Tetnienia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Gość

Tetnienia

Post autor: Gość » 06 kwie 2004, 8:28

Mam maly problem. Wykonalem układ sluzacy do pomiaru bardzo malych wartosci pojemności - rzedu kilku fF (kondesator powietrzny - dwie plytki). Jednak na wyjsciu układu pojawiają sie tetnienia w postaci piły o częstotliwości 100Hz. Spoczatku myslalem ze to zasilacz, jednak po podłaczeniu do akumatara, okazało sie ze nie ma poprawy. Kombinowałem w rozny sposob z masa i wkladem do metalowej skrzynki. Czy oznacza to ze układ pomiarowy zbiera z powietrza ta czestotliwosc.

Dzieki

KOchgg

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 kwie 2004, 20:08

Przyślij schemat na mój email - umieszczę go w tym temacie i coś może wspólnie wymyślimy :)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 5:43 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 kwie 2004, 19:43

Oto schemat z kórym jest problem
Obrazek

oraz wykres tętnień
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 5:43 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 kwie 2004, 19:46

Czy możesz podać z jaką tolerancją zastosowałeś rezystory i kondensatory szczególnie we wzmacniaczu różnicowym i jakiw są wartości tych rezystorów?

KOchzg

Tetnienia

Post autor: KOchzg » 08 kwie 2004, 9:27

Istotnym elementem którego zapomnialem wstawić są dwa kondesatory 0.1uF na wejściu wzmacniaczy A1 i A2.

Cały cykl pomiarowy polega na tym iż w pierwszej fazie zostają zamknięte klucze S1 i S3 (tzw faza ładowania). Kondensator 0.1 uF (przy A1) zostaje ładowany do określonej wartości napięcia (raczej płynie przez niego jakiś prąd). Druga faza (rozładowania): klucze S1 i S3 zostają otwarte zas klucze S2 i S4 zostają zamnknięte. W ten sposób kondensator 0.1 uF (przy A2) ładuje sie rowniez do jakiegos napiecia. Następnie wzmacniacze A1 i A2 poprzez sprężenie wzrotne (gdzie elementy R1, R2, C1, C2 okreslaja pasmo) konwentują 'prąd" na napięcie proporcjonalne do wartości mierzonej pojemności. Ostatecznie te dwa sygnały sa sumowane poprzez wzmacniacz A3. Ten dwa cykle ładowania i rozładowania odbywają się z określoną częstotliwośćia: np 625 kHz.
Pozostałe wartości elementów:
R1, R2=20kHz
R3, R4, R5, R6 = 1kHz
C1, C2 = 5nF (zależne od częstotliwosci pracy kluczy).
Wszystkie elementy są SMD i trudno mi powiedzieć jakiej są telerancji (podejrzewam ze 5%). Jednak przy montażu starałem się wygrać takie samej wartości.

Na razie

Kochzg

ODPOWIEDZ