Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
M@ciej
- Użytkownik
Witam serdecznie
Zbudowałem układ do cyfrowego pomiaru natężenia światła (schemat poniżej). Jednak wzmacniacz operacyjny nie działa poprawnie. Układ ten powinien wzmocnić napięcie przy bardzo słabym oświetleniu,ale na wejściu mikrokontrolera panuje niezmienne napięcie ok. 4,9V, niezależnie od stopnia natężenia padającego na fotoelement światła.
Musiałem popełnić jakiś błąd,tylko nie wiem gdzie?
-
Załączniki
-

- Ukladzik1.jpg (7.49 KiB) Przejrzano 4971 razy
-
joon
- Użytkownik
-
Kontakt:
Sprawdź napięcie na Q1 przy różnym oświetleniu, może dałeś po prostu nieodpowiednią wartość R1
-
M@ciej
- Użytkownik
Wartości R1 zmieniałem w zakresie 1k-1M i po wyjęciu TL-ka z podstawki i podaniu mierzonego napięcia bezpośrednio na wejście analogowe uP, układ mierzył dość dobrze, jednak chciałbym wzmacniać sygnał przy słabym natężeniu mierzonego światła. Inna sprawa, że produkowane czujniki mają największą czułość dla światła czerwonego i IR, natomiast w przypadku światła niebieskiego i zielonego nie jest już tak "różowo".Każda nota katalogowa tak podaje!
-
ZbeeGin
A którą Mege masz zamiar wykorzystać? Bo przetworniki w niektórych układach mogą pracować w trybie wejścia różnicowego i da się stedy włączyć wzmocnienie nawet i 20x. Zatem stosowanie wzmacniacza operacyjnego może nie być konieczne.
Z drugiej strony zasilanie wzmacniacza jest pojedyńcze. I przy takim układzie rezystorów układ działa nieco jak przerzutnik Smitha (
http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/wzmacniacz.html ).
-
joon
- Użytkownik
-
Kontakt:
Jeżeli zwiększyć dokładność pomiaru przy minimalnym oświetleniu to powinieneś zastosować wzmacniacz logarytmiczny, przynajmniej tak mi się wydaje... A jak wyglądają pomiary napięcia na wyjściu TL-ki? Czy ten wzmacniacz może czasem pracować przy sygnałach zbliżonych w tym przypadku do ujemnego zasilania kostki czyli GND?
-
M@ciej
- Użytkownik
Wykorzystuję Atmega16 i pobieram dane z Ain3.Jak ustawić to wzmocnienie?Czy będzie można je zmieniać w czasie działania programu?
-
ZbeeGin
M@ciej pisze:ak ustawić to wzmocnienie?Czy będzie można je zmieniać w czasie działania programu?
Zmieniać je będzie można, ale tylko albo 1x albo 10x. Jest jeszcze tryb wzmocnienia 200x ale dla układów w standardowych obudowach jest on bardzo niestabilny.
Aby przełączać się pomiędzy tymi wzmocnieniami trzeba tylko zmieniać wirtualny kanał przetwornika (przez GETADC()). Zajrzyj do noty katalogowej i znajdź tablelę 84.
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
ZbeeGin pisze:Jest jeszcze tryb wzmocnienia 200x ale dla układów w standardowych obudowach jest on bardzo niestabilny.
Standardowych czyli DIP? Dlaczego niestabilne???
-
ZbeeGin
Standardowych czyli DIP? Dlaczego niestabilne???
Zapytaj o to projektantów z ATMEL-a. Poza tym to jest wzmocnienie 200x zatem zauważ jak będą wzmocnione wszelkie "szumy" z zasilania.