Wskaźnik, znacznik, flaga ?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Wskaźnik, znacznik, flaga ?

Post autor: Wojtek » 18 kwie 2004, 17:43

Czy określenia jak w temacie oznaczają to samo czyli flagę i dotyczą rejestru statusu SREG w mikrokontrolerach AVR?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 19 kwie 2004, 10:20

W nazewnictwie panuje straszny bałagan, jest wiele określeń dotyczących tego samego. Trudno bez kontekstu wystąpienia jednoznacznie powiedzieć, ale praktycznie to znaczy to samo.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 kwie 2004, 21:18

gaweł pisze:(...)Trudno bez kontekstu wystąpienia jednoznacznie powiedzieć, ale praktycznie to znaczy to samo.
Problem wyniknął gdy czytałem materiały od Ciebie rozdz. 8.5 str 178, przy tłumaczeniu programu i instrukcji andi użyłeś okreslenia wskaźnik Z i idąc tym tropem zacząłęm szukać co to jest i w różnych miejscach znalazłem określenia flaga, znacznik wskaźnik stąd moje pytanie. :)

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 kwie 2004, 7:23

Jest to możliwe. Starałem się używać jednego określenia "wskaźnik", ale może gdzieś mi umknęło.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 20 kwie 2004, 19:14

gaweł pisze:Jest to możliwe. Starałem się używać jednego określenia "wskaźnik", ale może gdzieś mi umknęło.
U Ciebie jest ok, ja po prostu szukając wyjaśnienia pojęcia wskaźnik Z zaglądnąłem do książki "Mikrokontrolery AVR w praktyce" i tam właśnie było raz wskaźnik raz flaga itd.

ODPOWIEDZ