (zresztą dlatego są dopuszczone do obrotu). Prościej uszkodzić sobie wzrok dużym LED'em, niż laserem.
Niestety, nie do końca tak jest. Nawet w tanim laserze bazarowym niebezpieczeństwo dla oka tworzy nie moc (która jest <1mW), ale skupienie wiązki. Pytałem kiedyś o te sprawy eksperta ds. fotoniki (który dużo zajmuje się laserami). Powiedział mi, że niebezpieczeństwo stwarza wiązka przy padaniu bezpośrednim lub odbita od gładkiej powierzcni. Potwierdził również, że nawet taka dioda (10mW) nie jest bezwzględnie niebezpieczna-zależy od tego jak ktoś się z nią obchodzi i do czego ją wykorzystuje :wink: .
Pozdrawiam serdcznie
Przemotronik

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 11 lis 2007, 10:45

Jeśli laser byłby ponad głowami ludzi to może warto rozebrać uszkodzoną nagrywarkę DVD i wyciągnąć z niej taką diodę - takie coś kosztuje grosze (np. na allegro). One mają dosyć sporą moc jak na takie zabawki :)

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 lis 2007, 11:08

End pisze:Jeśli laser byłby ponad głowami ludzi to może warto rozebrać uszkodzoną nagrywarkę DVD i wyciągnąć z niej taką diodę - takie coś kosztuje grosze (np. na allegro). One mają dosyć sporą moc jak na takie zabawki :)
Ja mam elektronikę z jakiejś głowicy, co prawda CD a ni DVD, ale w sumie też dioda laserowa :mrgreen:
End, nie wiesz może, jak takie ustrojstwo zasilać i w ogóle podłączyć :?: Bo szkoda byłoby uszkodzić zanim się cokolwiek zrobi.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 11 lis 2007, 11:22

Z CD się nie nadaje, bo taka dioda ma niewidzialną długość fali dla ludzkiego oka (podczerwień) zazwyczaj 808nm.

Zobacz to:

http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/dvd

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 lis 2007, 12:32

End pisze:Z CD się nie nadaje, bo taka dioda ma niewidzialną długość fali dla ludzkiego oka (podczerwień) zazwyczaj 808nm.
808nm to długość fali diody pompującej w laserach DPSS, do odczytu i zapisu CD stosuje się laser o długości fali 780nm. Co do bezpieczeństwa to z tego co wiem w instrukcjach do laserów dyskotekowych jest podany kont projekcji i jest napisane że laser powinien być zamontowany tak, żeby zawsze wiązki emitowanego światła były nad głowami imprezowiczów, więc jeśli się do tego zastosujesz to nikomu nic złego nie może się stać. Natomiast jakie są realia wiemy wszyscy, lasery walą na imprezach po oczach, ale też nie słyszałem żeby komuś się coś stało ze wzrokiem, mino że moce diod są często znacznie większe niż 10mW. Pewnie duże znaczenie ma to, że jeśli już wiązka trafi w oko to jest to właściwie bardzo krótki błysk a nie długotrwałe działanie. Poza tym myślę że znacznie bardziej niebezpieczne od laserów o takich mocach jest patrzenie na słońce :) Tak BTW jeśli chodzi o uszkodzenia wzroku to można go sobie uszkodzić nawet o tym nie wiedząc. Na pewno słyszeliście o ślepej plamce w oku - jest to obszar na siatkówce nieczuły na światło (w miejscu gdzie odchodzi nerw wzrokowy). Przy uszkodzeniu oka laserem może powstać taka ślepa plamka w innym obszarze siatkówki, mózg szybko sobie z tym poradzi i my nie będziemy nawet wiedzieć o uszkodzeniu, ale ono będzie. Zrobiłem ciekawe doświadczenie ze ślepą plamką, jak dla mnie nawet szokujące, jak chcecie to opiszę :)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, 12:39 przez c4r0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 11 lis 2007, 12:39

808nm to długość fali diody pompującej w laserach DPSS, do odczytu i zapisu CD stosuje się laser o długości fali 780nm.
Przepraszam za błąd. Oczywiście masz zupełną rację.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 11 lis 2007, 13:58

A jaką moc ma laser ze zwykłego napedu DVD?

ODPOWIEDZ