Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
-
Aro
- Użytkownik
-
Kontakt:
Czy spotkał sie ktos z taką anomalią jak na fotografiach? Metodą fotochemiczną wytrawiam płytki juz od około roku, ale takie "coś" to widze po raz pierwszy. Nie mam pojęcia, jak to się mogło stac. Płytka wyszła negatywowa. Mam tylko positiv20, więc przez przypadek innej emulsji nie mogłem użyc. Dodam jeszcze, że laminat był krzywy i kalka nie dociskała do płytki, było kilka dziesiątych milimetra odstępu.
-
Załączniki
-

-

-
olo16
- Użytkownik
Może niewłaściwy wytrawiacz? albo płytka?
-
Aro
- Użytkownik
-
Kontakt:
To chyba akurat nie ma znaczenia, a używam tych samych środków co zawsze. Coś sie dzieje na drodze positiv - naswietlanie - wywoływanie. Właśnie wywołałem próbna płytke i efekt jest ten sam co wczoraj, czyli positiv pozostał na naswietlonych miejscach. Zobacze jeszcze na krecie, bo od dawna używam tego samego SENO4007.
-
KrzysiekK
- Użytkownik
Może zawartość opakowania positiv jest inna niż zwykle. Wydrukuj jakąś małą płytkę w negatywie i zobacz jaki wtedy będzie efekt. Jeśli płytka wyjdzie OK, to może oznaczać i ten positiv wymaga wydruku płytki w negatywie.
-
Aro
- Użytkownik
-
Kontakt:
Positiv jest w porzadku, używam tego samego. Ale wiem juz, że inaczej wyglada sprawa z NaOH. Musi to byc świeży roztwór, wywołałem w nowym i płytka wyszła normalnie:) Swoją drogą, jak będzie potrzeba to zamiast kupowac emulsje negatywną wystarczy użyc starego wywoływacza