Masa w układach audio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Masa w układach audio

Post autor: Tranzystor » 16 paź 2007, 19:43

Witam,
chciałbym się dowiedzieć, jak powinno się pociągnąć masę na płytce :?: Ostatnio tego nie zrobiłem i mój wzmacniacz zamienił się w generator 50Hz :grin: Teraz zamierzam połączyć tranzystory z lampami i nie chcę zaprojektować źle płytki. Czy mogę rozlać po prostu masę na płytce, czy raczej nie :?:

Bardzo przepraszam za moją nie wiedzę, ale nie jestem dobry w tym temacie :P

Z góry wszystkim dziękuję :)
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 16 paź 2007, 20:03

nie wiem dokładnie ale masa chyba zbytnio nie przeszkadza, chyba nawet jest zalecane aby na nie wykorzystanych polach płytki zrobić masę. Ale na pewno nie powinieneś robić ścieżek o dużej objętości gdzie jest wzmacniany sygnał doprowadzony do bramki, bazy, ( nie wiem jak w lampach;/), bo w ten sposób robisz antenę która odbiera fale elektromagnetyczne z sieci o F=50Hz. A przynajmniej tak mi się wydaje :lol: .

pozdrawiam

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 16 paź 2007, 20:20

Tranzystor pisze:chciałbym się dowiedzieć, jak powinno się pociągnąć masę na płytce
Moja wiedza nie jest imponujaca, ale podizele sie tym co wiem:
- masa musi byc GRUBA, tak po 30 mils albo wiecej
- rozlozenie gwiazdziste - tzn. idealnie jest, gdy od punktu zasilajacego (np. stabilizator) ciagniesz osobna sciezke do kazdego miejsca. W praktyce postaraj sie nie robic lancuszka, tzn. ze masa biegnie po calej plytce i w roznych punktach sa dolaczone scalaki, tranzystory czy co tam
- stosuj FILTRY - kondensatory 100n przy kazdym scalaku (do plusa i do masy) plus w roznych miejscach plytki, po prostu dodaj ich kilka(nascie) do projektu i rozmiesc w miare rownomiernie. Mozesz tez wstawic pare 10uF

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 16 paź 2007, 20:59

mozna jeszcze dodac:
- nie tworz petli ze sciezek masy, poniewaz powstana prady wirowe i pole 50Hz
- mozesz wlutowac drut miedziany razem ze sciezka laczac punkty zasilania z koncowkami glownych kondensatorow filtrujacych
- zaprojektuj obwod drukowany tak aby oddzielic wysokopradowe obwody od obwodow wejsciowych (przedwzmacniacz)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 paź 2007, 22:45

Zgadzam się z kolegą alarisem. Masa gwiazdzista jest dosyć istotnym "elementem". Wiem też, że na przykład w Protelu są funkcje dotyczące projektowania płytek dla układów wysokiej częstotliwości; można na przykład tak skonfigurować środowisko, aby konkretna ścieżka była jak najkrótsza itp.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2007, 7:46

Rozumiem o co wam chodzi... Nie posiadam jednak, ani jednego scalaka :P Program, w którym projektuję płytki to Eagle, czy tam też się da ustawić, żeby samemu robił jak najkrótsze ścieżki :?: Mam jeszcze jedno pytanie, czy jak rozleję masę na płytce to będzie słyszalny sygnał z sieci :?:

Pozdraiwm ;)

Avalanche
-

Post autor: Avalanche » 19 paź 2007, 21:18

Podstawowa sprawa to porządnie wykonany zasilacz(dobre odfiltrowanie to podstawa),
dalej to wypadałoby(w miarę możliwości, nie znam schematu, bo to też ważne)odseparować część wysokoprądową
od reszty. Co do masy to wiem że musi być solidna, natomiast co do kształtu to uważam że, wszystko powinno
być dostosowane do budowanego urządzenia, jak pokazałbyś schemat to mógłbym powiedzieć coś więcej(o ile masz
taką możliwość).Osobiście projektuje płytki własnoręcznie(uważam że ogólnodostępne programy projektują nie
dysponując wszystkimi czasem dosyć istotnymi danymi bo zazwyczaj chodzi po prostu o jak najgęściejsze upakowanie
elementów na płytce co nie zawsze jest dobre)i nie mam większego problemu z przydżwiękiem z sieci).
Ale i tak zasilanie najczęściej dokazuje(bo ten "brum" nie bierze się przecież z powietrza).

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 19 paź 2007, 21:24

Nawet w urządzeniu zasilanym z baterii/akumulatora może pojawić się brum i wtedy bierze się on właśnie w pewnym sensie "z powietrza". Przede wszystkim należy unikać tworzenia ze ścieżek zamkniętych pętli, w których zakłócenia mogłyby się zaindukować.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 8:48

Z powietrza on się nie bierze, jeżeli postawisz koło tego urządzenia transformator to wtedy może Ci się ten "brum" pojawić... Większość ludzi projektujących zasilacze do układów lampowych nawija cewki ok. 5H-10H i to niby jest dobre, jednak i tak starają się jak najlepiej poprowadzić masę... Mój schemat to poprostu urządzenie ze strony http://www.audioton.republika.pl/preamp-nr2.html Jest on natomiast troche bardziej rozbudowany i dodałem do niego końvówkę mocy na MOSFETach, które pracują jak ten wyżej w klasie A. Na tej stronie jest zaprojektowana płytka, taka jak być powinna, jednak ja muszę jeszcze zmieścić inne elementy. Problem w sumie nie polega na tym, że nie potrafię poprowadzić podobnie masy, tylko na tym, że Eagle ma ograniczenia, poza które wyjść nie mogę :sad: Znacznie łatwiej jest mi upchać elementy na płytce i rozlać masę, niż dbać o te wszystkie reguły. No i dlatego zadałem pytanie czy zamiast tego wszystkiego mogę rozlać masę :?: Jeżeli nie to będę musiał się trochę pomęczyć i kupić Eagle :sad:

Pozdrawiam ;)

Avalanche
-

Post autor: Avalanche » 20 paź 2007, 20:03

No więc tak.
Na początku parę niefajnych kwestii, po pierwsze to takie hybrydy są dość czułe ogólnie na różne pierdoły, po drugie dostawianie dodatkowych elementów do gotowego i sprawdzonego projektu to trochę jak stąpanie po polu minowym, po trzecie (jeśli masz zamiar umieścić pre-amp z końcówką w jednej obudowie) oddzielić koniecznie część lampową od MOSFET`owej, niestety konkluzja z mojej strony jest bezlitosna i jednoznaczna MUSISZ SIĘ POMĘCZYĆ.Ja już taką konstrukcję mam za sobą i pewne niepożądane efekty zniknęły dopiero po wsadzeniu tego w obudowę. A, i koniecznie postaraj się tranzystory dobrej jakości.
A teraz dla odmiany coś miłego, jak już to zmontujesz i uda ci się ominąć wszelkie przeszkody, to koniecznie zadbaj o jakieś dobre głośniki(chyba że już takie masz)bo efekt powinien być naprawdę niekiepski.Napisz jak ci poszło. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 20:48

Teraz przynajmniej wiem na czym stoję ;P No to po woli będę się bawił w to cacko :smile: Jednak muszę Cię trochę rozczarować, bo mam zamiar zastosować dobre słuchawki, a nie głośniki :D Jednak prawda jest taka, że na słuchawkach więcej usłyszę niż na głośnikach o podobnej cenie :D

Dziękuję za rady :D
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 02 gru 2007, 21:43

Tak jeszcze odnośnie masy... zobacz jeszcze to, może Ci się przyda.

http://www.end.ep.com.pl/pliki/problemy_masa.rar

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 gru 2007, 20:18

End pisze:Tak jeszcze odnośnie masy... zobacz jeszcze to, może Ci się przyda.

http://www.end.ep.com.pl/pliki/problemy_masa.rar
złote słowa :mrgreen: szkoda że dopiero teraz o tym przeczytałem [a tak dobrze że przeczytałem :twisted: ]

ODPOWIEDZ