Pozdro
Wykonywanie płytek w warunkach domowych
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie... Ile wsypujesz sodu(wywoływacz) i jak długo w niej trzymasz płytkętimo66 pisze:Ostatnio naświetlałem takim halogenem [ 20 min dla pewnosci ] , dla ciekawości podam ze niemial nawet obudowy , a płytka wyszła idealnieTranzystor pisze:Ja posiadam halogen Briluxa 150W
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
hehe , ja do wywoływania używam takiego środka o nazwie KRET , wsypuje okolo zakretke na litr wody czekam az sie rozpusci mieszam roztwór , a dopiero wtedy wkladam . Zawsze wczesniej sprawdzam poprzes zamużenie kawalka plytki czy roztwór nie jest za bardzo stężony [ widać to po tym jak szybko zachodzi reakcja] 
A to ciekawe, bo ja doczytałem , że nie dłużej jak po 2 mnin powinien być widoczny rysunek.Widać trochę różne instrukcjepisze również o tym że należy trzymać krócej niż 1min, a ja trzymałem 10 sek i...
Jeśli rysunek wychodzi zbyt szybko to przyczyny mogą być dwie:
- zbyt mocny roztwór
- zbyt długi czas naświetlania.
Jeśli wytrawiacz jest zbyt mocny to niemal lrównocześnie z pojawianiem się rysunku zaczyna on znikać (lakier się rozpuszcza) .
Zbyt mocne naświetleni i płytka może zrobić się czarna.
Przy prawidłowym naświetleniu i stężeniu wywoływacza płytka może leżeć ok. 2 minut .
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Znalazłem ostatnio ciekawego pdfa jak wykonać solder maskę.
http://www.wagmont.pl/SOLDER_MASK/INST_En_Solder.pdf
Ten lakier podobno można dostać na allegro ale nie szukałem jeszcze szczerze mówiąc. Mi osobiście podoba się płytka z tego linka. "Obrzydły" mi już te brzydkie brązowe laminaty.
Co myślicie o tym? Może jakieś inne metody na solder maskę macie?
http://www.wagmont.pl/SOLDER_MASK/INST_En_Solder.pdf
Ten lakier podobno można dostać na allegro ale nie szukałem jeszcze szczerze mówiąc. Mi osobiście podoba się płytka z tego linka. "Obrzydły" mi już te brzydkie brązowe laminaty.
Co myślicie o tym? Może jakieś inne metody na solder maskę macie?
Moja poprawka do fototransferu:
Po ostrożnym zdjęciu papieru wymoczyć w rozcieńczonym HCl. Roztworzy kredę, i wszystkie resztki papieru dadzą się spłukać. Poza tym kreda niszczy wytrawiacz - strąca się z niej osad.
Oto efekt: (ścieżki 10 mils)
[ Dodano: 2007-12-11, 23:59 ]
Planuję nauczyć się robić przelotki - nie ma ktoś azotanu V srebra?
Po ostrożnym zdjęciu papieru wymoczyć w rozcieńczonym HCl. Roztworzy kredę, i wszystkie resztki papieru dadzą się spłukać. Poza tym kreda niszczy wytrawiacz - strąca się z niej osad.
Oto efekt: (ścieżki 10 mils)
[ Dodano: 2007-12-11, 23:59 ]
Planuję nauczyć się robić przelotki - nie ma ktoś azotanu V srebra?