Znowu mam pytanie.
Tym razem chodzi mi o multipleksery i klucze, a dokładnie o masy. Aby mogły pracowac te układu potrzebne są sygnały cyfrowe do sterowania. I tutaj jest problem czy do układu np. multipleksera muszę podłączyć masę cyfrową. Spotkałem sie z takim rozwiązaniem, ze przy pojedynczym zasilaniu (+15V), podłączono mase analogową do wejścia ujemnego zasilania (Vss), zas do wejścia masy multipleksera (GND) podłączoną masę cyfrową. I to mnie zaskoczyło, gdyż są to przecież układy analogowe ???!!!!!. A jak by się przedstawiała sprawa w przypadku gdy układ taki jest zasilany napięciem symetrycznym.
Dzieki za odpowiedzi
KOchzg
Multiplekser i Klucze
-
Gość
To dlaczego w specyfikacji tych układów nie podają co zrobic z masami. Zazwyczaj sygnał sterujące są podłączone do tej samej masy co zasilanie czy sygnałów wejściowych i wyjściowych.
A co z masa cyfrowa gdy układ jest zasilany napieciem symetrycznym. Nie wiem, ale zawsze myslalem ze jezeli układ jest analogowy (zostało napisane: SPDT Anolog Switch) nalezy operować tylko masa analogową.
Znając zycie dla każdego projektu bedzie sprawa sie zmieniac i duzej mierze jest uzaleznione od doświadczenia projektanta.
Dlatego tez moze ktos ma takie doswiadczenia >>>
Na razie
KOchzg
A co z masa cyfrowa gdy układ jest zasilany napieciem symetrycznym. Nie wiem, ale zawsze myslalem ze jezeli układ jest analogowy (zostało napisane: SPDT Anolog Switch) nalezy operować tylko masa analogową.
Znając zycie dla każdego projektu bedzie sprawa sie zmieniac i duzej mierze jest uzaleznione od doświadczenia projektanta.
Dlatego tez moze ktos ma takie doswiadczenia >>>
Na razie
KOchzg