Płytki - masa

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Kochzg

Płytki - masa

Post autor: Kochzg » 06 kwie 2004, 12:40

Mam pytanie natury projektowania płytek. Chodzi dokładnie o rozprowadzanie masy. Wszelkie artykuły zaznaczają piszą że masa musi rozchodzić sie (gruby ścieżkami) od jednego centralnego punktu masy (najczęściej zasilania). A jak wyglada sprawa gdy masa jest położona na całej jednej stronie płytce???. Czy lepiej jest aby masy były na dwuch stronach płytki???? W takim wypadku gdzie musi być podłączona centralna masa? W moim przypadku (układy pomiarowe z zmacniaczami) musze jeszcze podłączyć masę sygnału, co z nią zrobić????.

Dzieki za informachje
KOchzg

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 kwie 2004, 20:24

Ja zawsze rozdzielam masy cyfrowe, analogowe od siebie, w niektórych przypadkach również rozdzielam masy (i zasilania) tak jak rozdzielone są bloki układowe. Masy łączę przy zasilaczu. Stosuję taką zasadę również dla obwodów czterowarstwowych gdzie wewnętrzna warstwa jest przeznaczona na masę ale też nie robię to w postraci całej powierzchni tylko również robę podział na masy cyfrowe, analogowe. Często również stosuję swego rodzaju ekranowanie niektórych ścieżek sygnałowych dając pod taka ścieżką warstwę masy (na drugiej stronie laminatu lub na wewnętrznej warstwie) a po obu stronach tej ścieżki ścieżki połaczone z masą przelotkami. Korzystne jest również przeplatanie masy raz na jedną raz na druga stronę płytki to wszystko zależy od układu jaki projektujemy. W wielu notach aplikacyjnych układów są również zalecenia jak prowadzić masy. Szczerze mówiąc temat jest bardzo obszerny. Mam nadzieję że inni tez się wypowiedzą bo każdy ma jekieś doświadczenie za sobą a w przypadku obwodów drukowanych sprawa doświadczenia ma pierwszorzędne znaczenie. Coraz częściej sie przekonuję jak duże znaczenie ma dobry projekt druku na spełnianie wymogów kompatybilności elektromagnetycznej projektowanego układu (urządzenia).

Kochzg

Masa

Post autor: Kochzg » 07 kwie 2004, 9:32

Dzieki za odpowiedz.

Zgadzam sie z tobą Wojtek, że masy cyfrowe i analogowa muszą być rozdzielone. Z swojego doświadczenia wiem, że rozprowadzenie masy na płytce jest najważniejsze w celu poprawnej pracy układu. Dotyczy to zwłaszcza gdzie mamy dwie czesci: cyfrowa i analogową. Nie mówiać juz gdy są stosowane wzmacniacze operacyjne łącznie z przetwornikami ADC czy DAC oraz generatorami kwarcowymi. Zdarza sie ze po wykonaniu i zmontowaniu układu musze szukać dodatkowych punktów wspólnej masy.
I tutaj pojawia sie problem, gdyz nie zawsze to pomaga. Załóżmy ze mam układ pomiarowy (płytka dwustronna) składajacy sie z wzmacniaczy operacyjnych. Czy pociągnięcie jednej wspólnej masy na warstwie "bottom" jest poprawne, nie martwiąc się o rozdzielenie masy zasilania, wejściowej czy wyjściowej wzmacniaczy???

Kochzg

ODPOWIEDZ