Sterownik zapalania świateł (diody LED) - problem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
rozibest
-

Sterownik zapalania świateł (diody LED) - problem

Post autor: rozibest » 21 paź 2007, 22:50

Witam. Pierwszy raz piszę na tym forum, więc za wszelkie błędy przepraszam. Od nie dawna bawię się w elektronika od strony praktycznej. Wpadłem na pomysł, aby zrealizować układ podany w poniższym linku:

http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... hoinka.zip

Układ prosty i chyba przyjemny dla początkującego. Po zmontowaniu układu nie osiągnąłem oczekiwanego efektu. Zapala się jednie jedna dioda i koniec , z tym że po każdorazowym podłączeniu zasilania(bateria 9V) dioda zapalona zmienia się losowo na inną.
Wydaje mi się, że wiem jak ma funkcjonować ten układ. Myślę, że chodzi tu o jakieś złe połączenie.

Proszę o POMOC!

Nie znalazłem nigdzie schematu płytki ani także montażowego. Stworzyłem go sam. Zamieszczam go poniżej.

Obrazek

Mógłby ktoś sprawdzić poprawność tej płytki przeze mnie stworzonej?? PROSZĘ!

PS. Pisałem już o tym problemie na innym forum, lecz tam raczej nikt mi nie pomógł. Mam nadzieję, że tu będzie inaczej.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 22 paź 2007, 7:17

Rzuciłem okiem na płytkę i wygląda raczej OK od strony połączeń. Objawy, które opisujesz pozwalają się domyślać, że problem tkwi po stronie generatora. Sprawdź, co się dzieje, gdy regulujesz potencjometrem napięcie. Na płytce jest miejsce, które nie wskazuje jednoznacznie, jak podłączyć potencjometr. Moja propozycja, to przecięcie ścieżki łączącej jego dwa wyprowadzenia. Może tu tkwić problem. Jeśli to on po tym powinno pomóc. Jeśli układ zasilasz z baterii, nie powinno być problemu, jeśli jednak podłączysz zasilacz, może on wprowadzać zakłócenia. Dodaj wtedy dwa kondensatory do ścieżek zasialających: 100uF i 100nF...

Oj, chyba znalazłem problem. Tkwi moim zdaniem w schemacie ideowym. Zobacz, GND w NE555, to wyprowadzenie nr 1 na schemacie, a podłączone jest przez kondensator. Zrób tak: wyprowadzenie nr 1 podłącz do "minusa", a wyprowadzenie nr 5 odłącz od "minusa" i połącz do niego ale przez kondensator C2. Tu chyba tkwi problem. Tak, zacznij od tego.
Daj znać o wynikach.

Powodzenia!

rozibest
-

Post autor: rozibest » 22 paź 2007, 11:14

Masz racje!! Tam jest błąd!! Wczoraj napisałem ten post, wyłączyłem kompa i chciałem iść spać, ale nagle mnie oświeciło i też to zauważyłem.

Podłączyłem inaczej i układ działa jak powinien

Dzięki WIELKIE Sagittarius.

Wstawiam poprawiony schemat płytki (może się komuś przyda). Pozdrowienia.

Obrazek

ODPOWIEDZ