Zamierzam oprogramować graficzny LCD (PG 128128A firmy Powertrip), ale nie wiem dokładnie jakiego napiecia kontrastu wymaga (nóżka Vo). Wykonałem wszystkie połączenia, a pod końcówkę Vo podłączyłem potencjometr 10k suwak oczywiście do Vo, a pozostałe dwie nóżki do + i -. Spodziewałem się, że po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu ukażą mi sie jakieś śmieci, lub zapali sie cała matryca
PG 128128A
PG 128128A
Witam
Zamierzam oprogramować graficzny LCD (PG 128128A firmy Powertrip), ale nie wiem dokładnie jakiego napiecia kontrastu wymaga (nóżka Vo). Wykonałem wszystkie połączenia, a pod końcówkę Vo podłączyłem potencjometr 10k suwak oczywiście do Vo, a pozostałe dwie nóżki do + i -. Spodziewałem się, że po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu ukażą mi sie jakieś śmieci, lub zapali sie cała matryca
. Jednak tak się nie stało. Teraz nie wiem czy tak powinno być, czy może coś jest nie tak podłączone, a może wyświetlacz jest uszkodzony. Może ktoś już kiedyś miał doczynienia z tym wyświetlaczem i wie jak to zrobić 
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Możesz do tego celu (tj. do wytworzenia ujemnego napięcia) wykorzystać jakiś specjalizowany układ, ale ja proponowałbym użyć MAXa232. Jest to dość nietypowe użycie tego układu, jednakże wypróbowane w praktyce. Co prawda istnieje możliwość taka, iż wydajność prądowa takiego rozwiązania okaże się niewystarczająca- musisz to sprawdzić samodzielnie.
A nie byłoby lepiej zastosować ICL7660? Jest to układ specjalnie do tego przeznaczony (i w dodatku mniejszy niż MAX232).
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... L7660.html?
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... L7660.html?
Wiedziałem, że w starszych wyświetlaczach było wymagane napiecie ujemne, ale w tym... to sądziłem, że raczej nie. Z początku wykorzystam baterię, aby uzyskać te napiecie ujemne i zobaczyć czy wszystko ok. A jest jakaś granica tego napięcia ujemnego, aby jej przypadkiem nie przekroczyć i nie zrobić dla wyświetlacza krzywdy
?
Nie zaprzeczamgwozdex pisze:Pewnie byłoby lepiej, ale na przykład ja w domu mam 2 układy MAX232 a nie mam ICL7660, wiec chcąc przetestować wyświetlacz musze sięgnąć do nietypowych rozwiązań!
Jeśli chodzi o gotowy projekt, można połówkę MAX'a wykorzystać na potrzeby UART'u (jeżeli z niego korzystamy), natomiast drugą połówkę jako źródło napięcia ujemnego dla LCD.
Robimy tak jak w przypadku napięcia dodatniego: potencjometr ustawiamy na 0V i powoli przekręcamy aż ustawimy odpowiedni kontrast.Mateusz pisze:A jest jakaś granica tego napięcia ujemnego, aby jej przypadkiem nie przekroczyć i nie zrobić dla wyświetlacza krzywdy ?
+ zasilania podłączyłem do pinu 3 w wyświetlaczu (Vdd Power supply + << tak napisane jest w nocie katalogowej), a - zasilania do 2 i 1 pina (Vss Power supply GND i FGND Frame Ground). Napięcie dla końcówki Vo podciągnąłem z innego wyświetlacza tak że miałem możliwość regulacji napięcie w zakresie od -9V do 5V (pomiar względem masy oczywiście).
Bardzo mało jest w notach katalogowych tego wyświetlacza , ale... być może ten wyświetlacz nie potrzebuje ujemnego napięcia, gdyż sam je wytwarza...
W opisie pin nr. 20 to: NC/Negatiwe voltage output.
Zbudowany jest na kontrolerze Toshiby T6963C, więc posiada wbudowany generator znaków.
Jeśli regulacja kontrastu działa prawidłowo, to może wyświetlacz nie ma co wyświetlać, lub coś nie tak z jego konfiguracją.
W opisie pin nr. 20 to: NC/Negatiwe voltage output.
Zbudowany jest na kontrolerze Toshiby T6963C, więc posiada wbudowany generator znaków.
Jeśli regulacja kontrastu działa prawidłowo, to może wyświetlacz nie ma co wyświetlać, lub coś nie tak z jego konfiguracją.
Znaczy to jest tak jak pisałem, że jeszcze nie napisałem żadnego progamu. Podłączyłem wyświetlacz do procesora i spodziewałem się, że po włączeniu zasilania pokażą się jakieś śmieci co oznaczałoby, że sama cześć sprzetowa jest ok i wtedy dopiero mając pewność, że wszystko jest wporządku zacząłbym pisać program. A w mojej nocie katalogowej jest napisane, że pin 20 jest nie podłączony (No connection), więc zostawiłem go nie podłączonego.