działanie pamięci DRAM 4164

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
alko
-

działanie pamięci DRAM 4164

Post autor: alko » 27 paź 2007, 20:10

muszę wykorzystać te starą pamięć i chciałbym poznać sposób jej programowania i odczytywania a szcególnie zależności pomiędzy wej W; CAS; RAS i REF nie znam języka agielskiego aby skorzystać z opisu w karcie katalogowej

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 paź 2007, 21:17

Z czym chcesz tą pamięć DRAM wykorzystać? Bo jeśli z mikrokontrolerem jednoukładowym to jest to wysoce nieopłacalne.

Tak się składa, że wykresy mówią same za siebie:

- RAS - potwierdzenie adresu wiersza, aktywuje pamięć; opadające zbocze przesyła dane adresowe z A0-A7 do rejestru wiersza.
- CAS - potwierdzenie adresu kolumny, opadające zbocze przesyła dane adresowe z A0-A7 (w rzeczywistości są to już adresy A8 - A15) do rejesru kolumn.
Po przejściu tych dwóch sygnałów pamięć wystawia dane z danej komórki na linii wyjściowej DO podczas odczytu.
Pamięć posiada organizację 1bitx64K zatem w jakiś sposób musisz przesłać adresy od A0-A15 za pomocą dostępnych ośmiu. Stąd właśnie takie a nie inne sterowanie przez RAS i CAS.

- W - aktywacja zapisu, po opadającym zboczu dane z linii wejściowej DI są przesyłane do komórki wskazanej przez dane z rejestrów adresowych (zapisanych przez dwa poprzednie sygnały RAS i CAS).

Ważny, a nawet bardzo ważny jest układ odświerzania pamięci - trudny do zrealizowania dla mikrokontrolerów jednoukładowych. Jak popatrzysz na wykresy posiadając informacje do czego służą RAS i CAS to wyłapiesz o co chodzi.

Nie wiem jednak skąd wziąłeś ten REF? :shock:

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 27 paź 2007, 22:54

Sprawdzałem tam gdzieś w jakichś dokumentacjach i nie znalazłem tej nóżki w tym układzie.
:idea: Ale REF może to być:
Vref to napięcie referencyjne – to raczej w pamięciach DDR, DDR2 spotykamy,
lub wejście sygnału REFRESH – odświeżanie, które począwszy od SDRAM-ów jest już implementowane wewnątrz chipa. I nie obchodzi nas sterowanie nim.

Osobiście stawiał bym na to drugie :smile:

alko
-

Post autor: alko » 02 lis 2007, 21:28

dzięki za odpowiedź, pamięć jest mi potrzebna w prostym układzie zapisu zdarzenia stanu
0 i 1 przy określonym czasie zadziałania alarmu to mi narazie wystarczy jedyne co mnie martwi to odświerzanie pamięci ale myślę, że do tego dojdę jakoś.

ODPOWIEDZ