i mam taki problem gdy jest jasno nic sie nie dzieje natomiast gdy jest ciemno, to na kondensatorze c2 utrzymuje sie napięcie około 2 V a na piezzo impulsy co kilka sekund z tym ze impulsy maja napięcie około 0.3v . Czy wartości rezystorów i kondensatorów takie jak w opisie poza c1- 15 nf ceramiczny i nie wiem jaki mam fototranzystor - wygląda jak dioda led. Czy może ktoś wie w czym jest przyczyna
problem z pipkiem
problem z pipkiem
A więc wykonałem pipka dręczyciela http://www.edw.com.pl/pdf/K06/02_11pipek.pdf
i mam taki problem gdy jest jasno nic sie nie dzieje natomiast gdy jest ciemno, to na kondensatorze c2 utrzymuje sie napięcie około 2 V a na piezzo impulsy co kilka sekund z tym ze impulsy maja napięcie około 0.3v . Czy wartości rezystorów i kondensatorów takie jak w opisie poza c1- 15 nf ceramiczny i nie wiem jaki mam fototranzystor - wygląda jak dioda led. Czy może ktoś wie w czym jest przyczyna
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Rezystor w linii zasilającej nie jest potrzebny to po pierwsze. A po drugie mogłeś wlutować odwrotnie fototranzystor lub mogłeś wlutować uszkodzony. Sprawdź czy zmienia rezystancje pod wpływem zmieniającego się oświetlenia. Jeśli rezystancja zmniejsza się przy oświetleniu do pojedynczych KOhmów lub nawet mniej to wina leży po stronie T1 i należy go wymienić.