Mam problem... mianowicie mam silnik krokowy... pare takich uzadzen(z hdd, fdd i cd-romu) i chcialbym kturys uruchomic, z tego co szukalem to potrzebne sa jakies sterowniki zeby nim sterowac a ja bym chcial zyby to bylo tak podlaczm zasilanie i on dziala
Silnik krokowy
-
Draco
Silnik krokowy
Kompletnie sie nie znam na elektronice...
Mam problem... mianowicie mam silnik krokowy... pare takich uzadzen(z hdd, fdd i cd-romu) i chcialbym kturys uruchomic, z tego co szukalem to potrzebne sa jakies sterowniki zeby nim sterowac a ja bym chcial zyby to bylo tak podlaczm zasilanie i on dziala
.... troche tekst lamerski ale no coz nie znam sie na elektronice wiec wybaczcie
-
Gość
Re: Silnik krokowy
a chcialbym dodac to ze to ma byc w modelu lodzi RCDraco pisze:Kompletnie sie nie znam na elektronice...
Mam problem... mianowicie mam silnik krokowy... pare takich uzadzen(z hdd, fdd i cd-romu) i chcialbym kturys uruchomic, z tego co szukalem to potrzebne sa jakies sterowniki zeby nim sterowac a ja bym chcial zyby to bylo tak podlaczm zasilanie i on dziala.... troche tekst lamerski ale no coz nie znam sie na elektronice wiec wybaczcie
-
Gość
Silnik krokowy
Musisz najpierw zapoznać sie z zasada działania takich silników. W internecie jest sporo materiałów na ten temat. Krotko mowiac silniki krokowe wymagaja okreslonej sekwencji sygnałów. W tym celu stosowane sa specjalne układy elektroniczne (tutaj znajdziej specyfikacje do jednego z nich http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... 3717a.html).
Wykorzystując takie układu możemy pozniej sterować silnikiem krokowym za pomocą portu LPT lub dowolnym ukladem cyfrowym. Musisz jednak dokładnie rozpoznać uzwojenia na silniku.
Na razie
KOchzg[/url]
Wykorzystując takie układu możemy pozniej sterować silnikiem krokowym za pomocą portu LPT lub dowolnym ukladem cyfrowym. Musisz jednak dokładnie rozpoznać uzwojenia na silniku.
Na razie
KOchzg[/url]
-
Draco
przeczytalem to wszystko ale... jak juz wspominalem nieznam sie na elektronice i malo mi to mowi. No coz czyba sobie odpuszcze uruchomienie tego silnika chyba ze ktos bedzie tak mily i poszuka lub z nudy sprubuje cos wykombinowac. Tak na wszelki wypadek podam maila draco_21@o2.pl a moze ktos bedzie mial checi i cos zrobi... Z gory dzieki