Klisza na IR
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Klisza na IR
Witam
Mam nieco lakoniczne pytanie: czy istnieje klisza która na bieżąco pokazuje nam obraz w IR który podajemy na nią? W sensie jakiś filtr który padającą wiązkę podczerwieni jest jakoś zdolny zamienić na światło widzialne....
Mam nieco lakoniczne pytanie: czy istnieje klisza która na bieżąco pokazuje nam obraz w IR który podajemy na nią? W sensie jakiś filtr który padającą wiązkę podczerwieni jest jakoś zdolny zamienić na światło widzialne....
Nie słyszałem o czymś takim. Promieniowanie podczerwone jest niskoenergetyczne więc zwykle do zmiany na światlo widzialne potrzebne jest przyłożenie potencjału do ewentualnego luminoforu jak ma to miejsce w niektórych noktowizorach. Sama klisza chyba by nie wystarczyła...nie wiem czy możliwe jest zrobienie czegoś takiego. Jeśli ktoś słyszał o czymś takim też chętnie się dowiem.
Jest coś takiego do rentgena, nazywa się folia wzmacniająca lub ekran wzmacniający. Jednak o czymś takim do podczerwieni nie słyszałem, poza tym jak Jasam napisał zmiana światła o niższej energii na światło o wyższej energii w ten sposób jest raczej nie możliwa. A do czego Ci to potrzebne? Może jest jakieś inne rozwiązanie?
Własnie...pewnie chodziło, żeby zbudować amatorski noktowizor lub termokamerę. Coś takiego byłoby b ardzo trudne i pewnie droższe niż oryginalne urządzenia.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2007, 20:32 przez Jasam, łącznie zmieniany 1 raz.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Chodzi mi o kamerę która może rejestrować promienie IR odbite od przedmiotu, też pare lat temu gdzieś o tym czytałem ale wtedy nie myslałem że może się przydać
[ Dodano: 2007-11-08, 20:36 ]
Chodzi mi o podobny efekt jak oglądanie źródeł podczerwieni przez aparat cyfrowy lub kamerę internetową bez filtra IR...
[ Dodano: 2007-11-08, 20:36 ]
Chodzi mi o podobny efekt jak oglądanie źródeł podczerwieni przez aparat cyfrowy lub kamerę internetową bez filtra IR...
czytałem kiedyś artykuł o gościu ktory sam sobie zrobił noktowizor. jednak trzeba mieć niezły sprzęt..szczególnie pompe próżniową zdolna do uzyskiwania dobrej próżni pozarentgenowskiej. i oczywiście sprzet do zatapiania szkła też musi być zmodyfikowany przy takiej różnicy ciśnień. Jako luminofor chyba został użyty siarczek cynku.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
A metoda typu: kamerka internetowa która widzi IR?
http://www.widelec.org/nocodzien,id,1078.html
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-182-2.php
tu są zdjęcia wykonane w IR
http://www.widelec.org/nocodzien,id,1078.html
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-182-2.php
tu są zdjęcia wykonane w IR
Padło wiele nieprawdziwych sformułowań, których nie mam czasu dementować. Radzę postąpić w sposób następujący:
zastosować próżniowy lub półprzewodnikowy noktowizyjny wzmacniacz obrazu i za tym dopiero stawiac kamerę. Za jakiś czas, gdy zdobędę sole cezu może spróbuję taki przetwornik wykonać we własnym zakresie.
Klisza z natury rzeczy jest materiałem do jednorazowego naświetlenia i wywołania; takie klisze wrażliwe na bliską podczerwień z tego co wiem istnieją.
Nie wiem co to ma być "próżnia pozarentgenowska"- takiego określenia po prostu nie ma.
Dla takiego przetwornika zupełnie wystarczająca jest próżnia 10E-6 Tr.
zastosować próżniowy lub półprzewodnikowy noktowizyjny wzmacniacz obrazu i za tym dopiero stawiac kamerę. Za jakiś czas, gdy zdobędę sole cezu może spróbuję taki przetwornik wykonać we własnym zakresie.
Klisza z natury rzeczy jest materiałem do jednorazowego naświetlenia i wywołania; takie klisze wrażliwe na bliską podczerwień z tego co wiem istnieją.
Nie wiem co to ma być "próżnia pozarentgenowska"- takiego określenia po prostu nie ma.
Dla takiego przetwornika zupełnie wystarczająca jest próżnia 10E-6 Tr.