witam. muszę wykonać sterowniki do bramy automatycznej. dostałem silnik faac, pilot oraz moduł odbiorczy (zasilanie + przewód DATA), na uaa3201. silnik posiada sprzęgło, oraz czujnik czy żeatka na bramie się obraca, tzn czy przesuwa się brama, czy silnik ślizga sięna sprzęgle... jest jeszcze "kogut". moim zadaniem jest dorobienie sterowania + fotokomórki.... czy realizacja na attiny2313 , jest sensowna?
ma ktoś jakieś doświadczenia z tej dziedziny? nieukrywam, że trochę czas mnie goni....
ja to widzę tak....
-2 krańcówki(otwarta,zamknięta),
-zamek elektromagnetryczny (jak w domofanach, żeby nikt ręcznie bramy nam nie przesunął),
-na wzmacniaczu różnicowym wykonać barierę optyczną,
-sterowanie silnika na 2 przekaźnikach(osobny dla otwórz i zamknij),
-dwa switch'e( otwórz/zamknij oraz opcja "furtka"-otwarcie zamka elektromagnetycznego i lekkie otwarcie bramy)
-sygnalizacja na LED
-być możę sterowanie PWM silnika, żeby zwalniał przy domykaniu i max otwrciu?
-pomiar czy brama się otwiera-śledzenie przez procka czy na którymś pinie występuje sygnał zmienny, a jesli przez np 0,5s na tym wejściu nie zminił sięstan logiczny, wyłacza zasilanie silnika...
coś jeszcze byście dodali na moim miejscu? dokładnie nie wiem jak to ma wyglądać, bo nigdy nie miałem na stole takiego sterownika.... jaki jest schemat re\amki danych ztego dekodera?
pozdrawiam i niecierpliwie czekam na rady, może opisy jak Wy zrealizowaliście takąautoamtykę?
Sterowanie do bramy przesuwanej
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Raczej powinieneś unikać stosowania elementów mechanicznych jak krańcówki. Chodzi o to że będą one poddane ciężkim warunkom atm. Znacznie lepiej w takich aplikacjach sprawiują się czujniki zbilżeniowe.piotrek7700 pisze:2 krańcówki(otwarta,zamknięta),
nie wiem dokładnie jak to będziesz realizował ale jeśli użyłbyś przekładni ślimakowej to ręcznie nie da rady przesunąć. ( nie wiem jak to jest "firmowo" robione ale bramy ręcznie sie nie przesunie).piotrek7700 pisze:zamek elektromagnetryczny
W niektórych rozwiązaniach fabrycznych na wypadek braku prądu stosowana jest... korba i w razie braku prądu bramę można otworzyć ręcznie. Normalnie korba jest zdjęta, zakłada się ją w razie takiej potrzeby. Można zastosować zasilanie awaryjne na akumulatorze o odpowiedniej wydajności prądowej. Oczywiście akumulator należy regularnie doładowywać odpowiednią ładowarką, aby go także nie przeładować.
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
wyrzucam ten zamek elektromagnetyczny, bo po przetestowaniu tej przekładni, bramy ręcznie nie otworzy nikt, na wypadek zaniuku napięcia sieci, zamiast akumulatora, jest wysprzęglana mechanicznie przekładnia ślimakkowa i można leciutko przesuwać.... to może zamiast firmowych krańcówek, mierzyć opór potencjometru wieloobrotowego? bo taki znajduje się "pod maską" tego silnika? i chyba tak w firmowej, oryginalnej konstrukcji była analizowany stan bramy? tylko co podczas mrozów? kiedy wartości się trochę zmienią? czy nie będzie sytuacji żę brama się nie domknie? a dobre, firmowe krańcówki powinny dać radę, takie jak z hal produkcyjnych, gdzie są w użyciu przez prawie 24 h/dobe... w wodoszczelnej obudowie, z dobrymi dławikami?
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt: