Napięcie z Portu Com [PC]
Napięcie z Portu Com [PC]
Ok..sam nie wiem o czym pisze..rozkręciłem radiobudzik i chciałem zrobić taki numerek żeby sterować z portu com ustawianiem czasu.
Zlutowałem odstęp na płytce drukowalnej guzików w miejscu "TIME" ten guzik trzeba było przytszymać żeby wciskając kolejno guziki minute i hour zamieniać minuty i godziny. Napisałem program z portu COM pociągnąłem 4 kabelki
3 sygnałowe
1 masa
i teraz chce symulować wciśniecie guzika np. "Min"
przykładam kabelek z portu com [ma ok +11V] do tego "guziczka" [napewno w dobrym miejscu] i..nic..
myśle że to problem z napięciem..
te "guziki" na płytce wyglądają tak: [ma napis: "CH-2036 KEY"]
| <nadrukowana scieżka
------ < przerwa
| < nadrukowana scieżka
Zlutowałem odstęp na płytce drukowalnej guzików w miejscu "TIME" ten guzik trzeba było przytszymać żeby wciskając kolejno guziki minute i hour zamieniać minuty i godziny. Napisałem program z portu COM pociągnąłem 4 kabelki
3 sygnałowe
1 masa
i teraz chce symulować wciśniecie guzika np. "Min"
przykładam kabelek z portu com [ma ok +11V] do tego "guziczka" [napewno w dobrym miejscu] i..nic..
myśle że to problem z napięciem..
te "guziki" na płytce wyglądają tak: [ma napis: "CH-2036 KEY"]
| <nadrukowana scieżka
------ < przerwa
| < nadrukowana scieżka
Tego rodzaju zegary budowane są na układach TMS3450 i jego pochodnych. Z noty aplikacyjnej tego układu wynika, iż przyciski programujące w czasie ustawiania zegara są zwierane do masy. Czyli zegar jest ustawiany przez podanie na jego wejścia programujące stanu niskiego, a Ty podajesz wysoki. Odczytaj symbol układu z tego zegara, pobierz jego notę aplikacyjną, a wtedy zobaczysz jak faktycznie jest rozwiązane ustawianie zegara. Może warto zastosować także transoptor. Wówczas sterowanie zegarem może okazać się łatwiejsze, jest separacja gwaliczna komputer - zegar i można uniknąć ewentualnego uszkodzenia portu COM komputera.
Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie inwertera na tranzystorze. Podanie poziomu wysokiego z portu COM komputera na wyjściu tego inwertera ustawi stan niski potrzebny do ustawienia zegara. Do powyższego schematu trzeba dodać tylko jeden rezystor między kolektor tranzystora a "+" zasilania, a sygnał sterujący pobrać z gałęzi obwodu rezystor - kolektor. Oczywiście tranzystor jest zasilany z zegara, a masy zegara i komputera należy połączyć. A może lepszym rozwiązaniem będą klucze 4066? Mamy od razu cztery takie klucze w jednej kostce, którymi możemy sterować inne przyciski zegara.
- przemotronik
- Użytkownik
KrzysiekK, zgadzam się z Tobą, uważam że to byłoby najlepsze rozwizanie no i załatwia sprawę różnicy napięć pomiędzy układami.KrzysiekK pisze:Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie inwertera na tranzystorze. Podanie poziomu wysokiego z portu COM komputera na wyjściu tego inwertera ustawi stan niski potrzebny do ustawienia zegara. Do powyższego schematu trzeba dodać tylko jeden rezystor między kolektor tranzystora a "+" zasilania, a sygnał sterujący pobrać z gałęzi obwodu rezystor - kolektor. Oczywiście tranzystor jest zasilany z zegara, a masy zegara i komputera należy połączyć. A może lepszym rozwiązaniem będą klucze 4066? Mamy od razu cztery takie klucze w jednej kostce, którymi możemy sterować inne przyciski zegara.
Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik