Budowa radiopowiadomienia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
embe
-

Budowa radiopowiadomienia

Post autor: embe » 09 paź 2007, 16:59

Witam Wszystkich użytkowników tego forum!!!

Poziom mojej wiedzy w konstruowaniu jest raczej średni. Chciałbym aby znawcy radioelektroniki wypowiedzieli się, podpowiedzieli co nie co na temat mojego pomysłu.

Chciałbym zbudować sobie radiowe powiadomienie o wzbudzeniu alarmu gdzie najważniejszy będzie zasięg rzędu przynajmniej jednego kilometra w terenie zabudowanym (centrum miasta).

Otóż myślałem na wykorzystaniem takiego odbiornika i takiego nadajnika Opis układów i wyprowadzenia znajdują sie tu

Jak wynika z opisu moc nadajnika to max 4mW czyli nie realne jest aby uzyskać "łączność" z odbiornikiem w promilu 1km.

Czy jeśli zbuduję wzmacniacz na taką częstotliwość o mocy rzędu kilku watów to układ spełni moje oczekiwania???

Czy posiada ktoś może gotowy schemat w którym można by wykorzystać wspomniane układy???

O ile ze zbudowaniem odbiornika jako tako bym sobie poradził to problem pojawia się z nadajnikiem – nie bardzo wiem jak zacząć prace nad układem.

A i najważniejsze – czy taki układ powiadomienia o alarmie spełni moje oczekiwania względem zasięgu przy powyższych założeniach???

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 09 paź 2007, 17:41

Może zamiast tych tanich modułów spróbuj wykorzystać telefon GSM (siemens, nokia). Wtedy miałbyś praktycznie nieograniczony zasięg. Całkowity koszt nie byłby dużo większy niż w przypadku Twojego pomysłu a zalety były by nieporównywalnie większe.

Tu masz przykładowy projekt napisany w Bascomie wysyłania SMSa przez nokie 5110:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57

Także w Nowym Elektroniku były projekty tego typu ale z wykorzystaniem telefonu Siemens.

Pozdro

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 09 paź 2007, 18:18

Na tych nadajniczkach, to raczej kilosa nie wyciągniesz, a mocy i tak nie możesz zwiększać powyżej 20 mW bo naruszysz przepisy.
Z telefonem to dobry pomysł, w EdW też coś było na ten temat. Wadą tego rozwiązania jest to, że telefon trzeba opłacać.

embe
-

Post autor: embe » 09 paź 2007, 18:41

jesli chodzi o powiadomienie gsm to juz korzystam z takiej mozliwosci - auta i obiekt. Generalnie to moge jeszcze kupic gotowe radiopowiadomienie i pobawic sie tylko ze zwiekszeniem mocy bo jak wiemy prosty gotowy do dzialania uklad z allegro to koszt 80zl a zasieg w porywach 300m...

Przede wszystkim to chcialem sie pobawic w zrobienie czegos takiego a przy okazji skorzystac z mozliwosci tego co zrobilem - jaka minimalnej mocy potrzeba by osiagnac zasieg powiadomienia w miescie 1km???

ktos moze posiada jakies schematy???

pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ