Magnetofon Aria M2408SD i elektronika z M9108

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Magnetofon Aria M2408SD i elektronika z M9108

Post autor: Doc Brown » 26 paź 2007, 10:21

Witam wszystkich.
Posiadam magnetofon Aria M2408SD, magnetofon jest w pełni sprawny mechanicznie, natomiast z elektroniką jest niestety nienajlepiej, mianowicie magnetofon nie nagrywa, czasami charczy, w dodatku z powodu uszkodzonego przełącznika ścieżek pracuje tylko w trybie stereo.
Pomyślałem sobie, że skoro mam sprawną elektronikę od kaseciaka M9108, to niby dlaczego nie dopasować jej do Arii, no i tutaj mam kilka pytań, mianowicie, czy do elektroniki z kaseciaka można podłączyć głowicę od szpulowca (zarówno kasującą jak i uniwersalną), oraz, czy wskaźniki VU z Arii będą prawidłowo współpracować z elektroniką od M9108.

Jeśli ktoś bawił się w przekładanie elektroniki z kaseciaka do szpulowca, lub z kaseciaka do innego kaseciaka, to proszę o pomoc, nie chciałbym czegoś spalić, a bardzo zależy mi na uruchomieniu Arii, nie zależy mi na tym by mogła pracować jako czterościeżkowiec mono, chcę mieć tylko zapis i odczyt w trybie stereo.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 paź 2007, 22:27

Doc Brown pisze:czy do elektroniki z kaseciaka można podłączyć głowicę od szpulowca (zarówno kasującą jak i uniwersalną)
Podłączyć można. Niestety tutaj podobieństwa się kończą.

Jak wiesz (chyba) w magnetofonach kasetowych taśma przesuwa się z prędkością 4,76cm/s co przekłada się na pewną chakterystykę częstotliwościową jej pracy. W magnetofonach szpulowych stosuje się standardową prędkość 9,51cm/s zatem ta charakterystyka jest inna. Są oczywiście "szpulowce" które posiadają prędkości przesuwu taśmy 4,76/9,51/19,05/38,1 cm/s. Ale ich tory odczytu są modyfikowane przy każdej prędkości.
Wracając do różnic pomiędzy kaseciakiem a szpulowcem. Przekłada się to jednoznacznie na charakterystykę całego toru zapisu/odczytu. Zupełnie inaczej przebiega tam początkowa i końcowa część charakterystyki częstotliwościowej. Przy zapisie z prędkością 4,76 bardzo ulegają wzmocnieniu częstotliwości od 2kHz do 15kHz (tyle zwykle potrafi przenieść standardowa taśma), tylko po to by przy odczycie uzyskać płaską charakterystykę. Jeśli zwiększymy prędkość przesuwu to taśma staje się lepsza w przenoszeniu tonów wysoce średnich i wysokich - co przekłada się na zmianę charakterystyki, zatem w torach odczyt/zapis ma ona inny przebieg.
To była pierwsza rzecz, którą ewentualnie możnaby pominąć - po prostu stare nagrania brzmiałyby inaczej. Nowe nagrania byłyby już nie "podbarwione". Najważniejszy problem leży jednak w samych głowicach zapisującej i kasującej. Nie wnikając w szczegóły do zapisu potrzebny jest zmienny przebieg który niweluje histerezę taśmy tak aby była ona bardziej podatna na przemagnesowywanie. Ten przebieg to nic innego jak tzw. prąd podkładu i kasowania. Ten pierwszy jest bardzo istotny, gdyż jego poziom jest przystosowany do konkretnej głowicy zapis/odczyt. Magnetofony kasetowe zadowalają się mniejszym prądem podkładu - mniejsza głowica i mniejsza szczelina, dostosowana do budowy taśmy. Szpulowe magetofony potrzebują naprawdę dużego prądu podkładu - grubsza taśma, inna głowica. Podłączenie takiego skromnego generatorka z "kaseciaka" pozwoli na zapis ale jakość nagrania będzie jak przez niedostrojone radio. Tym samym prąd kasowania też musi być na odpowiednim poziomie, by stare nagranie mogło bezpowrotnie zniknąć z taśmy.
Doc Brown pisze:wskaźniki VU z Arii będą prawidłowo współpracować z elektroniką od M9108
Wskażniki to jest tutaj najmniejszy problem. Wystarczy je dostroić potencjometrami.
Doc Brown pisze:jeśli ktoś bawił się w przekładanie elektroniki z kaseciaka do szpulowca, lub z kaseciaka do innego kaseciaka, to proszę o pomoc
Mam nieco odmienne doświadczenie w tej sprawie, gdyż próbowałem dorobić niedziałający układ generatora prądu podkładu w ZK120 (lampowy), wykorzystując tranzystorowy układ z RMS303 Kasprzaka. Niestety całość nie dała się zgrać tak, by zapis był poprawny. Poziom zniekształceń nagranego sygnału był więcej niż tragiczny. Przypuszczam, że było to ok. 15% i wogóle nie dało się tego słuchać.

Myślę, że walka z posiadaną elektroniką Arii będzie krótsza niż walka z uzyskaniem dobrych efektów adaptacji elektroniki z "kaseciaka". Pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić jak działa generator prądu podkładu na tranzystorach T205/T206. Zmierz napięcie przemienne na głowicy kasującej po włączeniu zapisu. Jeśli ok. 40V-60V≈ to generator pracuje. A teraz tak samo zmierz napięcie na głowicy uniwersalnej. Powinno być ok. 26V≈. Jeśli nie ma tego napięcia to już masz podstawowe uszkodzenie: brak prądu podkładu! Stąd charczące nagrania...
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 10:45 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 27 paź 2007, 20:21

Racja, pomysł z przekładaniem elektroniki jest marny, zaniechałem tego projektu, natomiast co do walki z fabryczną elektroniką M2408SD, to niedługo powinien dotrzeć do mnie drugi preamp tym razem sprawny i ze sprawnym przełącznikiem ścieżek, więc może uda mi się na oryginalnych podzespołach uruchomić wreszcie tego szpulowca :smile:

[ Dodano: 2007-11-02, 12:53 ]
Wymieniłem płytę główną i przez jeden dzień działało normalnie, dzisiaj przy próbie nagrywania w stereo po odtworzeniu nagranej taśmy widać wyraźnie, że lewy kanał gra normalnie, a prawy znacznie ciszej, prawy wskaźnik VU wychyla się tak nieznacznie, że prawie tego nie widać, w dodatku nagrania które nagrałem gdy wszystko było OK też odtwarzane są tak, że lewy kanał gra głośniej, prawy słabiej, co może być tego przyczyną ??
Jeśli ktoś wie co jest przyczyną i jak to usunąć, to proszę o pomoc, bardzo zależy mi na tym, by w końcu uruchomić ten magnetofon :!:

[ Dodano: 2007-11-02, 13:02 ]
Aha, zmierzyłem napięcia na głowicy kasującej, oraz uniwersalnej, mierzyłem na zakresie pomiarowym dla prądu zmiennego i wyszły mi wyniki zupełnie dziwne, na kasującej jest ponad 700V, a na uniwersalnej na lewym kanale ponad 200V, za to na prawym kanale prądu podkładu nie ma wcale :shock:

ODPOWIEDZ