AvrStudio nie wykrywa mi STK500.
AvrStudio nie wykrywa mi STK500.
Witam, problem jak w temacie. versja programu - 4.12. wszystko podpięte jak w instrukcji (nawet w menedżerze urządzeń obydwa porty ustawione na 115200 bodów). Nie wiec co robić. Proszę o pomoc.
Re: AvrStudio nie wykrywa mi STK500.
Niestety nie podajesz żadnych informacji dotyczących problemu. No więc jest kilka miejsc, gdzie mogą istnieć problemy. W STK500 masz dwa złącze szeregowe, mogłeś użyć nie tego. Istnieje wiele podstawek na procesory, mogłeś użyć nieodpoweigniej (jaki proces ćwiczysz? w którą podstawkę włożyłeś?). Istotnym elementem jest właściwe ustawienie jumperków do zegara. Możesz użyć zabudowanego na STK500 generatora lub włożyć w odpowiednią podstawkę własny rezonator kwarcowy. To musi być zgodne z ustawieniami jumperków.GrzesiekG pisze:Witam, problem jak w temacie. versja programu - 4.12. wszystko podpięte jak w instrukcji (nawet w menedżerze urządzeń obydwa porty ustawione na 115200 bodów). Nie wiec co robić. Proszę o pomoc.
Wygląda na poprawne ustawienia. Precyzując pytanie: AVRStudio nie wykrywa ci STK500? Czyli masz taki komunikat?GrzesiekG pisze:chcę użyć '8515 z czerwonej podstawki więc tak podłączyłem isp6pin do sprog3, mam włożony kwarc 10MHz a zworka zegara ustawiona na pozycję 2-3 a rs-232 jest podpięty pod wejście CTRL.
To znacząco zawęża liczbę możliwości. Nie ma komunikacji PC-ta z STK500. Pierwsze co się nasuwa, to sprawdzić kabel. Ma być damsko-męski i w nim połączone piny na wprost, czyli 1 z 1, 2 z 2 itp. Sugeruję przegwizdanie kabelka.GrzesiekG pisze:tak właśnie jest. sprawdzałem auto i wszystkie com'y ale nic to nie dało
Nawiazaujac do tematu,
moj problem polega na tym, iz nie mogę zaprogramować procesora Atmel8L -> wszystkie parametry ustawione zgodnie z instr programatora STK500, procesor taktowany wewnętrznym zegarem(bez zewn. Oscylatora)… Polaczenie z AVRStudio raz jest, raz się rozlacza(synchronizacja zrywa). AVRStudio prawidłowo rozpoznaje typ procka, za chwile jednak traci z nim polaczenie. Co może być przyczyna(jeśli programowany procesor powinien być taktowany scisle okreslona częstotliwościa zewn. zegara proszę o podpowiedz jaka to powinna być wartość i ktore fusebity nalezy usunac)?
moj problem polega na tym, iz nie mogę zaprogramować procesora Atmel8L -> wszystkie parametry ustawione zgodnie z instr programatora STK500, procesor taktowany wewnętrznym zegarem(bez zewn. Oscylatora)… Polaczenie z AVRStudio raz jest, raz się rozlacza(synchronizacja zrywa). AVRStudio prawidłowo rozpoznaje typ procka, za chwile jednak traci z nim polaczenie. Co może być przyczyna(jeśli programowany procesor powinien być taktowany scisle okreslona częstotliwościa zewn. zegara proszę o podpowiedz jaka to powinna być wartość i ktore fusebity nalezy usunac)?